banner69

Mercedes-Benz Türk 2014’ü rekorla kapattı

banner113

2014’te 752 otobüs, 18 bin 353 kamyon, 7 bin 825 hafif ticari araç, 23 bin 100 otomobil satışı gerçekleştirdi.

banner114
PİYASA 26.01.2015, 13:19 26.01.2015, 13:40 Taşıma Dünyası
Mercedes-Benz Türk 2014’ü rekorla kapattı
Mercedes-Benz Türk, toplam 54 bin 118 adetlik satış hacmi ile tarihinin en yüksek araç satışını gerçekleştirdi. 2014’te yaklaşık 77 milyon Euro yatırım yapan Mercedes-Benz Türk’ün, 1967’den bu güne toplam yatırım tutarı 885 milyon Euro’ya ulaştı. Şirket, üretime başladığından bu yana 72 binin üzerinde otobüs ve 203 bini aşkın kamyon üretimi gerçekleştirdi. 

2014’ün değerlendirildiği ve 2015 yılına yönelik hedeflerin paylaşıldığı basın toplantısına Mercedes-Benz Türk Direktörler Kurulu Başkanı Rainer Genes, Pazarlama ve Satış Direktörü Süer Sülün, Otomobil Pazarlama ve Satış Türkiye Müdürü Şükrü Bekdikhan, Hafif Ticari Araç Pazarlama ve Satış Türkiye Müdürü Tufan Akdeniz, Kamyon Pazarlama ve Satış Müdürü Bahadır Özbayır, Otobüs Pazarlama ve Satış Müdürü Burak Tarım katıldı. 


2014’te Mercedes-Benz Türk 

22 Ocak Perşembe günü Çırağan Sarayı’nda gerçekleşen basın toplantısında konuşan Mercedes-Benz Türk Direktörler Kurulu Başkanı Rainer Genes, 2014 yılında otobüs ve kamyonda pazar liderliklerini sürdürdüklerini, ürün portföylerini pazar şartlarına ve ihtiyaçlarına göre iyileştirip geliştirdiklerini, ürün ve tesis yatırımına devam ettiklerini, Daimler Ar-Ge ve bilgi teknolojileri ağında görev paylarını artırdıklarını, kurumsal sosyal sorumluluk projelerine, sosyal, kültürel, sponsorluk faaliyetlerine devam ettiklerini belirtti. 

Tarihin en yüksek satış hacmi 

Genes, 2014’ü tüm ürün grupları dahil, toplamda 54 bin 118 adetlik (50 bin 30 adet yeni, 4 bin 88 adet ikinci el) satış hacmi ile tarihinin en yüksek araç satışını gerçekleştirerek kapattıklarını söyledi. 1968 yılından bu yana 72 bin adedin üzerinde otobüs ve 203 bin adedi aşkın kamyon üretimi gerçekleştirdiklerini vurgulayan Genes, 2014 yılında ürettikleri 3 bin 688 otobüs ve tarihinin en yüksek rakamı olan 18 bin 519 adet kamyon üretimi ile pazar liderliklerini sürdürdüklerini belirtti. İhracat pazarlarında güçlerini artırmaya devam ettiklerini belirten Genes, 2014 yılında 3 bin otobüs, 500 kamyon ihracatı gerçekleştirdiklerini söyledi.

47 yıldır otobüs sektörünün lideri

Otobüs ürün grubunda, şehirlerarası ve şehiriçi otobüs satışı ile toplamda 752 adetlik satış rakamına ulaşıldığına ve Mercedes-Benz Türk’ün yine en fazla tercih edilen şehirlerarası otobüs markası olmayı başardığına dikkat çeken Genes, “Şirketimiz, otobüs ihracat rakamını geçtiğimiz yıla kıyasla yüzde 6 oranında arttırarak başta Batı Avrupa olmak üzere 3 bini aşkın otobüs ihracatı gerçekleştirdi. Böylece şirketin bugüne kadarki toplam otobüs ihracat rakamı 33 bin adede ulaştı” dedi.

Aralıksız 13 yıldır pazar lideri

2014’te 18 bin 353 adetlik rekor satış ile tarihin en yüksek kamyon satış adedine ulaşıldığını belirten Rainer Genes, “2014 yılında üretilen kamyonların 500 adedi ihraç edildi. Kuruluşundan bu yana ihraç edilen kamyon sayısı da 31 bin 500 adede ulaştı. 2015 yılında Aksaray Kamyon Fabrikası’ndan dünya pazarlarına ihraç edeceği araç sayısını artırmaya yönelik çalışmalar sürüyor” diye konuştu. 

Hafif ticari araçlar ürün grubunun 2014 yılında 7 bin 825 adetlik satışla kapandığını vurgulayan Genes, “Sprinter ürünümüz yenilendi. Yeni Vito pazara sunuldu” dedi. Rekor satışlar arasında otomobil ürün grubunun da bulunduğunu belirten Genes, “23 bin 100 adetlik otomobil satışı ile tarihin en yüksek otomobil satış adedine ulaşıldı. 2014 yılında yeni kompakt modelleri A-, B- ve CLA, dizel otomatik versiyonları ile pazara sunuldu” dedi.

Biri kredilendiriliyor

Satılan araçların yüzde 50’sinin Mercedes-Benz Finansman Türk AŞ aracılığı ile kredilendirildiğini de açıklayan Rainer Genes, 2009 yılında faaliyetine başlayan ikinci el organizasyonunun 2014 yılında 4 bin 415 adetlik satış seviyesi elde ettiğini belirtti. İkinci el satışlarının yüzde 13 oranında arttığını da belirten Genes, “İkinci el araçlarda ulaştığımız satış seviyesi son 6 yılın en yüksek seviyesi oldu” dedi.  

21+23 milyon Euro yatırım 

Müşteri talep ve beklentileri doğrultusunda ürünleri geliştirmeye yönelik yatırımlar dışında, üretim tesislerine de yatırımlara devam ettiklerini belirten Genes, “2014 yılında Aksaray Kamyon Fabrikası’na 21 milyon Euro’luk, Hoşdere Otobüs Fabrikası’na ise 23 milyon Euro’luk yatırım yaptık. 47 yıllık süreçte toplam yatırım tutarlarında kamyon fabrikasına 311 milyon Euro, otobüs fabrikasına toplam 403 milyon Euro yatırım gerçekleştirildi” dedi. Hoşdere’deki Ar-Ge merkezinde 250 kişinin istihdam edildiğini belirten Genes, Ar-Ge bütçesinin 30 milyon Euro olduğunu kaydetti. 

2015 beklentileri 

2015’in otomotiv sektörü için olumlu bir yıl olmasını beklediklerini ifade eden Genes, “2015’e yönelik özellikle ikinci yarıyıl dönemi olarak iyimseriz. MBT’nin pazar paylarını artırıp, güçlü konumunu korumasını hedefliyoruz. Otobüs ve kamyonda pazar liderliğimizi devam ettirmeyi amaçlıyoruz. Yeni ürünlere ve üretim tesislerimize yatırımlarımızı sürdüreceğiz. Ar-Ge ve bilgi teknolojileri çalışmalarımızı artıracağız. Üretimimizde ihracatın payını artırmayı hedefliyoruz. Tüm ürün gruplarında ürün yelpazemizi pazar şartlarına ve ihtiyaçlarına göre geliştirmeye devam edeceğiz. Bayi, çalışan, tedarikçi işbirliği ile her zaman olduğu gibi başarılı bir yıl geçirmeyi hedefliyoruz” dedi. 

Önceliğimiz Türkiye pazarı oldu 

Rainer Genes’in açıklamalarının ardından basın mensupları sorular yöneltti. Kamyon ihracatında 2015 yılında yaşanan düşüşe yönelik bilgiler veren Mercedes-Benz Türk Pazarlama ve Satış Direktörü Süer Sülün, “Satış ile üretimi karşılaştırdığınız zaman sebebi ortaya çıkıyor. Toplam 18 bin 500 küsur kamyon ürettik. Bu tarihimizdeki en yüksek üretim adedi; satış rakamı ise 18 bin 353.  Burada kapasite sorunu yaşadık. Türkiye’de fabrikamız var ve önceliğimiz Türkiye pazarı.. Önümüzdeki yıllarda ihracatımız daha iyi olacak. Türkiye’de üretilen her üç kamyondan ikisini biz üretiyoruz. Her iki otobüsten birini biz üretiyoruz. Tabiî ki pazar dalgalanıyor. Burada önemli olan pazar büyüklüğü. Bugüne kadar arz talep dengesini yakaladık. Burada önemli olan hangi pazara ne kadar ürün ayıracağınız. Şu andaki kapasitemiz Türkiye pazarına yeterli. Biz ihracatımız daha artırmak için kapasite artışına yönelik yatırımlara başladık. 203 bin adet kamyon üretildi. Bunun 31 binlik bölümü ihraç edildi. Bu yüzde 15’e karşılık geliyor. 2014’te özel bir durum oldu. Bu her yıl olacak diye bir şey söz konusu değil” dedi.

Euro 6 ile taşlar yerinden oynayacak

Euro 6 uygulaması ile taşların yerinden oynayacağını belirten Süer Sülün, “Bu sene kamyon ve otobüs üretimi mevcut portföy ile devam edecek. 2016’da Euro 6 uygulaması geliyor ve birçok taş yerinden oynayacak. Euro 6 ile ürün portföyümüzde değişiklikler olacak. Ürün portföyü ve üretim açısından toplam 125-130 milyon Euro yatırım gerçekleştirildi. Euro 5, Euro 6 mevzuatı yayınlandı. 1 Ocak 2016 ile araçların Euro 6 motorlu olması şart. Bir üretim süreci var.  Çekici haricindeki kamyonlar aslında yarı mamül. Hiç kimse şasi kamyonu alıp o haliyle kullanmıyor. Bunun bir üst yapı süreci var. Şu andaki mevcut mevzuata göre çekiciler 12 ay, kamyonlar 18 ay süre ile Euro 5 tescillenebilir vaziyette. Avrupa Birliği’nde bu tür bazı haklar tanınmış. Kimi ülkede yüzde 30 kısıtlaması var, kimi ülkede yok. Her firmada buna göre faaliyetler yürütülüyor” dedi. 

Krizlere karşı şerbetliyiz 

Süer Sülün, 2015’te ekonomide bir kriz olacağı beklentisi içinde olmadıklarını vurgulayarak, “Kötümser olmanın bir anlamı olmadığını düşünüyoruz. Mercedes-Benz Türk organizasyonu olarak çevik bir yapımız var. Avrupa ve dünya ile karşılaştırdığımızda Türk milleti olarak krizlere şerbetliyiz. Çok yaşadık. Bugün somut olarak öyle bir kriz paketimiz söz konusu değil, zaten kriz de söz konusu değil. 2014 yılında iki seçim yaşadık. Suriye, Kobani olayları oldu. Bizim işimiz; gelişen pazarı izleyip ona uyum sağlamak. Seçime kadar şöyle olur, seçimden sonra şöyle olur diye bir öngörümüz yok. Ama her ürünün mevsimselliği var. Seçimler ve Euro 6 gibi dış etkenler var. Bunları izleyip başarı olmaya çalışacağız” diye konuştu. 

37 bin 250 adetlik kamyon pazarı 

Kamyon pazarının 2014’te yüzde 37 bin 250 bin adetlik bir seviye ile tamamlandığını belirten Kamyon Pazarlama ve Satış Müdürü Bahadır Özbayır, “Geçen seneye göre yüzde 8,4’lük bir artış var. İlk 6 ay sonunda geçen yılı yakalamışken, yılın sonuna doğru gerçekleşen bir ralli ile 7 bin adede varan 6 ton ve üzeri kamyon satışı oldu. Biz Mercedes olarak 3 bin 622 kamyon sattık, bu tarihi bir satıştır. 37 bin 250’ye baktığımızda yıllardır süre gelen bir trend var. Yüzde 50’si çekiciden oluşuyor. Yaklaşık 18 bin 800 adet çekici, inşaat kamyonu 6 bin 900 ve geçen yıla göre yüzde 12 büyümüş. Lokomotif inşaat oldu. Çekici de yüzde 9 oldu.  İnşaat pazarın yüzde 20’sine gelen bir noktada. İnşaat ve çekici pazarın yüzde 70’ini oluşturuyor. Bu yıl kamu alımlarında çok büyük bir seviye oldu. 1500 adede varan bir pazar oluştu. Geçen yıllara göre çok üstünde bir pazar seviyesi. Hafif kamyon geçen yılla aynı seviyede. Satışlarımızın 10 bin 700’ünü çekici oluşturdu. İnşaat kamyonu 3 bin 900 adet var. 15 bin adede yakın kısmını bu ikisi oluşturuyor. Hafif kamyonda Atego kamyonda çok büyüyen bir seviyemiz var. 2050 adetlik bir seviyeye ulaştık. Pazarın ihtiyaçlarını iyi izlemek ve onlara uygun ürünlerle pazarda yer almak bize başarıyı getiriyor” dedi. 

Euro 6, Euro 5’e talebi artırır mı? 

1 Ocak 2016’da Euro 6’ya geçişin Euro 5’e olan talebi artırıp artırmayacağına yönelik soruya cevabı Bahadır Özbayır verdi: “Euro 6’ya geçiş, Euro 5 araçlara talebi öne çeker mi, maliyetler ne kadar artar, artmaz bunlar daha henüz kesinleşmiş değil. Şüphesiz yeni bir teknolojiye geçiyoruz. Burada belirli bir sıçrama olacaktır. 2015 yılına yönelik bir şeyler söylemek çok erken. Normal bir yılın üzerine çıkabilir. Bunun mertebesi ile ilgili tahmin yapmak zor. OSD, Euro 5 üretiminin belirli bir seviyede stok olarak üretilmesine imkan tanınması için Sanayi Bakanlığı ile görüşmeler yapıyor. Yüzde 30 olarak bu hakkın verilmesi opsiyonlardan bir tanesi” dedi.  

2015’te otobüs pazarı 2014’e benzeyecek

Mercedes-Benz Türk Otobüs Pazarlama ve Satış Müdürü Burak Tarım, şehirlerarası ve turizm otobüs pazarının 1000-1100 civarı bir ortalama tutturduğunu ve 2015 yılında bu seviyede bir pazar beklediklerini söyledi. Burak Tarım, “Bizim pozisyonumuz belli. Bu resmin değişmeden devam edeceğini düşünüyoruz” dedi.

10+1 Sprinter büyük beğeni topladı 

Mercedes-Benz Türk Hafif Ticari Araç Pazarlama ve Satış Türkiye Müdürü Tufan Akdeniz, 2014’te 7 bin 825 adetlik bir satış seviyesi elde ettiklerini, 2014’ün son beş ayında pazarın çok kuvvetli bir seviyeye geldiğini, 2015’te de aynı düzeyde bir pazar seviyesi beklediklerini söyledi. Akdeniz,  Vito’nun yeni serisinin pazara sunulduğunu, Sprinter aracın yenilendiğini, 10+1 Sprinter aracın ise turizm taşımacılarının büyük beğenisini kazandığını söyledi. ■

NOTLAR... NOTLAR... NOTLAR...

TÜRKİYE’NİN ÇAĞDAŞ GELECEĞİNE MERCEDES-BENZ TÜRK KATKISI 

“Her işin başı eğitim” prensibini benimseyen Mercedes-Benz Türk, sürdürdüğü sosyal sorumluluk çalışmaları ile uzun yıllardır Türkiye’nin çağdaş geleceğine katkıda bulunuyor. Mercedes-Benz Türk, 2014 yılında yeni sosyal sorumluluk projesi “EML’miz Geleceğin Yıldızı” adlı projesini de hayata geçirdi. Şirket proje kapsamında, endüstriyel teknik eğitim, okul ve kurumlarının motor bölümlerinin geliştirilmesi amacıyla laboratuvarlarını yeniliyor ve gerekli ekipmanlarla donatıyor. Mercedes-Benz Türk’ün Mercedes-Benz Bayileri ile Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğiyle gerçekleştirdiği proje çerçevesinde, 23 farklı endüstriyel teknik eğitim, okul ve kurumun motor bölümlerinin geliştirilmesi amacıyla laboratuvarları yenilenecek. Ayrıca, Mercedes-Benz Türk’ün meslek sahibi olmak isteyen kızları eğitim yolunda desteklemek üzere Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği işbirliği ile hayata geçirdiği ‘‘Her Kızımız Bir Yıldız’’ projesi 2014 yılında 10 yaşına bastı. 2004 yılında 17 ilde okuyan 200 kız öğrenciyi destekleyerek projeye başlayan Mercedes-Benz Türk, bu süreçte toplam 56 ilden 3 bin 155 kız öğrenciye eğitim desteği verdi. Proje kapsamında 1.200 öğrenciye burs verilmeye devam ediliyor. Projeden burs alarak eğitimini tamamlamış olan 20 yıldız kız, Mercedes-Benz Türk bünyesinde istihdam ediliyor.

679 ADET ŞEHİRLERARASI VE TURİZME OTOBÜS SATTI, YÜZDE 63,7 PAY ALDI

1067 adetlik şehirlerarası ve turizm otobüsü pazarında Mercedes-Benz Türk, 679 adetlik bir satış gerçekleştirdi. Yılı 63,7’lik bir pazar payı ile tamamlayan Mercedes-Benz Türk, ürün gruplarında satışları şu şekilde oluştu: 2014’te 281 adet Travego 15 SHD, 10 adet Travego 17 SHD, 268 adet Tourismo 15 RHD, 48 adet Tourismo16 RHD, 22 adet Intouro RHD, 15 adet Setra 515HD RHD, 30 adet Setra 516 HD/2 RHD, 5 adet Setra 517 HDH SHD 



Soldan sağa: Mercedes-Benz Türk Direktörler Kurulu Başkanı Rainer Genes, Pazarlama ve Satış Direktörü Süer Sülün, Otomobil Pazarlama ve Satış Türkiye Müdürü Şükrü Bekdikhan, Hafif Ticari Araç Pazarlama ve Satış Türkiye Müdürü Tufan Akdeniz, Kamyon Pazarlama ve Satış Müdürü Bahadır Özbayır, Otobüs Pazarlama ve Satış Müdürü Burak Tarım



Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159