15.01.2018, 12:41

Yönetmelik değerlendirmesi

Geçtiğimiz hafta içinde Karayolu Taşıma Yönetmeliği yayımlandı.  Yönetmelikte köklü bir değişiklik oldu. Genel anlamda Yönetmeliği olumlu karşılıyoruz.  Yazı dili ve düzenlemeler anlaşılır hale getirilmiş.  Bakanlığa, belge fiyatlarını indirmeleri konusunda teşekkür ediyoruz, belgelerini yenileyecek arkadaşlarımız için bir imkan yaratacak. D2 belgelerinin ücretinin 10 bin TL’ye düşürülmesi isabet oldu.  Yalnız burada istismarların önlenmesi noktasında denetimlerin yapılması büyük önem taşıyor. 

Taşıt kartı 
Yönetmelikte 100 lira ödediğimiz taşıt kartının fiyatının 300 liraya çıkması maliyetlerimizi artıran bir unsur olacak. Sektörün en çok yaptığı buişlem için çok yüksek bir artış. Taslakta 500 lira olarak yer alıyordu, ama zaten biz ona da itiraz etmiştik. Onu aşağı çektiler ama yeterli değil. Bu konuda Bakanlığın yeni bir değerlendirme yapmasını bekliyoruz. 

Belgelerin birleştirilmesi 
Yönetmelikte belgelerin sadeleştirilmesi düşüncesinden vazgeçildiğini de gördük.  Bu konuyu çok sık gündeme getirdik. Taslakta belge birleşimine yönelik düzenlemelerin Yönetmelikte yer almaması isabet oldu.  

Havaalanı taşımaları 
Yönetmelikte havaalanlarına yapılan taşımalarla ilgili bir düzenleme olmadı. Bu tür bir düzenlemenin sektörün hakkı olduğuna inanıyoruz. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne verilen yetkiler duruyor. Havaalanı işletmecileri çevre illere yolcu taşıması yapabilirken biz havaalanından yolcu alamayacağız. Bu sorunu dillendirmeye devam edeceğiz. Bu yanlışlığın bir an önce giderilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bakanlığın bu talebimiz konusunda bize destek vereceğine inanıyoruz.  

Kamera zorunluluğu 
Yönetmelikle getirilen kamera zorunluluğu, bence doğru bir sistem, ama yetmez. Akıllı sistemlerle desteklenmesi gerektiğine inanıyorum. Sigortacılar Birliği ile birlikte bir toplantı yaptık. Sigorta şirketleri ile bir araya gelmemiz bir zorunluluk. Ortak paydamız risk taşıyan taraflarız. Eğitimden, altyapıya zafiyetlerimizi konuştuk. Kamera zorunluluğunun tüm taşıtlara getirilmesi gerekiyor. Kara kutu gündemde. Sürücü uyarı sistemleri de kamera ile entegre olmalı ve sürücüyü uyarmalı. Araçlardakayıt sistemine uygun kameralar olmalı. Kamera zorunluluğu ek bir maliyet getiriyor diye kızmak yerine, bir kazanın bir firmanın kapanmasına neden olduğunu unutmayalım. Bütün verilerin elektronik ortamda tutulması da büyük bir kolaylık getirecek. Emniyet kemeri kullanımındaki artışın bile kazalarda ölüm oranını düşürdüğünü görüyoruz. Sektör, akıllı teknolojilerle reform yapmalı. Bugün akıllı teknolojiye yapılmayan yatırımların, harcanmayan paraların yarın kefen parası olarak harcanacağını da kimse unutmasın. 

Kaptan yaşı 
Trafik güvenliği toplantısında sektörün yaşadığı zafiyetleri gündeme getirdik. Artık sektörümüz şoför yetiştirmiyor çünkü onlara ekonomik imkanı sunacak bir yapı yok ve şehirlerarasında şoför olarak çalışmak cazip olmaktan çıktı. Biz, maalesef sokaktan şoför toplamak zorunda kalıyoruz.  Ücretler çok düşük kalıyor. Kamuda şoförlük yapmak çok daha cazip görünüyor. 
Kaptan konusunda ise yaş sınırının 66 olması tartışılır. AB ile eşleşme oldu ama 60 yaşını geçen bir insanın sağlık konusu da dikkate alınmalı. 66 yaşında birinin şehirlerarasında hizmet verebilmesi zor. Ancak daha çok turizm taşımacılığı alanında olabileceğine inanıyorum.

Kiralık düzenlemesi
Bir özmala üç kiralık düzenlemesi için de teşekkür ediyoruz. Özellikle kurumsal firmalar için bu bir ihtiyaçtı. Bundan sonraki süreçte sektörün, düzenlemelerde istediği değişime yönelik çalışmalarını akademik bir bütünlükle yapması gerekiyor. Bundan sonra isteyeceği değişiklikler de olacaktır. Her şeyi devletten beklemek doğru değil. Bakanlık sektörün taleplerini dinliyor.Hat esası ve verimliğin mutlaka yönetmelikte yer alması gerektiğine inanıyorum. Ulaşıma yönelik artık köklü bir değişime ihtiyaç var. 

Sürdürülebilir bir yapı 
Çok yolcu taşıdık, ama para kazanmadık. Bu artık sürdürülebilir bir yapı değil. Esas konu sürdürülebilir bir yapıya sahip olabilmek. Bu olmadığında kalite de olmayacak. Karayolu yolcu taşımacılığında israfın önlenmesi gerekiyor.
Otobüsçülük mutlaka sınıflandırılmalı ve herkes her istediği hatta istediği seferi açamamalıdır. Daha az insanı daha fazla km ile taşıyoruz. Daha fazla risk alıyor ama para kazanmıyoruz. Kapasite kullanımının çok iyi değerlendirilmesi gerekiyor. Ortak servis ve ortak terminal konusunda adımlar attık.  Bunu anlatacağız. Eğer kabul görürse çok önemli bir adım olacaktır. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159