15.01.2018, 12:36

Otobüsçünün talebi…

Geçen hafta yazdığım İstanbul trafiğini by-pass etme konusunda epey bilgi geldi. Neredeyse herkes aynı şeyi yapıyormuş. Bazı firmalar bile bu yolla aşıyormuş köprü sıkıntısını. 

Şehiriçi ücretsiz yolcu servislerini iki otogar arasında çalıştıran firmalar, zaten ücretini ödediği servisi hem çalıştırmış oluyor hem de kestirmeden İstanbul trafiğini aştığı için yolcunun da rağbet ettiği şirket oluyormuş. Her koyun kendi bacağından asılır. İşini bilen gemisini karadan da yüzdürür Fatih Sultan Mehmet misali. Bir şey demiyorum, ama herkes kendi yolunu kendisi bulmaya kalkışırsa kaos olur. Sordum, soruşturdum, ihkakıhak deniliyormuş bu duruma. Yani, kendi işini kendinin görmesi… Bir nevi yargısız infaz. 

Pazarcı, her tezgahta aynı fiyattan satılan domatesini, aradan sıyrılmak adına ucuzlattığında, yanındaki de ucuzlatır. Bir bakmışsınız bütün domatesler aynı fiyata düşmüş. Kendisini kurtarayım derken, bütün esnafın kazancını engellemiş olur. Bizim durumumuz da aynı böyle. Köprü geçişinde zorunluluğu kaldırtmak için çaba harcayacağımız yerde, bu tür çıkış yolları bulmaya kalkışmamız, bir süre sonra hepimizin hanesine zarar olarak yazılması demek olur. 

Hepimizin bildiği ve doğruluğundan emin olduğumuz bir atasözümüz var: Birlikten kuvvet doğar. Otobüsçünün birliği, dolayısıyla da dirliği eskidenmiş. Rakip bile olsalar birbirlerinin yardımına koşarlarmış, yolcu alır verirlermiş, zor durumlarda önce otobüsçü koşarmış birbirinin yardımına. Bir dayanışma vardı eskiden. Çok değil 30-40 yıl eskiye gidin herkes hatırlayacaktır. Anılarını yazan ağabeylerimizin en çok vurguladığı bu özelliğimizdi. Şimdi, kimin ayağını kaydırsam diye bakıyor arkadaşlarımız birbirine. Biri tökezlese de onun yolcusunu ben götürsem diye düşünüyor. Tabii, teknoloji de gelişti, yollar da güzelleşti, arıza neredeyse hiç olmuyor artık. Bir anlamda şoför dayanışması da bitti.

Hizmetini geliştirmek yerine birbirini kötüleyerek elde edilen kazanç, haydan geldiği için huya gider, gider de firmayı da götürür birlikte. Hepiniz hatırlarsınız batan firmaları, işsiz kalan arkadaşlarımızı…

Geleceğimizi düşünüp ona göre birlikte hareket etmeliyiz. Otobüsçü esnafını kurtaracak olan yegane husus birlikte hareket etmektir. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159