10.04.2017, 14:37

Kendimize Bakmak Şart…

Bu hafta  hepimizin payının olduğu, sorumluluğunun olduğu birkaç sonuç ile ilgilenelim, yetecek.
2016 Yolsuzluk Algı Endeksi yayımlandı. Devlet yönetimi hakkındaki algıyı araştırıyor bu endeks. Yani kamuda yolsuzluk olduğu hissiyatını. Devleti STKlara, iş dünyasına ve uzman kişilere soruyor.
Yolsuzluk konusunda dünya ortalama puanı 100 üzerinden 40. Biz 41’le 1 puan kadar iyiyiz, dünyadan. 60 puan ortalamalı AB'de, Bulgaristan ile aynı puandayız. Bizden iyiler ise Sırbistan, Yunanistan, Karadağ. Bu kadar mı kötüyüz!
54 puan ortalamalı G20 içinde tam ortadayız. Bizden iyiler G. Afrika ve S. Arabistan… Kötüler, sadece 1 puan ile Brezilya, Çin, Hindistan.
176 ülke arasında 75’inci sıradayız. Yüzde ile söylersek, geçen yıl 39'da idik, bu yıl yüzde 42’deyiz. Düşmüşüz. 2007-2013 arasındaki ortalama 60’ıncı sıramızdan 75'e inmişiz. Bu rakamlar devlet kesimindeki yolsuzluğu anlatıyor.
Bakalım bu rakamları söyleyen sivil kesimin kendisini anlatan rakamlara:
2013 yılında TÜSİAD'ın ülke genelinde kendi belirlediği 804 kişi/şirket/grup ile yaptığı  araştırması var. (İş Dünyası Bakış Açısı ile Türkiye'de Yolsuzluk adlı araştırmasından http://www.tusiad.org.tr/_rsc/shared/file/YolsuzlukSunum-26112014.ppt)
Birkaçını hatırlayalım: İstanbul'da, iş dünyasında bulunan 801 kişi ve İstanbul, Denizli, Gaziantep ve Antalya'da temsil grupları ile araştırma yapılmış. Bunların yüzde 80'i küçük şirketler. İmalat, yani sanayiciler, büyük grup. İşgücünün maliyeti ve vergisi büyük dert; kayıt dışılık ve rüşvet de büyük sorun. Olacak işi oldurmamak veya olmayacak işi oldurmak için sağlanan çıkara rüşvet diyoruz, yasada.
Şimdi, lütfen dikkat! 
- "Kanuna uymayan bir işi yaptırmak için kamu görevlilerine menfaat sağlamayı" yüzde 40, sakıncalı görmüyor! Bunun "kesinlikle yolsuzluk olduğunu" düşünenler ise yüzde 45. 
- "Bazı kamu kaynaklarının veya hizmetlerinin kaçak kullanılmasını" sakıncasız bulanlar da yüzde 45!
- "Rekabet altında kalınca kayıt dışılığa başvurmayı" normal görenler de aynı oranda yüzde 45.
Bu araştırmanın  yapıldığı 2013’ten beri her yıl puan ve sıra kaybetmemiz o sonuçların doğruluğunu kanıtlıyor.
2016'da da Türkiye’nin 50 büyük şirketinden “yolsuzluğa karşı sıfır tolerans” politikasını yönetici düzeyinde dile getirenlerin sayısı 13, yani yüzde 26. KOBİ’lerin şeffaflık, kamuyu aydınlatma, yolsuzlukla mücadele, etik ilkeler gibi konularla ilgileri bile yok.
Düzeltmeler özel sektörden başlayacak ki, hakkaniyet değer kazansın.
Bu düzeltmelere Yapısal Reform diyoruz! Zor işlerdir.
Bir karşılaştırma geldi…
Bu halimizle Bankacılığımızın öz kaynak kârlılığı yüzde 13. AB’de sadece yüzde 3. Üretimciliğimizin de yüksek kârlılıklara ulaşmasını dilerim.
İyi haftalar. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159