13.02.2017, 16:18

Sahada 100 Savaş Yerine; Masada 1 Savaş Kazan

Sun Tzu, Savaş Sanatı, 2600 yıl önce yazılmış, (https://tr.wikipedia.org/wiki/Savaş_Sanatı) uzlaşma daha kaliteli bir savaş türü anlaşılan... Bir haftada ne çok gelişme yaşanmış, sanki aylar geçmiş 7 gün içinde. Son zamanda ekonomiyi desteklemek amacı ile açıklanan kolaylıkları izliyoruz. 

Bir özel sektörümüz var; vergilerin tam  ödenmesi durumunda işlerin yapılamayacağını söyler, ortalama 3 yılda bir vergi affına düşer, rekabet baskısı altında kamu kaynaklarını usulsüz kullanmayı yüzde 45 oranı ile uygun görür, 500 kalemlik istek listesinin 450 kaleminde devletten istekte bulunur, gelişmiş ekonomilerin 100 yılda ulaştığı ve adına Sanayide 4.0 denen mükemmellik aşamasına bir çırpıda ermek hayalleri görür, ortalama 115 TL adedi masrafla girişimcilerin fikirlerini elde eder, yatırım meleklerine verir...

Öğretmeninin 100 üzerinden 18 aldığı okullarla, sanayideki talebe duyarsız üniversitelerle, insan kaynağı talebini yönetemeyen şirketleriyle ‘Orta Gelir Batağı'ndan kurtulmayı düşünür.  

Bu zor hali ile çıktığı rekabet alanlarında kaliteli eğitimin, kaliteli hukukun, kaliteli yönetimin yararlarına imrenir, döner. Büyümeleri paylaşmayı, gelişmeyi yaygınlaştırmayı, toplumu akışkanlaştırmayı, katılımı arttırmayı planlamaz. Bunların hepsinin kanıtı uluslararası rakamlarda, listelerde, oranlarda görülür durumda, yıllardır. Ama yukarıdakilerin tamamı yanlış ise; demek ki iyileşmeleri anlatmıyor ki, ben bile bilmiyorum... Bu özel sektör vergilerin daha yüksek, denetimin daha sıkı, vergi affının 40 yıldır görülmediği AB ülkelerinde tesisler işletiyor!
*  *  *
Dünya, Amerika'nın merkez bankasını bıraktı, şimdilerde ABD AŞ Yönetim Kurulu Başkanı CEO'nun hukuku zorlayan adımlarını izlemeye çalışıyor. Önceki yönetimin 22 bakanı Harvard üniversitesi mezunu iken, şimdiki yönetim sadece tüccarları gerekli görmüş. Hukuk zorda.
İngiltere'de muhalefet liderinin referandum sonucuna vurgu yapmasına rağmen, Hükümet, AB'den ayrılma işlemine başlamak için yuvarlak 115 ret oyuna karşı 500 kabul ile yetki aldı. Uzlaşmayı gerçekleştirdiler. Hukuk çalışıyor.
Ayrılmanın maliyeti 60 milyar Avro, haklı olarak korkuyor AB. Aynı AB, Yunanistan'a tek seferde 148 milyar Avro vermişti, hem de teneşir vadeli olarak, yani ödemesiz. 
*  *  *
Hukuk işleyişimiz hakkında oranlar var, bir araştırmadan kısa sonuçlar, görelim kendimizi (http://www.academia.edu/29437017/Hukuk_Zihniyeti).

Genel hukuk memnuniyetimiz yüzde 33, insanımız sadece yüzde 40 oranında adil. Hukuk sisteminin adalet üretimi yüzde 35, "adamına göre muamele" yüzde 85, hâkim-savcılar avukatları sadece yüzde 39 kadar dürüst buluyor...

İngiltere hukuk davalarının yüzde 98'ini arabuluculukla, sadece yüzde 2'sini hukuk sisteminde çözüyor. Çin yargısı 19 milyon dava ile uğraşıyor iken bizde sadece icra-iflaslar 21 milyon dosya. Üçümüzden ikisi davalı.
Coğrafyamızda hayat böyle gitmesin,  artık...

Uzlaşmalı haftalar… ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159