09.10.2017, 10:16

Otogar güvenlik tedbirleri

Otogarlar ve terminallere getirilmek istenilen yeni güvenlik tedbirlerinin bir kısmını otogar işletmelerinin hayata geçirme imkanı yok.  Birçok otogarda giriş ve çıkışlar havalimanlarında olduğu gibi bir tane değil, otomobiller ve otobüslerin, yolcuların yaya giriş ve çıkışları çok sayıda. Dolayısıyla otogarların fiziki şartları bu güvenlik tedbirlerine uygun değil. 

Kamu otoritesinin etkinliği 
Ayrıca alınması gereken tedbirler de zaten mevcut. X-ray cihazlarının konulması da tedbirler arasında yer alıyor. Bu tedbirlerin bir kısmının kamu otoritesince üstlenilmesi gerektiğine inanıyorum. Kamu otoritesinin üstlenmediği tedbirlerin işletmeciler tarafından yapılmasının istenmesini anlamadık.  Ama tedbirler arasında dile getirilen T.C. kimlik numarasının (TCKN) biletlerde yer alması doğru bir düzenlemedir. Bu da firmalarca yapılacaktır. Ancak burada, yolcunun TCKN’nı teyit etme imkanımız bulunmuyor. 

Kimlik ibraz etme zorunluluğu 
Yolcunun kimliğini ibraz etme zorunluluğunun mevzuatla getirilmesi büyük önem taşıyor. Üst araması ve x-ray konulması kamu otoritesinin işi; biz gerekli yardımları yaparız. Bazı firmaların yazıhanelerde uyguladığı x-ray sistemi de her yazıhane için uygun değil. Ayrıca yazıhane arkasına direkt gelen bir yolcunun denetimi imkanı da yok. Firmalara x-ray konulması da tam anlamıyla bu sorunu çözmeye yetmiyor. 

Haklılığımız ortaya çıkıyor 
Yeni güvenlik tedbirleri, bizim her zaman dile getirdiğimiz görüşün haklılığını ortaya koyuyor. Sektör temsilcileri olarak otogarların yapımı, projelendirilmesi ve işletiminde etkin bir şekilde yer almak istiyoruz. Yeni otogarlar, sektör mensuplarının ve sivil mesleki kuruluşların adet yerini bulsun diye, usulden görüşleri alınarak yapılmamalı. Otogar nerde yapılır, nasıl işletilir buna bir kanunla veya Taşıma Kanunu’nun terminaller maddesine eklenecek bir düzenleme ile zorunlu bir komisyon tarafından karar verilmesi lazım. 

Görüşlerimiz alınmalı 
Güvenlik tedbirlerine yönelik bizim görüşlerimize resmi bir yazı ile başvurulmadı, ama Ulaştırma Bakanlığı’nda Yönetmelik toplantıları yapılırken, Elektronik Takip Sistemine yönelik bilgilendirmeler yapıldı ve İçişleri Bakanlığı ile yürütülen ortak bir çalışma noktasında bilgiler verildi. Ama biz yine de bu tedbirlerle ilgili çalışmalar yapılırken, görüşlerimizin alınmasından memnuniyet duyarız. Ayrıca güvenlik tedbirlerinin son şeklinin verilmeden önce sektör temsilcilerinin, otogar işletmecilerinin ve kamu otoritesinin katılacağı bir toplantı düzenlenmesinin de çok önemli bir fayda sağlayacağına inanıyorum. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159