01.05.2017, 12:44

Oranlar Var, Karşılaştırma Kolaylığı Var…

"Borç Yiğidin Kamçısı" diyen atasözümüz var. Öte yanda da borcumuzun bizi batıracağını tekrar eden bilgili kişilerimiz var, birkaç yıldır. Borcun da bir ayarı var, tabii. Kazanç ile ödeme denk olacak ki, zorluk olmasın.  Borçtan korktum. Eminim sizin de vardır borcunuz. 
Ve aşağıdaki notları çıkardım.
Ülkelerin borçluluğu oran ile anlatılıyor. Buna Borçluluk Oranı deniyor. Dış borcun toplamı bir ülkenin devlet ve özel sektörünün dış kurumlara olan toplam yabancı para cinsli borcu. Borçluluk ise; bir ülkenin toplam borcunu kaç yıllık cirosu ile, hasılatı ile ödeyebileceğinin rakamı. Yani; yüzde 100 borçlu olan bir ülke demek, toplam devlet ve özel sektörünün borcunu 1 yıllık cirosu ile ödeyecek durumda olan ülke demek. 
Dünyanın borçluluğu yüzde 100. Yani borcun tamamını ancak 1 yıllık cirosu ile ödeyebilir. 
AB yüzde 90 borçlu durumda (İngiltere 326, Almanya 160, Fransa 213, Hollanda 560, İtalya 410, ...Yunanistan 175). Rekor Lüksemburg'da, yüzde 6.200!
ABD yüzde 100 ortalama ile devam ediyor. Japonya yüzde 68 borçlu. Bu listede Türkiye'nin borçluluğu yüzde 59. 190 ülke listesinde borcun büyüklüğüne göre 24’üncü ülkeyiz. Kişi başına düşen dış borç Hollanda'da 250 bin dolar, bizde 5 bin. Hollanda 6’ncı, biz 57’nci sıradayız.
2 tane de adres koyuyorum; boş zamanınızda bakmanız ve hayret etmeniz için:  http://www.nationaldebtclocks.org/debtclock/turkey, https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_external_debt
*   *   *
Borcu nereye harcamak doğru, pekiyi?
Yatırıma harcamak, üretim araçlarına harcamak doğru. Bir süre sonra üretim başlayacak ve artacak. Gelirin artması sayesinde borcu ödemek de kolaylaşacak. Biz borcumuzun büyük kısmını yatırıma, e-ihracata harcadık, harcıyoruz. Tüketim kredilerini kıstık, kısıyoruz. Borçluluğumuzu (oranımızı) azaltarak ilerliyoruz. Yatırım, üretim deyince; devletin KOBİ'lere sağladığı 20- 50 bin liralık destekten 460 bin küçük işletme (1-9 çalışan) yararlanacak. Bu destek toplam 11 milyar lirayı bulacak. Toplam 1.200 milyar liralık (1,2 trilyon lira) kredi hacmi içinde sadece yüzde 1 edecek. Finansmana erişemeyen binlerce işletme yararlanıyor, bu destekten.
*   *   *
Uzun zamandır unuttuğumuz FED kendini hatırlattı. Daha 3’üncü ayın sonuçları yeni çıktı, yılın sonuna çok var, ama bu yıl için 4 kez tahmin ettikleri faiz artışları 1’de kalabilirmiş.  Çeyrek büyümesi yüzde 2,1 beklenirken sadece yüzde 1 gelince sözlü yönlendirmeler boşa çıktı. Amerikan Merkez Bankasının yönlendirme performansı iyice zayıfladı. Beni bile yönlendiremiyorsa sizi hiç yönlendiremezler! 
ABD Deniz Kuvvetleri filosunun Günay Kore yerine Avustralya'ya ilerlediğini öğrenmiştik, geçen hafta. Meksika duvarını Meksika'ya ödetemeyince de duvar inşaatını ertelediler. 
Masrafları karşılamak için bir öneri de çıktı ortaya… Korudukları ülkelerden Koruma Ücreti isteyecekler. Güney Kore'den, AB ülkelerinden, Ortadoğu ülkelerinden ... Bizden bile isteyebilir, çünkü kapsam NATO ülkeleri.  Deli Dumrul geldi aklıma, bu haber üzerine.
İhracatımız yüzde 13 ile büyümesine devam etti. Önümüz iş… 
İyi haftalar. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159