02.01.2017, 10:38

Önümüzdeki Yıl Kolay Bir Yıl Olacak…

Bu cümleyi ben hayatımda duymadım. Büyük olasılıkla sizler de hiç duymadınız ve de ne yazık ki hiç de söylemediniz. İşte bunu duymanız şimdiye kısmet, benden duymanıza, benim de kendimden duymama, ilk defa. Pek iyi de nasıl olacak?
Gelecek yıl 3 tane seçim yok. Komşunun düşen askeri uçağı yok. Suriye'de ateşkese erişmiş bir iyileşme var. Konunun içindeki bölge ülkelerinin ortak anlayışı oluşmuş durumda. Yıllarca  ve hala da öcü gösterilen iki komşumuzla ortak anlayışa erdik. Yabancı ülkelerin uzaklaşmaları, ellerini bölgemizden çekmeye başlamaları var. 
Yıl içinde, bölgemizin bu nedenlerle iyileşme umudu var.
*  *  *
AB ülkeleri seçim yapacaklar. Yeni iktidarlar eskilerin uzak durduğu yapısal düzenlemelerine başlayabilecekler. AB'den ayrılacak olan İngiltere, bağımsız mali politikalarını uygulayacak, örnek olacak.
ABD'nin yeni Başkanı, ülkesinin altyapı harcamaları üzerinden halkının gelirini arttıracak, Doları bollaştıracak. Merkez Bankası Başkanının -bolluğu sevmiyorsa da- siyaset ile bilek güreşi yapmayacağı ve devletin politikalarına destekçi davranacağı biliniyor. 
AB'nin, Çin'in  ve Japonya'nın para bolluğuna devam edecekleri biliniyor. Bir de Çin, parasını zayıflatıyor. Buralardan çıkacak bir sıkıntı yok, 2017'de. 1 Avro ile 1 Doların eşitleneceğini uman analistler ile 1 Doların altına (0,97) ineceğini de düşünen ustalar var. Bunu da ilk çeyrekte bekliyorlar. 
Petrolün 40-60 dolarlık fiyat aralığında olacağını söyleyen iyimserlerin olduğu yerde, fiyat yükseldiğinde üretimini arttıracak olanlar yüzünden fiyatların yine 2016 yılına ineceğini söyleyen gerçekçiler de var. Fiyat bir yükselirse hepsi stoklarını satıverecek. Sıkıntı yaratmayacak.
Faizi arttırmak Amerikan Merkez Bankasına zor  gelecek. Aynı 2016 gibi.
*  *  *
Türkiye'de bankacılık işine girmek isteyen 3 yabancı banka olması, 2017'de bizde işlerin iyiliğine ve de dışarılardaki işlerin aynılığına işaret değil midir? 
Mali paket (250 milyar TL), sicil affı, kredi faizi desteği (50 bin TL, faizsiz), sadece yüzde 8 artmış asgari ücret, gelir vergisi mükellefi olan serbest mesleklere asgari ücretin yüzde 80'ine varan işsizlik ödeneği, turizmde iyileşme, trafik sigorta primlerinde düşüş, tarımda yüzde 50 yakıt desteği, tarımda ürün yönetimi, havza tarımı sayesinde verimlilik artışı... hep iyiye işaret ediyor.
*  *  *
Bakın size kanıt da göstereyim: Araştırmacılar, ülkemizde başta Bankacılık, Lojistik, Sigorta olmak üzere 7 iş alanı belirlemiş. Bunların yüzde 70'ini şimdi de başkaları yapıyor zaten! 
*  *  *
Haydi, çok işimiz var. Yukardakiler gibi, çok iyi yürüyen işlerimizi de kendimiz yapmaya başlayalım artık...
*  *  *
Hırs, ihtiras, motivasyon değil;
2017 yılında AzimSebatUmut (ASU) dilerim, her yurttaşıma... ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159