27.04.2021, 13:45

Elektrikli Araçlarda Artan Trend

Otomotivdeki dönüşüm hepimizin malumu. Dönüşüm kalemlerinden biri de elektrikli araçlar. Elektrikli araçlarda hızla artan trendi, çevremizde de sayıca artan modellerden, şarj istasyonlarının sayısının artmasından görmeye başladık. Bir başka örneği, yapılan test sayılarından vereyim. Otomotiv Teknolojileri Araştırma Geliştirme Merkezi’nde (OTAM) 2018’den itibaren yıl bazında elektrikli araç testlerinin cirolarını karşılaştırdığımızda, trendin hızla arttığını görebiliyoruz. 2018’de yapılan elektrikli araç testlerinin cirosuna 100 birim dersek, 2019’da 261, 2020’de 601, 2021’in ilk 3 ay sonunda 1226 birim elektrikli araç testi yapıldığını görüyoruz. Bir başka deyişle bu yılın ilk 3 ayında yaptığımız elektrikli araç testlerinin cirosu, son 3 yılın toplamının %27 fazlası. Bu da dönüşümün yavaş değil, düşündüğümüzden daha hızla artarak geldiğini gösteriyor.

Konteyner sorunu çipi solladı

Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD), geçen haftalarda güncel bir araştırmasını paylaştı. Otomotiv tedarik zincirinde yaşanan sorunlarla ilgiliydi araştırma. Tabii, hemen gözlerimiz çip konusunu aradı ve araştırmaya göre tedarik sanayi firmalarının yüzde 30’u, müşterilerinin yaşadığı çip sorunu nedeniyle üretimlerinde düşüş olduğunu belirtmiş. Üretimlerinde çip kullanan tedarik sanayi firmalarının yüzde 59’u çip krizini teslim süresindeki gecikmeye bağlıyor. Peki, bu çip krizi ne zaman tam anlamıyla çözülür diye baktığımızda, otomotiv üreticilerinin beklentisinin bu yılın 3’üncü çeyreğinde çözüleceği yönünde olmasına karşın, dünyanın en büyük çip üreticisi TSMC’ye göre ise, çip krizinin gelecek yılın ortalarında çözülebileceği yönünde.

Çip konusunun yanında bir başka konunun daha, yaygın bir sorun olduğu araştırmada net olarak gözüküyor: Konteyner. Evet, hatta bu konteynerde problem yaşayan tedarik sanayi firma oranı, çipten dolayı problem yaşayan firma oranından daha fazla. Araştırmaya katılan firmaların yüzde 72’si konteyner sorunu yaşıyor. Bu sorunun en büyük kaynağı da konteyner fiyatlarındaki artış. İkinci neden, temin edememe ve bir başka neden de gemilerde yer bulunmaması. ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159