30.09.2021, 12:49

“Sanayide Dönüşüm Çarkları Hızlandı”

TOSB İnovasyon Merkezi’nin 2018’deki kurulma amaçlarından biri, sektörümüzdeki iki ana dönüşüme yönelik firmalarımızdaki farkındalığı arttırmak ve aktif bir ekosistem geliştirmekti. Nedir bu iki ana dönüşüm diye baktığımızda, hepimizin malumu, birincisi; Endüstri 4.0 ile adlandırdığımız dijital dönüşüm. İkincisi, elektrikli araçlar, bağlantılı ve otonom araçlar özelindeki dönüşüm. İşte, öncelikle bu iki ana dönüşüme yönelik sektöre bir nebze de olsa katkıda bulunmak için 2018’den beri faaliyetlerini yürütüyor TOSB İnovasyon Merkezi. TOSB’un hem paydaşı olduğu hem de ortak hedefleri olan Bilişim Vadisi ile de örnek bir sinerji yaratılarak çeşitli programları birlikte hayata geçirdik ve 3 yıldır aralıksız sürdürüyoruz.

Bu programlardan biri, “Sanayiciler Girişimleri Dinliyor”. Bu programda, her hafta bir sanayi firmamızla, ilgili girişimleri bir araya getiriyoruz. Ürünü hazır, teknik yetkinliği üst seviyede olan bu seçilmiş girişimler, çözümlerini sektörümüzdeki firmalarımıza anlatıyorlar. Tüm kuluçka merkezlerinden seçilmiş girişimler programda değerlendirmeye alınıyor olsa da, İTÜ ARI Teknokent ve Bilişim Vadisi’nin yetiştirdiği girişimlerin altını özellikle çizmek gerekiyor. Bu iki kuluçka merkezinden çok faydalanıyoruz. 

Otomotiv özelinde startupların tespit edilmesi, değerlendirilmesi, ödüllendirilmesi ve geliştirilmesi konusunda da OİB’in yıllardır yürüttüğü ‘Otomotivin Geleceği’ projesinden de bahsetmeden geçmek olmaz. Otomotiv startuplarının geliştirilmesine yönelik ilk sistematik program OİB’in başlattığı bu programdır. OİB’in bu projesinin çıktılarından faydalanarak, üzerine sanayi ile entegrasyonu açısından katkıda bulunarak daha da geliştirmek ve nihai hedef sektörümüzün dönüşümüne katkıda bulunmak amacıyla, bahsettiğim projeleri hayata geçirmiş ve yürütmekteyiz. 

“Sanayiciler Girişimleri Dinliyor” programı kapsamında seçtiğimiz girişimler, sanayi firmamıza birebir sunumlarını yapıyorlar, soruları doğrudan firma tepe yönetiminden alıp yanıtlıyorlar. Şu ana kadar startuplarımız ile sanayi firmalarımız arasında çok başarılı iş ortaklıkları sağlandı. Örneğin Artırılmış Gerçeklik çözümü sunan Vsight, sektörümüzde 10 firmaya; kablosuz sensör çözümü sunan Sensemore sektörümüzde 6 firmaya çözümlerini aktarabilme, birlikte proje hayata geçirmeyi başarabildiler.

İşte bu yerli çözümlerle hayata geçirilen projeleri de sektörle paylaşmak adına

“Dijital Dönüşüm Örnek Uygulamalar” programını başlattık. TOSB İnovasyon Merkezi ve Bilişim Vadisi koordinasyonunda yürüttüğümüz bu programda, sektörümüzdeki firmalarımızın yerli çözümler ile, başarılı startuplarımız ile hayata geçirdiği uygulamaları, doğrudan firmalarımızın yöneticilerinden dinlediğimiz bir program. Sektörümüzün ilgisi görülmeye değer. Başarılı startuplarımızın çözümleriyle hayata geçirilen örnek uygulamaları gördükçe gururlanıyoruz. Eylül ayında başlattığımız bu programda MAN, OTAM ve CAVO sunumlarını gerçekleştirdiler. Program, “iki haftada bir” şeklinde devam edecek. ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159