17.10.2016, 11:25

Her Muafiyete Karşıyım; Ama…

Amerika'da aylık istihdam, normal sayılan 250 bin yerine, son ayda da düşük, 156 oldu. İşsizlik oranı yükseldi. Ücretlerin artışı yavaşladı. Kasım'daki faiz toplantısına bu zayıflayan verilerle girecekler. Kasım'da başkanlık seçim de var, arttırma kararının zorlanacağı biliniyor. Yıl da bitiyor, son ayda da faiz arttırmak olmaz. 
Şimdilerde dolarımı satar bolca TL toplarım, Kasım'da faiz artmayınca da bolca TL satarım daha bolca dolar alırım. Japon ev kadınlarının bile böyle yaptığını konuşmuştuk geçen yazılarımızda. Finans tiyatrosu.
*  *  *
Koca ABD'de sadece 2 başkan adayını izliyor musunuz? Yarışma didişmeye dönüştü, her insanın en kolayca anladığı konulara kadar indi. Bizim cumhurbaşkanlığı seçim kampanyamızın düzeyi buralara düşse idi moralimiz çok fena bozulmaz mıydı? ABD vatandaşı bu konudaki performansa bakarak mı oyunu verecek? Acımaz mısınız oylara?
Moralimiz şimdi de bozulmalı, çünkü bu adaylardan biri  pratikte 6 ay sonra hem kendi ülkesini hem de dünyayı yönetecek. Bir tiyatro daha…
*  *  *
Geçen hafta konuştuk, Kolombiya'daki barış referandumu tiyatrosunu. Devlet Başkanı 2016 Nobel Barış Ödülüne layık görüldü. Ama onun ödüllü tasarısı kendi halkından sadece yüzde 38 itibar gördü. Ödül biraz acele düştü sanki.
2016 Edebiyat Ödülü de bir sürpriz yarattı, çünkü bir müzisyene verdiler. Ama okuyun 75 yaşındaki müzisyenin hayat hikayesini. Yahudi dedelerinin Kars'ın Kağızman'ından başlayan yolculuğundaki göçleri, savaşları, kayıpları, anne-babasının 3 tane göçünü. 
Şiirlerinin, güftelerinin (şarkı sözü) temellerinde yatan isyanı, acıyı, haksızlığı, ezilmeyi, umutsuzluğu, azmi, direnci, mücadeleyi görün. Bu zengin birikimini 50 yıldır anlatmasındaki, yazmasındaki ustalığı ödüllendirdiler. Biz onu şarkıcı olarak bilsek de... Evet, “edebiyat”ını ödüllendirdiler. Ödül yerini buldu.
Nobel ödülünü alanların yaş ortalaması 67, en genç ödüllü 51, en yaşlısı 90 yaşında. 
Tek başına ödül hak edenlerin sadece biri kadın. Bu değerli ödülden Türkiye'de 1 tane var.
*  *  *
Taşıma dünyasından yine bir tiyatro örneği var. Şehir trafiğinde motosikletle giden 2 kişi sağ şeritte önlerindeki araca çarpınca, devrilip yola saçılıyorlar ve arkadan orta şeritte gelmekte olan üçüncü bir aracın altında biri ölüyor. 1 ölü var ve üçüncü aracın sürücüsü hakkında 15 yıl hapis istemiyle dava açılıyor. Talebin dayandığı muhakeme nedir? Kazayı yapan motosikletçinin suçu yok mu?
Karar çıktı: Beraat. 
Bu karar çok değerli, taşıma dünyası için. Motorlu araç parkımızın ikinci büyük kalemidir motosiklet. Kayıtlıların yarısı kadar da kayıtsız olduğunu düşünebiliriz. Demek ki bir motosikletin kayarak, düşerek, çarparak diğer bir aracın altında kalması büyük olasılık. 
*  *  *
2001 krizinde teklif etmiştik, zamanın yöneticilerine. Büyük otobüs pazarı 50 yıllık tarihinin en düşüğünü görmüştü, üç yüz adet ile. Ticari aracını aynısı ile yenileyenlere 2019 ortasına kadar ÖTV muafiyeti var. 
Bu muafiyet sektör için şu demek: 
Maliye Bakanlığının haberinden yaptığım hızlı hesaba göre her yıl 5 bin 300 kamyon ve pikap, 110 otobüs, 10 bin 500 minibüs, midibüs, servis-personel aracı sektöre bedavaya gelecek. 
Yük veya yolcu taşımaktan gelir elde edenler yararlanacak bu muafiyetten. Gelir vergisinde de muafiyet tanındı onlara, ayrıca. Kuvvetli destek.
*
Her muafiyeti başka birileri öder. Değerini bilelim. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159