01.07.2023, 11:58

Gerçek tek midir?

Doğruların zamana, zemine, gelenek göreneklere bağlı olarak değiştiğini hepimiz biliyoruz. “Gerçek” doğru kadar geniş yelpazede değişmiyor. Ama tabii ki, gerçeklikler de göreceli olabilir.

Peki, neye göre gerçek kararını vereceğiz? Hangisi bugünün gerçeği, yarının gerçeği farklı mı olacak? Zaman değiştikçe gerçek de bizimle birlikte değişecek mi?

Birkaç gün önce gazetelere de yansıyan bir yapay zekâ haberi vardı. NASA uzmanları, bir SİHA’nın komutlara uymadığını, kendi başına buyruk davrandığı için imha edildiğini açıkladı. Yapay zekâ ne kadar yapay acaba? Yapay zekâ düşünce geliştirebilir mi? Geliştirdiği düşüncesini kendi kafasına göre uygulayabilir mi? Bizim de kafamızda onlarca soru işareti dolaşıyor şimdi: Ne olacak?

Bu durumu kendi alanımızdan örneklersek, mesela, sürücüsüz bir araç, yolcusu da varken, karşısına çıkan bir yayayı, umursamayıp ezer mi? Dönemeçte, hepimizin başına geldiği gibi iyi hesaplayamayıp sürtünmesi mümkün, hatalı programlandığı için yanlış yapması da söz konusu olabilir; ama bile isteye üzerine çıkarsa… Çıkar mı?

Bilim insanları bu konuyu tartışıyor son günlerde. Yapay zekâ bir aşamada kontrolden çıkar mı, çıkabilir mi? Mümkün değil gibi gözükse de, filmlerden izlediğimiz hayal ürünü robotların dur durak bilmediğini biliyoruz. Demek ki olabilir. Olabilirse, engellenebilir mi? Engellenebilirse, yapay zekâ da önlem alabilir mi? Bu soru zinciri uzar gider…

Robotlar veya yapay zekâ değil ama GDO’lu (Genetiği Değiştirilmiş Ürünler) ürünlerde böyle bir yanlış yapıldı. Gerçi önemli bir girişim ve çok yararlı olduğuna kesinlikle inandığım Biontech aşıları üzerinde de belli bir spekülasyon sürdürülüyor ama bu durum farklı. Pandemi ölümcüldü ve bir şeyler yapılması gerekiyordu, çalışmalar daha tamamlanmadan, deneyler yapılmadan hemen kullanıldığı için aşıların yan etkilerinden söz ediliyor. Ancak

GDO’lu ürünler böyle değil. Domatese timsah geni ‘timsahlar dirençli hayvanlar, bin yıllardır yaşamayı sürdürdüklerine göre’ onların geni domatese de geçer ve çabuk çürümesi önlenebilir diye gen aşılaması yapıldı. Mısırda da, ayçiçeğinde de, buğdayda da, elma armutta da benzer düşüncelerle çalışmalar yapıldı. Her ne kadar istenilen sonuç elde edilemediyse de GDO’lu ürünler halen yetiştiriliyor. 

Uzay aracının dış yüzeyine bir şeylerin yapışmaması için geliştirilen teflon yüzeyler herkesin mutfağında kurtarıcı oldu. Örnekler çoğaltılabilir…

Çalışmaların sürdürülmesi, her çıkan sonucun iyi veya kötü olduğuna karar vermeden önce her koşulda denenmesi gerekir. Ki yapılan da odur.

Şimdi, öğrenciler başta olmak üzere bütün bir yıl emek vererek çalışanlar dinlenebilmek için gün sayıyor. Bayram ise bu dinlencenin başlangıcı…  O zaman yaşasın bayramlar! Kutlu olsun. ■ 

Yorumlar (4)
Selçuk Şahin Polat 11 ay önce
Sevgili Korkut, içinde felsefe, bilim, ekoloji vb. Konuları ele alan fakat sorulara kesin cevap vermeyen yazına bazı notlar eklemek isterim. Elbetteki bu sorunları derinlemesine incelemiş değilim. Fakat küçük bir kitapçık çıkaracak kadar da araştırma yaptığım için şunları soyleyebilirim: gerçek kelimesi, anlamı gereği tektir. Fakat değişik açılardan görülüp yorumlanıyor. Tıpkı bir meydana(burada gerçek olandır) 5-6 sokaktan girip hep farklı şeyler görmek gibi. Veya bir şarkı sözü (gerçek olarak) değiştirilmeden birçok sanatçı tarafından farklı yorumlanması gibi. Tüm bu farklılıklar meydanı da şarkı sözünü de milim yerinden oynatamaz. İkinci bir sorunda değişik zamanlarda gerçeklerin aynı kalmayacağıdır. Sadece hem insan irade olarak hem de doğal süreç nesnel olarak meydanı ve ya şarkı sözünü değiştirebilir. Çoğu anonim şarkılar veya atasözleri gibi.. yapay zeka konusuna gelince. Yapay zekanın kendi başına hareket etmesinin sırrı, ona yüklenen programın içeriğinde saklıdır. Bu açıdan yüklenen programı analiz ettiklerinde robotun kendini rektefiye edip geliştirmesine imkan veren yazılım da ki bazı denemeler olabilir. Bu ise, zaten gelecek toplumlarda insanlığın karşına çıkacak Avatarlar konusu. Özetle kapitalizm teknolojiyi insanlığa hizmet için değil, karını katlamak için yapmak zorunda olduğu bir çalışma olarak düşünebiliriz. Daha fazla kar güdüsü üretici güçleri geliştirecektir. Fakat üretici güç olarak doğayı ve kol emekcisi insanı gerilettigi için, güçlerin kendi arasındaki bu suni çatışması sistemin sonunu getirecek gelişmelere gebedir. Çünkü gelişen teknoloji parasizlik-kolektivizim-toplumculuk eğilimlerini geliştiriyor ve bu da ister istemez üretimdeki teknolojiyi geliştiren kafa emekçilerinin sosyal yani sosyalist bilinclenmesinin önünü açıyor. Her ne kadar özel mülkiyet prangasiyla zapt rapt altına alınsa da sosyal medya-internet ağı-gorsel ve sözel konusmalar- Wikipedia gibi siteler-3D teknolojisi( üç boyutlu üretim ve yazılımlar) vs tüm teknolojik ürünler geleceğe yavaş fakat emin adımlarla ilerliyor...
Raşit Gökçeli 11 ay önce
Yapay zeka yapmaz olsun..
( nazire)
Sebahattin Menderes Atlı 11 ay önce
Yapay zeka ile çalışan araçlar insan beynini yönetecek programları yapar duruma geldiğinde ancak insanlığı teslim alabilir.Mümkün mü bilimde mümkün değil diye bir kavram yok.Gerçekle doğru kavramlarına zaman durumunu katarak yaptığın yaklaşım felsefi olarak doğru bence.Genetiği değiştirilmiş ürünler belki gerekli bence Biyoteknoloji genetik bilimi ve diğer alanlardaki gelişmelerle akıl almaz boyutlara geldi.İnasnlığa nefes aldırıp yaşam standardını artırdı.Ortalama yaşın 80 lerin üzerine çıkmasına neden oldu.Ancak bir o kadarda doğallıktan uzaklaşmasını beraberinde getirdi.İşte yaşadığımız sorunlar ortada.Küresel ısınma kaynaklı iklimsel değişmeler kanserler vb.İnsanlık bir tercih yapma noktasına hızla yaklaşıyor.Ya doğayı kendi akışına bırakacak yada onu hızla değiştirip kendi sonunu hazırlamaya devam edecek. Korkut yazın çok güzel daha fazlasına ulaşmak isterim.
İlhan Çiftci 11 ay önce
Yapay Zekayıda üreten Bizim Zekamız Oldugu İçin Her Türlü Tehlikeye Açıktır
banner117
15
açık
banner159