28.11.2016, 11:50

Her şey vatan için!

Bitmeyen Kriz'in siyasal sonuçları gelmeye devam ediyor. 
*
"...ABD başkan adayları arasındaki 12 puanlık fark 1 haftada kapanıverdi. Oralarda da anket konuları sürprizlerle dolu, galiba... " değinmiştik. Sonuç çıktı: sürpriz. 
Anketler, analistler, siyasiler, basın hepsi şiddetli yanıldı, ABD'den gitme kararı verenler, komşu Kanada'nın vize sitesini çökerttiler başvuruları ile.
Hatırlarsınız; ABD'de gelirin yüzde 63’ünü, nüfusun yüzde 1’i alıyordu. Seçimleri o yüzde1’ler kaybediyor, artık. Yeni Başkan, ABD devlet harcamalarını arttıracak; vatandaşın gelirini böylece arttıracak, ekonomiyi açacak. 1930 dönemi çözümleri yani. Çünkü krizde 8 yıldır basılan paralar vatandaşın harcamasını arttırmadı, şimdi devletin harcamasını arttıracaklar. 
*
İngiltere'de AB'den ayrılma referandum sonucu da tüm tahminleri yanılttı, hatırlarsınız. İngiliz Yüksek Mahkemesi, ayrılma kararının parlamentodan çıkması şartını duyurdu, geçenlerde... Referandumu aşıyor! Kararın bilgisiz kitlelerce alındığını söylüyor.
Yanılmalar küreselleşiyor. Bu yanılmaların bir tanımı bile gelişti: Elitler yönetemedi, ben yöneteceğim.
*
2002 yılında da, Türkiye'nin seçim sonucu, tüm bilenleri ve uzmanları yanıltmıştı, özürler dilemişlerdi, yenice kurulmuş siyasi parti ilk seçimde tek başına iktidar çoğunluğunu alınca. Çok kere daha yanıldılar.
*
Bunlar yanılma değil. Normalleşme. Ülkelerinin yönetiminde söz elde edememiş, dışlanmış, ihmal edilmiş kitleler bilişim ve erişim sayesinde eskisinden çok daha haberdar ve bilgili. Oy VERMEYECEĞİ kadroları tanıyor, yılların deneyimi ile. Seçimlerde yükselen katılımları sonuçları değiştiriyor. Bu kitleler küresel olmaya henüz zaman bulamadıkları için sadece kendi ülkelerini ve devletlerini kavrayabiliyorlar. Böylece de dünya küreselleşmeyi yarım bırakarak ulusallaşmaya, uniterleşmeye, gereğince de otoriterleşmeye ilerliyor. Demokratikleşmek ve küreselleşmek ancak bu kapanıştan sonraki evreye erteleniyor. 
*
Bir yakınım ABD için öz bir tanım yaptı: Onlar da Türkiye'nin büyüğü oldular, aynı. 
Her şey Vatan İçin...
*  *  *
Otomotiv geçen yıl ile karşılaştırmalı olarak üretimde, satışta, ihracatta, ithalatta rekora gidiyor. 10 yıllık ortalamada da durum daha iyi. Parça başına ihracat ciromuz yükselen dolar nedeni ile olsa gerek, geçen yıldan düşük, 13.370 dolar. 
Dış ticaret yüzde 40 fazla vermiş. Yeni rekorlar.
*
2016 oto sigortaları prim üretimi 2015 dönemine kıyasla yüzde 61… Trafik sigortası prim üretimi ise yüzde 107 arttı. Ekim raporunu çıkacak. Hasar adedi yüzde 7 azaldı, iyi haber. 
Raporlarda hasar toplamını arıyorum, yok, verilmiyor. Demek ki hasar toplamı raporlanmaya değmeyecek kadar küçük. Primler buradan doğan rekabetle azalıyor. 
Halbuki bankacılık raporları gibi entegre olmalı sigortacılık raporu da.
*
Bu ciroları taşıma dünyası kazanıyor ve ödüyor.
* *  *
Enerjiyi yerli üretmekten bahsedelim. 
Dünyada daha 410 yıllık kömür var. Dünya, elektrik enerjisinin yüzde 40’ını kömürden karşılıyor.
Polonya ve Çin enerjisinin yüzde 80’ini, Hindistan yüzde 25’ini, Almanya 45’ini, Fransa 40’ını, İngiltere 39’unu kömürden karşılıyor. Türkiye sadece yüzde 22’sini karşılıyor kömürden. ABD ise yüzde 33. 
*
Çorlu Şırnak arasına yayılmış kömürümüz var, bu kaynağımızı kullanacağız. 
İyi haftalar… ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159