02.01.2017, 10:43

Gelecek

1998 yılında Kodak’ta 170 bin kişi çalışıyordu, piyasanın yüzde 85’ini elinde tutan şirket, birkaç yıl içinde fotoğraf kâğıdı üretimine gerek kalmaması yüzünden iflas etti. 1975 yılında icat edilen dijital kameralar, çok kısa sürede film fotoğrafçılığına göre çok üstün olduğunu kanıtladı ve kullanılan başlıca yöntem haline geldi. 

Şimdi aynı şey, yapay zekâ, sağlık, şoförsüz araçlar, eğitim, üç boyutlu baskı, tarım ve diğer meslekler için geçerli olacak. Dördüncü endüstri devrimi olarak nitelendirilen bu gelişmeler ve üstel yazılım teknolojisi 5-10 yıl içinde geleneksel endüstri yöntemlerinin büyük bölümünü yok edecek gibi görünüyor. 

2018 yılından itibaren ilk şoförsüz araçlar yollarda görülmeye başlayacak. Özel bir aracınızın olması gerekmeden ihtiyaç duyduğunuzda telefonla araç isteyebilecek ve sizi gitmek istediğiniz yere götürecek.
Park etme sorunu ortadan kalkacak, seyahat sırasında işinizi yapabileceğinizden zaman kaybı olmayacak. 

Her yıl dünyada meydana gelen trafik kazalarında 1,2 milyon kişi hayatını kaybediyor. Bugün, her yüz bin km.de bir kaza meydana geliyor. Otomatik pilotla yönetilen araçlarda kaza miktarı her 10 milyon km.de bire düşecek. Her yıl milyonlarca insan hayatı kurtulacak.  Kaza olmadığı için sigorta şirketleri büyük sorunlarla karşılaşacaklar, sigorta bedelleri 100 kat azalacak. Bugünkü araç sigortalama modeli ortadan kalkacak.                                                          

2020 yılına kadar yollardaki araçların büyük kısmı elektrikli olacak. Etrafı kirletmeyen, maliyeti oldukça düşük elektrikle çalışan araçlar kullanıldığından Şehirler daha temiz ve daha sessiz hale gelecek.                                                             
Önümüzdeki on yıl içinde en ucuz Üç Boyutlu (3D) Baskı cihazının düşerken aynı zamanda cihazlar 100 kat daha hızlı hale gelecek. Bu sayede ihtiyaç duyulan yedek parça veya malzeme yerinde üretilebildiğinden geçmişte olduğu gibi büyük miktarda yedek parça taşınmasına gerek kalmıyor. 2027 yılına kadar bugün geleneksel yöntemlerle üretilmekte olan malzemenin yüzde 10’u 3D ile üretilmiş olacak.                                                                          

Bu günkü mesleklerin yüzde 70-80’i önümüzdeki 20 yılda yok olacak. Pek çok yeni mesleğin ortaya çıkacağı kesin, ancak böylesine kısa bir zaman aralığında yeterli sayıda yeni meslek ortaya çıkar mı?
Sorunun cevabını henüz bilemiyoruz.

Bugünün bilim ve teknolojisine göre bilebildiklerimiz. Kim bilir gelecekte daha neler olacak, tam anlamıyla büyüleyici ama aynı zamanda ürkütücü değil mi?

Tüm bu teknolojik gelişmeler insanlık için keyif verici olarak nitelendirilse bile, bu tarz gelişmeler maalesef bizleri daha dünya bağımlısı olmamıza neden olabiliyor. Hâlbuki insanın maddi yapısından daha önemli manevi bir yapıya sahip olduğu asla akıldan çıkarılmamalıdır. Manevi yapının zafiyete uğraması çok farklı sorunlarla karşı karşıya gelmesine neden oluyor. Her iki yapımızın da dengeli olarak gelişmesi ve hayatımızda güzelliklerin artarak devam etmesi dileğimiz olsun. 

Hepinizin yeni yılı kutlu olsun.  2016’da yaşadığımız sıkıntıları yeni yılda yaşamamak dileğiyle… Sizlere ve ülkemize sağlıklı, mutlu, başarılı ve huzurlu yıllar dilerim. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159