12.06.2017, 12:34

Recepivediklerle Olmaz...

Dünyaya bakmak lazım yine. Ortadoğu önemini koruyor.  Size 21 Aralık 2015  yazımızdan bir kesit vereyim: “Yahudilik, Hıristiyanlık ve Müslümanlık bu bölgede ortaya çıkar. Yazı, alfabe, demir, buğdayın evcilleştirilmesi, tekerlek, medeni hukuk, tarih yazıcılığı, fayans ve seramik, papirüs, kağıt, kumaş, şarap, madencilik, mavnacılık, arıcılık, bira, gemi yapımı, ondalık sayılar, alaşımlı demir, sabun, trigonometri ve algoritma, cebir, satranç, güneş saati, güneş takvimi, dişli çarklar, cerrahi aletler, uçuş prensipleri, kubbe inşaatı, yel değirmenleri, gelgit olaylarının neden ve sonuçları bu bölgeden yayılır. 
Bu bölgeye Ortadoğu da denir. Bu kabiliyetleri sayesinde 700 ile 1200 yılları arasında yaşadığı altın çağ, Orta Asya (Moğol) ve Avrupa (Haçlı) saldırıları ile kırılır. Lanetli Hilal olur. Bu lanet 800 yılı doldursa da bugün de devam eder.”
Gördüğünüz gibi, yaşananların tamamı ekonomik nedenlere dayanır, dinsel veya ırksal değildir. 
Geçen bir hafta içinde Bereketli Hilal'in lanetinin devam ettiğini görüverdik. Laneti yine bereketinden geliyor. Londra-Pekin İpek Demiryolu ilerledikçe, Ortadoğu'nun ve Kafkasya'nın petrolleri ve doğalgazları değerlenecek. Dünyanın ekonomik ağırlığının doğuya kayması hızlanacak. Bugünün 5 milyar insanına erişecek bu demiryolu.
Şimdiden o günlere hazır olmak için bugün bu petrollerin üzerindeki hakimiyeti elde etmek gerek. Yani konu dinsel veya ırksal değil; ekonomik. Zaten bu yüzden bölgede bir sürü kalabalık var, uzaktan yakından... Madem ekonomik; o zaman beni bile ilgilendiriyor. Sizleri de!
*  *  *
2008, bitmeyen kriz devam ediyor, galiba. Çünkü Avrupa Merkez Bankası, son toplantıda para basma işinin devamına karar verdi. Hem uzatabileceğini hem de arttırabileceğini dile getirdi. İspanya'da bir bankayı 1 avro fiyatla başka bir İspanyol bankasına sattılar, yani kapattılar. Kuzeydekiler güneylileri taşımaya devam ediyor, yoksa... AB kötü.
Amerika Merkez Bankasının da faiz arttırma sesi zayıflıyor. Japonya para basmaya devam ediyor. İşler hâlâ darda, yani. Gelecek yılların büyüme tahminlerini küçültüyorlar.
Türkiye para basmıyor. İhracatını, ithalatını, kredilerini, kapasite kullanımını, üretimini arttırıyor, para kazanıyor. Türkiye'nin büyüme tahminlerini büyütüyorlar. 
*  *  *
Aklımızı toplayalım. Turizm örneği kullanışlı. Taşıma Dünyası'nın  geçen haftaki turizm sorusu nasıl da her sorunu ortaya çıkarıyor: "Taşımacı kim, turizmci kim!"
Turizmci, tesisçi, otelci, turcu, taşımacı, rehber, acente, bakanlık... Hangisi? Turizmi kim yönetiyor?
2014- 2018 hedefli 10. Kalkınma Planı'nda, turizm komisyonu raporuna tekrar baktım; 
"7. Yatırımlarda, yürürlükteki turizm odaklı gelişme planlarına aykırı uygulamalara rastlanılmaktadır" diyen bir sorun maddesinin yanında,
"Turizm değer zincirinin her bileşeninde Toplam Kalite Yönetimi'nin etkin kılınması sağlanacaktır" diyen bir hedef maddesi var, yönetici özetinde. Size kolaylık olması için ilintisini buraya da koydum:
http://www.cka.org.tr/dosyalar/Ozel%20Ihtisas%20Komisyonu%20Raporlar%C4%B1/TUR%C4%B0ZM%20%C3%96%C4%B0K.pdf 
Aklını toplamak derken YAPISAL demeye getiriyorum...
*  *  *
Karşılaştırma;
Recep İvedik filmleri, 2016 yılının yerli film cirosunun yüzde 26’sını gerçekleştirdi. Ama dikkat: Yapısal işler Recepivediklerle olmaz, Planlamacılarla olur!
Planlı -Uygulamalı- Raporlu günler diliyorum. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159