banner69

Servisçiler kontak kapatmaya hazırlanıyor

banner113

UKOME’nin tahdit ile ilgili aldığı karara tepki gösteren İSAROD ve İSTAB, yaptığı açıklamada 25 Mart’tan itibaren kontak kapatma kararı uygulamaya geçireceklerini söyledi.

banner114
GÜNDEM 09.03.2016, 14:33 09.03.2016, 14:41 Taşıma Dünyası
Servisçiler kontak kapatmaya hazırlanıyor
Servis taşımacıları plaka tahdidi isteklerini bu kez 9 Mart Çarşamba günü İstanbul Büyükşehir Belediyesi Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü Edirnekapı binası önünde yaptıkları basın açıklaması ile yinelediler. İSAROD Başkanı Hamza Öztürk, İSTAB Başkanı Ahmet Karakış ve çok sayıda servisçinin yer aldığı eylemde, uzun süredir beklenen plaka tahdidi uygulamasının hayata geçirilmemesine ve UKOME’de alınan son karara yönelik  tepkiler dile getirildi. 

14 aydır mücadelesi verilen plaka tahdidinin geldiği son noktayı anlatarak UKOME’nin tahdit ile ilgili aldığı karara tepki gösteren İSAROD ve İSTAB, şu açıklamaları yaptı:

ÖZEL BİR TALEP İÇİN SOKAĞA ÇIKMADIK 
Yaklaşık 14 aydır mücadelesini verdiğimiz ve 9 ay önce Sn. Cumhurbaşkanı’mızdan sözünü ve İBB Başkanı Sn. Kadir Topbaştan teyidi aldığımız plaka tahdidi çalışmasının son geldiği noktayı anlatmak, itiraz ettiğimizi belirtmek ve sesimizi duyurmak için burada bulunmaktayız. İstanbul’da öğrenci personel ve diğer servis hizmetlerini yapan servisçi esnafının sokağa çıkması özel bir hak talebi değildir. Türkiye’nin 31 ilinde uygulanan var olan bir hakkın İstanbul’da da uygulanması talebidir. Tam 9 ay boyunca İstanbul Büyükşehir Belediyesinin ulaşım ile ilgili tüm birim yetkileriyle konuşulan Türkiye’de uygulanan plaka tahdidi sisteminin İstanbul’da uygulanması talebidir. 

UKOME KARARININ UYGULANABİLİRLİĞİ YOKTUR 
Konuştuğumuz tüm yetkililer plaka konusunda hiçbir sıkıntı olmadığını 3-4 ufak sıkıntının dışında çalışmanın neredeyse tamamlandığını bizlere duyurdular.  11 Şubat 2016 tarihinde yapılan Ukome toplantısında Ukome yetkililerin almış olduğu kararın ne Türkiye’de bir örneği ne de ulaşım sektöründe uygulanabilirliği yoktur.

HUKUK ÖNÜNDE HESAP VERECEKLER 
Hal böyle iken buda yetmezmiş gibi bir takım hukuki terimler bir takım karar numaraları vererek komisyon üyeleri de yanıltılmıştır. Sanılmasın ki, bu yazılan karar numaraları bulunup incelenmedi. Hepsinin ne kadar yanlış ne kadar gerçekten uzak olduğunu tespit ettik. Bu yönergeyi yazdıranlar da hukuk önünde hesap verecektir.50 bin servisçi esnafının ne kadar hakkını yemek suçsa yedirmekte o kadar suçtur. Biz sorumluluğumuzu biliyoruz ve gereğini yerine getireceğiz. Yalan yanlış yönerge yazanlarda hesabını verecek. Yazılan kararı okumadan imza atanlar da hesabını verecek. 3 -5 tane bürokratın esnafın ekmeğiyle oynamasına müsaade etmedik müsaade etmeyeceğiz. Oturdukları masalardan sokaktaki esnafın halini bilmeyenler aldıkları kararın altında ezilecektir. Sektör temsilcilerinin İBB Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü ile yapmış olduğu alt komisyon toplantılarında görüşülen ve kabul edilen hiçbir maddeyi bu yönergeye koymayarak ne kadar esnaf aleyhine çalıştıklarını ’da açıkça göstermişlerdir. Hazırlanan kararda plaka tahdidinin dezavantajlarından bahsederken diğer illerde bu uygulamaları yapanlar ne kadar hukuk tanımaz olduklarını mı bizlere anlatmaya çalışıyorlar? 

DANIŞTAY 8.DAİRESİ ANKARA’DA PLAKA TAHDİDİ UYGULANMASINI HUKUKA AYKIRI BULMADI 
Umum Servis Araçlarına tahdit getirilmesine karşı çıkan kişi ve kurumlar hep bu rapordaki içeriği ileri sürmüşlerdir. Hatta bu rapor Ankara ilinin tahdit kararının iptali için açılan davada delil olarak ileri sürülmüştür. Ankara İl Trafik Komisyonunun tahdit kararının yargıya iptali istemiyle intikalinden sonraki hukuki süreçte Danıştay 8. Dairesi 2000/1086 sayılı karar ile tahditle ilgili olarak; “Bu alanda çalışan umum servis araçlarının denetim altına alınabilmesi, taşıma hizmetlerinin daha düzenli ve güvenli bir duruma getirilmesi, korsan taşımacılığın önlenmesi ve fiilen çalışmakta olan şoför esnafının haklarının korunması amacıyla umum servis araçlarının tahdit kapsamına alınmasında kamu yararına ve hukuka aykırılık “bulunmamaktadır” denmiştir.

BİZE SUNULAN YÖNERGEYİ TANIMIYORUZ
Peki, bu servisçiler ne yaptı? Ne istiyor? Vatana mı asi oldu? Millete mi hainlik yaptı? Alt komisyonlara çağırılıp hazırlanan raporlardan bir maddesi bile yönergeye giremedi. Elbette biz servisçiler işimizi yaparken daha kaliteli, daha katı yaptırımları olan maddelerle hizmetimizi yürütmek istiyoruz. Ne esnafa, ne vatandaşa, ne de İstanbul’a zerre kadar faydası olmayan Ukome yönetmenliğine de aykırı olan bu yönergeyi tanımıyor ve uygulamayı da düşünmüyoruz. 86/10553 sayılı Bakanlar Kurulu kararı amaç bölümünde; fiilen çalışmakta olan şoför esnafının haklarının korunması amaçlanmıştır. Bakanlar Kurulu kararındaki amaç ve uygulamaları rant ve karaborsacılık olarak açıklamayı uygun bulmuyoruz. 

BÜROKRATLAR BELEDİYEYİ ZARARA UĞRATIYOR 
Personel Servis hizmetleri serbest piyasa şartları çerçevesinde ihale yoluyla yapılmaktadır Okulların öğrenci taşıma ücretleri UKOME tarafından belirlenmektedir. Model konusunda ise şartları işverenler ihale şartnamesinde belirtmekte olup şimdiki uygulamada esnaf yüksek model araç alabilmek için elinden geleni nasıl yapmakta ise o zamanda yapacaktır. Hâlbuki bugün ki şartlarda araç yenilemek çok zordur oysa plaka tahdidi getirildiğinde esnafın araç yenilemesi ve kredi kullanma imkânları oluşmuş olacaktır. Araç sayısını artırmak her zaman mümkün olup böyle bir şeyin oluşması ihtimali hiç yoktur. İhtiyaç olması halinde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ‘nin 23/12/2014 tarihli UKOME tarihli kararında 74.000+KDV’den 200 araçlık ihale yapıldığı, yine Ankara Büyükşehir Belediyesinin 02/04.2015 tarihinde 464.000 +KDV’den 400 araçlık ihale yapıldığı bilinmektedir. Hal böyleyken İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bürokratları diğer illerde uygulanan tahdit kararını uygulamayarak belediyemizi ciddi manada ekonomik olarak zarara uğratmaktadır.Bunun haricinde fiyatlarda dengesiz artışlar olacağını, vatandaşların mağdur olacağını iddia edenler; bugüne kadar halk otobüsü işletmecileri, İETT otobüslerinden farklı bir taşıma ücreti talep ettiler mi? Aylarca zam alamayan minibüsçü esnafı belediyenin tarifesi dışında kaç kez farklı bir fiyat uyguladı?Taksimetre zammından sonra hangi taksici esnafı taksimetre ayarını yaptırırken, Belediyenin açıkladığı tarifeye uymayıp farklı bir tarife uyguladı? 

EYLEMLERE DEVAM EDECEĞİZ 
Değerli meslektaşlarım, bundan böyle servisçi esnafının sıkıntılarını paylaşmak dertlerimize çözüm üretmek üzere bugüne kadar olduğu gibi tekrar bir araya geleceğiz. Bugün hakkımızda karar verenler aldıkları karardan geri adım atana kadar hiçbir şekilde yapılacak olan eylemlerden geri durmayacağız. Gelinen bu süreçte, servisçi esnafına yapılan bu yanlış zaten kazancı sıfıra düşmüş olan esnafı oldukça sıkıntıya sokmuştur. Belediye ile görüşmeler sırasında esnafımızın taşkınlık yapmasına sebep verecek hiçbir eylemde bulunmadık. Sabırla İBB’nin alacağı kararı takıp ettik. Son güne kadar bekledik. Sürece zarar vermesin diye çoğu zaman esnaf arkadaşlarımızla karşı karşıya geldik. Gelinen süreçte konuşarak, yazışarak çözülmeyen meseleyi kamuoyuyla paylaşmaya karar verdik. 

25 MART’TAN İTİBAREN KONTAK KAPATACAĞIZ 
Sektörümüzün bugünkü hali Sn Cumhurbaşkanı’mızın bizlere söz verdiği 25 Mayıs gününden çok çok geriye gitmiştir. Tek amacı Büyükşehir Belediyesine ek kazanç getirmek olan bu karar ve yönergenin esnaf ve vatandaşa zerre kadar faydası yoktur.  Bahse konu kararın yürürlükten kaldırılmaması durumunda, artık İstanbul halkına taşıma hizmeti verme koşullarının ortadan kalktığını ciddi bir şekilde düşünmekteyiz. Önümüzdeki günlerde  İstab , İsarod ve diğer sektör  temsilcileriyle  bir araya gelerek 25 Marttan itibaren  kontak kapama kararını uygulamaya geçireceğiz. Bu süreç devam ederken hukuki yolları da kurumlar olarak da bireyler olarak da devreye sokacağız. Bunun yanında büyük salon toplantılarına da hazırlıklarımız devam ediyor. Ayrıca kontak kapattıktan sonra Büyükşehir Belediyesi önünde oturma eylemi yaparak hakkımızı aramaya devam edeceğiz. Servisçi esnafı yıllarca hizmet vermekte olup bugüne kadar İstanbul’luya zerre kadar sıkıntı çıkartmamıştır. Bu haykırışımız ne ilk ne son olacaktır. Ne Cumhurbaşkanımızın verdiği sözü yerde bıraktıracak. Ne de Sayın  Kadir Topbaş’ı 3-5 bürokrata ezdireceğiz. Bu duygu ve düşüncelerle buraya katılan tüm sektör temsilcilerine oda başkanlarımıza ve cefakâr servisçi meslektaşlarıma ve de siz değerli basın mensuplarına teşekkür ediyoruz. Tek amacı Büyükşehir Belediyesine ek kazanç getirmek olan bu karar ve yönergenin esnaf ve vatandaşa zerre kadar faydası yoktur.  Verdiğimiz rahatsızlıklardan dolayı İstanbul halkından şimdiden özür diliyoruz.

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159