10.04.2017, 14:38

Otogar yerlerini gazetelerden öğrenmek istemiyoruz

Geçtiğimiz hafta İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı Sayın Yunus Emre Ayözen, ziyaretimizde bize, İstanbul’da planlamakta oldukları otogarlar ile ilgili yerleri gösterdi. Avrupa yakasında 3’üncü Havalimanına yakın Tayakadın’da Işıkköy, Anadolu yakasında ise Formula 1 pistine yakın Tepeören mevkisinde bir otogar yapılması planını aktardı.  Harem Otogarını bu mevkiye taşıma planları olduğunu söyledi. 

Her yıl gündemde 
Biz de, TOFED olarak, bu sektörün kendisine sık sık otogar yerleri tebliğ edilen, otogar, ara duraklar, ilçe bilet terminalleri ve birleştirilmiş servisler konusunda görüş alınan bir kurum olmamız gerektiğini, sektörü bizim temsil ettiğimizi anlattık. 

Otogar Çalıştayı 
Her yıl 4-5 yeni otogar yerinin gündeme geliyor. Kavacık’ta, Silivri’de, Alibeyköy askeri alanın içerisinde, Gaziosmanpaşa gibi birçok yer konuşuldu. Anadolu yakasında da haddi hesabı olmayan yerler gündeme geldi. Belediye bunları tespit ediyor. Biz de bunları gazete köşelerinde, kahvehanelerde, dedikodu merkezlerinde bunu öğreniyoruz. Bunu söylediğimiz Sayın Ayözen, kendilerinin Başkan Kadir Topbaş’ın talimatları doğrultusunda çalıştıklarını ifade etti. 
Büyükşehir Belediye Başkanının tercihleri değil, bundan yararlanacak olan halkın, sektör mensuplarının, firmaların, acentelerinin ve onların sivil toplum kuruluşları, İTO’nun, TOBB sektör meclisinin katılacağı bir Çalıştayda günlerce tartışarak halk için, sektör için neresi fayda sağlayacaksa o noktalarda karar verelim talebimizde Sayın Ayözen ile mutabık kaldık.

Yeni maliyetler getirmesin 
Bu noktalarda otogar yapmaya yönelik planı sorduk… Otobüslerin 3’üncü köprüye yönlendirilmiş olması ve 3’üncü havalimanının yapıldığı alan üzerinden bu güzergahların şekillendiğini ifade söyledi. Buna cevaben; o güzergahlarda ara terminal, cep terminalleri olabilir. Trakya’ya gidecek yolcu önce oraya gelecek ve seyahat süreleri uzayacak. Bursa, İzmit, Adapazarı, Bolu yolcusunun da aynı şekilde seyahat süresi uzayacak. Biz inanıyoruz ki, 3’üncü köprünün otobüsçüye getirdiği ilave zaman ve maliyet artışıyla yolcuya yarattığı mağduriyet Sayın Cumhurbaşkanına doğru anlatılırsa, bu mecburiyet kaldırılacaktır. 

İki yakaya merkezi bir otogar 
3’üncü havalimanına yapılacak otogara yolcuların getirilmesi doğru bir karar mı, sorumuza Sayın Ayözen, ‘bunu tartışalım’ dedi. Bizim önerimiz, iki yakaya merkezi bir otogar. Avrupa yakasında merkezi otogarın Bayrampaşa Otogarı olduğunu belirttik. Bayrampaşa Otogarı yeniden düzenlenebilir, ıslah planını da kendisine sunduk. Anadolu yakasında merkezi otogar konusunda Ataşehir planının doğru olduğunu ve Tepeören mevkisine yapılacak otogarın ise yanlış bir tercih olduğunu söyledik. Biz cep terminali kavramının da değiştirilerek, ara durak olarak tanımlanmasını ifade ettik. Trakya yolcularına yönelik ise Ispartakule mevkinde ara durak yapılmasının uygun olacağını belirttik. 

Bayrampaşa ile ilgili bir karar yok 
Beş ulusal firmanın da kendisini ziyaret ettiğini ifade eden Ayözen’e, bugüne kadar görüştüğü firmalardan biri bile Bayrampaşa Otogarı’nın yıkılıp, başka yere bir başka otogar yapılmasını isteyip istemediğini sorduk. Kendisi de, sektörün tek birleştiği noktanın, Bayrampaşa Otogarının yerinde kalması olduğunu söyledi. Bayrampaşa Otogarı ile ilgili de alınmış bir karar olmadığını ifade ettiler. 

Sektörün mabedi 
Bir yandan Sayın Galip Öztürk’e methiyeler dizerken, kendi firmasının da onayı olmadan Sayın Öztürk’ün gözbebeği olan Bayrampaşa Otogarı’nın yıkılmasını gündeme getiren birkaç kişi var. Bu otogar sektörün emeği ile ortaya çıkmış ve sektörün mabedi konumundadır. Bu otogarın yıkılmasını savunmak sektöre ihanettir. Herhangi bir isim vermiyorum, sektörümüz onları biliyor. Bu otogar sektörün ortak malıdır. Eksiklikleri düzeltilir, yapılır. Hiç kimsenin ekmeğinin kaybına göz yummamız mümkün değildir. Bu sektör gazete köşelerinden otogar yerlerini öğrenmeyi hak etmiyor. Bazı gazeteler de Işıkköy tarafında arazi satma peşinde. Bunun çok yanlış olduğunu ifade etmek istiyorum. Sayın Ayözen, Işıkköy mevkisinin de kesin bir karar olmadığını ifade etti. Ama planlanan otogarda 60 otomobillik bir park ve  400 otobüslük park  düşünülüyor. Bu da sektörü bilmemenin bir göstergesi. Belediyeler Birliği; terminallerin yerinin; belediye, Ulaştırma Bakanlığı ve sektör aktörlerinin katıldığı bir komisyonla belirlenmesi gerektiğini bir ortak kararla imzaladı. Belediyeler Birliği Başkanlığı yapan Sayın Kadir Topbaş’ın bunu bozmaya hakkı olmadığı açıktır. Sonuçta, bir Çalıştay yapılması kararı alındı, bundan memnunuz. 
Herkese iyi haftalar… ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159