13.02.2017, 16:17

Otomotiv Teknolojilerinde Dışa Bağımlılık

Özellikle son iki senedir, birçok otomotiv devinin ve teknoloji lideri firmanın '2030'da şu kadar otonom aracımız yollarda olacak', 'yeni nesil otonom araç filosu için düğmeye bastık', 'teknoloji deviyle, otomotiv devi güçlerini birleştirdi' gibi söylemlerine şahit oluyoruz. Otomotivde teknolojik trendler gizli saklı değil, ayan beyan paylaşılıyor. Gerek otomotiv devleri gerek teknoloji liderleri de bu trendlere göre pozisyon alıyor ve ilgili sektörleri bu yönde harekete geçirmek için de vizyonlarını paylaşıyorlar. Yarı otonom, tam otonom, ağa bağlı, elektrikli araç ve benzeri kavramlar da sıklıkla duyuyoruz ve çoğu konferansın ana gündemi de bu kavramlar. Şimdi olaya, biz ülke olarak bu gelişmelerin neresindeyiz diye baktığımızda… Bunu biraz daha anlamak için bu teknolojik trendlerin önemli bileşenlerinden bahsedelim.

En Önemli Bileşenleri

Ağa bağlı araçlardan otonoma doğru evrilirken, öncelikle araçların bilgisayar gibi işlem yapmaya, aracın içinden dışından verileri bir yerde toplamaya başladığını görüyoruz. Bu da demek oluyor ki, aracın içinde bilgisayar gibi çalışan bir platform olacak. Elde var bir. (1: merkezi bilgi işlem platformu) Bu platforma akacak içeriden dışarıdan veriler dedik, o zaman bu verileri toplayacak, aktaracak sensorlara ihtiyaç var.(2: sensor kümesi) Veriler toplandı, araç içindeki bilgisayara, platforma aktarıldı. Şimdi bu verilerin dışarıda ve uzaktaki bileşenler tarafından da kullanılması, değerlendirilmesi, anlamlaştırılması için bulut çözümüne ihtiyaç var. Bu bulut sistemine de doğal olarak araç ve ilgili bileşen dışından izinsiz girişlerin olmaması lazım. Bulut sisteminin de işi hantallaştırmayan, yüksek performanslı, güvenilir olması lazım. (3: yüksek performanslı bulut çözümü) Aracın topladığı verilerin, buluta hızlı gönderilebilmesi, buluttan gerekli bilgileri alabilmesi için de hızlı iletişime ihtiyacı var. (4: 5G ağı) Bunların dışında bir de aracımızın öğrenimini sürekli geliştirmesi gerekiyor. (5: makine öğrenimi) Tüm bu saydıklarım, otonom araç teknolojilerinde olmazsa olmaz 5 ana bileşen. Bu bileşenleri de Intel'in CEO'su Brian Krzanich ve BMW'nin Üst Düzey Başkan Vekili Elmar Fricenstein, Intel IDF 2016 etkinliğinde yaptıkları konuşmalarında güzel özetliyorlar.
Otomotivde Radarların Artan Önemi

Sektörümüzün özellikle başarılı ve yenilikçi projeleriyle tanıdığı İETT Genel Müdürü Arif Emecen Bey ile bir sohbetimizde, sektörel teknolojik gelişimlerde yerlileştirmenin önemine vurgu yapmış, konumuz itibariyle de araçlarda kullanılacak radar örneğini paylaşmıştı. Kendisinin bir elektrik elektronik mühendisi kökenli oluşundan, teknik detaylara da hakim bir şekilde, otomotiv sektöründeki gelişmelerde radarın önemini vurgulamıştı. Evet, yukarıda bahsettiğim 5 bileşenden biri sensor kümesinde radarların önemli bir yeri var. Bu radarların yerlileşmesi konusunda ülkemizde en deneyimli ve bilgi birikimi olan firma hangisi diye araştırdığımızda, Aselsan'ı görüyoruz. Otomotiv sektöründeki gelişmeler doğrultusunda, önümüzdeki yıllarda standart bir hal alacak olan radarların yerlileştirilmesi ve hatta tüm dünyaya ülkemizden ihraç edilmesi konusunda Aselsan'ın girişimleri var mıdır ya da bu konuda neler düşündüklerini hem eski bir Aselsanlı olarak hem de otomotiv teknolojileriyle yakından ilgili biri olarak sektörümüz adına merak ettiğimi belirteyim.

Bosch ConnectedWorld Etkinliği

Otomotiv teknolojileri demişken, Bosch'un 15-16 Mart'ta Berlin'de düzenleyeceği Bosch Connected World -Nesnelerin İnterneti Konferansı- adlı etkinliğini de buradan haber vermiş olayım. 5500m2'lik bir alanda sergilenecek teknolojik çözümler, 100den fazla konuşmacının ve 2500den fazla katılımcının beklendiği bir etkinlik. Otomotiv teknolojileri de bu etkinliğin gözde konularından. Bu etkinliğe katılabilirsek gözlemlerimizi, katılamazsak da etkinliğe katılacağını bildiğim Bosch'un değerli yöneticilerinden Sayın Mustafa Ayhan'dan gözlemlerini bu köşeden paylaşmasını rica ederiz. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159