29.05.2017, 17:20

Hint kumaşı

Doğa koşullarında, az bulunan veya zahmetle elde edilen doğal ürünler değerlidir. Buna karşılık günümüzde herbirimiz, eğer bir ürün yada hizmete ihtiyaç duymuşsak onu kolay, zahmetsizce ve pratik şekilde elde edebilmeyi isteriz. Aksi takdirde marka ne kadar tanınmış ve iyi bir algı yaratmış olursa olsun, alışveriş sırasında karşımızda bulamazsak, çok elzem değilse arama zahmetine katlanmadan ihtiyacı giderecek ikame ürünü satın alır, geçer gideriz.

Bir markayı hakkıyla yönetmek 

Bugün pazarlamanın belki de en zor, en çok akıl ve konsantrasyon gerektiren fonksiyonunu, satış ve dağıtım kanalları oluşturuyor. Satış kanallarının üretim yapan şirketlerden daha güçlü bir konumda olduğu günümüzde, bu kanallarla anlaşma yapmak ve buralarda markayı nitelikli bir düzeyde bulunur kılmak; yüksek düzeyde yetkinliği olan yöneticiler, stratejik bakış açısı, bilgi birikimi ve finansal kaynak gerektiriyor. Her birinin farklı özellikleri olduğu çok sayıda dağıtım kanallarında bir markayı hakkıyla yönetmek son derece karmaşık bir iş.

Dağıtım kanalı stratejisi 

Günümüz markaları, e-ticaret de dâhil olmak üzere ne kadar çeşitli kanalda ne kadar yaygın bir varlık gösterir ve bu kanalları ne kadar iyi yönetirse o ölçüde farklı kesimlere satış yapma ve büyüme imkânı bulur.
Markanın müşterilerin alışveriş yaptıkları satış noktalarında bulunmaması, potansiyel satışlarını kaybetmesi demektir. Sadece kendi müşterisinden gelecek satışları değil, diğer markaların müşterilerden gelebilecek satışları da yakalayabilmek için markanın satışın gerçekleştiği yerleri iyi kapsayan bir dağıtım kanalı stratejisi uygulaması ve optimal bir yaygınlığa ulaşması gerekir.

Buna karşılık, markanın bir satış kanalında bulunması onun satın alınmasını garanti etmez. Her markanın bulunduğu satış noktasına uygun bir ürün gamı ve fiyat çeşitliliğine sahip olması ve uygun ödeme seçenekleri sunması gerekir. Markanın, bulunduğu her satış noktasına özgü bir ürün genişliği ve derinliğine sahip olması gerekir.

Markanın fark edilir olması 

Ayrıca markanın satın alınabilmesi için satış noktasında fark edilir olması gerekir. Satış noktalarında bulunmasına rağmen birçok markanın satış yapamaması, rakiplerin arasında kaybolmasından kaynaklanır. Markanın kanalda bulunması yanı sıra kanalın kalabalığı içinde dikkat çekmesi de gereklidir.
Müşterinin kategoriyi akıllarına getirdiği anda karşısına olan ve onlara istediği ürün ve fiyat çeşitliliğini sunan markalar büyür. Küçük markaların küçük olmasının sebebi, düşük dağıtıma ve düşük zihinsel bulunurluğa sahip olmaları yüzündendir. 

Müşteriye ulaşmayan marka büyüyemez 

Bir markanın fiziksel bulunurluğunu genişletmesi, yeni kullanıcılara nüfuz etmenin önkoşuludur. Yeni müşteriye ulaşmayan bir marka büyüyemez. Bu nedenle bir markanın fiziksel bulunurluğu ile pazar payı doğru orantılıdır.
Günümüz pazar ortamında şirketlerin başarısını belirleyen belki de en önemli pazarlama unsuru, markanın fiziksel bulunurluğunu ve bulunduğu yerlerde nitelikli bir şekilde satılmasını sağlamaktır.
Bugünün koşullarında hiç kimse ve hiçbir ürün bulunmaz Hint Kumaşı değildir… ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159