29.01.2018, 12:35

Şehiriçi Trafiğinden Enerji Üretimi

Yurtdışında birçok ilde görüyoruz; yol kenarlarında güneş panelleri de var, dağ bayır rüzgar panelleriyle dolu. Hatta Hollanda ve Fransa, bunu bir adım daha ileriye götürdüler ve yolu panellerden yaptılar. İlk olarak Hollanda, 2014 yılında, bir bisiklet yolunu güneş panelleriyle donattı, daha doğrusu güneş panellerinden oluşan bir yol yaptı. Sonrasında Fransa, 2016 yılında 1 km’lik bir karayolunu güneş panelleriyle yaptı. Hem arabalar geçiyor, hem de enerji üreten bir alana çevirerek yolu daha da verimli hale getiriyor. Bu 1 km’lik yoldan ne kadarlık bir enerji bekleniyor? 3 bin 500 kişilik bir kasabanın sokak lambalarının elektriğini karşılayacak kadar olduğu belirtiliyor. Şimdi sıkı durun, 2021’e kadar bu 1 km’lik yol gibi, güneş panellerinden oluşan yolların toplam uzunluğunu 1000 km’ye çıkarmayı hedefliyorlar. Peki, bizde durum ne? Yurtdışında millet enerji üretiminin öneminin daha mı fazla farkında, yoksa bizde yerli üretim yok diye mi biraz geride duruyoruz? Belki de yerli üretim de vardır da biz onlara ulaşamıyoruzdur, varlıklarından haberdar değilizdir.

İşte, bizdeki bir girişimci örneği: İTÜ Çekirdek girişimcilerinden... Karayolunun özellikle araçların geçtiği yerlere 2.4 m boyundaki dikey rüzgar tribünlerini yerleştiriyor; araçların seyir halindeyken ürettiği veya doğal rüzgardan kaynaklanan rüzgarı elektrik enerjisine çeviriyor. Trafiğe bir engel teşkil etmediği gibi, doğal kaynakları kullanarak enerji üretiyor. Tasarımcısı da genç, başarılı bir girişimcimiz. Metrobüsler için yerleştirme yaptığı görseli de bizimle paylaştı. Bu yazının sonunda görebilirsiniz. Ne kadar pratik bir çözüm değil mi? Metrobüslerin gidiş geliş yön aralarına belli aralıklarla yerleştiriyorsunuz. Onların seyir halindeyken yarattığı rüzgar ve doğal rüzgardan faydalanarak, tribünleri vasıtasıyla bu doğal kaynağı elektriğe çeviriyor. Ne kadarlık bir üretim var dersiniz? 1 metrobüsten 2 hanenin günlük elektrik ihtiyacını karşılayabiliyorsunuz (3kw/h). Alın size elektrik ithal etmeden, kendi doğal kaynaklarımızdan üretebileceğimiz enerji. Bir tarafta bu enerjiye ihtiyacı olan belediyeler, bir tarafta kendisinin farkında olunmasını bekleyen başarılı bir girişimci. Açıkçası girişimcimiz kendi payına düşen kısmı yapmış. Sıra bizlerde... İhtiyacımız olan enerjinin karşılanması için, bu yerli girişimciyi en azından görüşmeye çağırıp dinlemeli, demo yapma fırsatı vermeli ve sonuçlara göre de hayata geçirmeliyiz. Eğer yok gibi davranırsak, sonuç, bir yetkinliğin daha, giderlerini karşılamak için uluslararası bir şirkete transferi ve kadrolu çalışmasıyla son bulacak. Ve yine birçok panelde, konferansta, yerli üretimin, girişimin ne kadar önemli olduğu anlatılıp durulacak. Hatta enerji ithal etmememiz, doğal kaynaklardan bizlerin üretmesi gerektiği önerilecek. Hem de bu girişimcimizi görüşmeye bile çağırmayan yetkililer tarafından  :)

İş Yapmak için 3A Kriteri
Bir kişiyi ekibimize dahil ederken ya da biriyle iş yaparken aradığım ilk 3 kriter: çalışkan, akıllı ve dürüst oluşu. Bu kriterleri sektörümüzden Kemal Erdoğan ile konuşurken, onun da aynı kriterleri göz önüne aldığını fark etmiştim. O, bu kriterleri 3A diye özetliyordu. Daha akılda kalıcı olduğundan ben de çalışkan, akıllı ve dürüst modelini, 3A ile belirtmeye başladım: Akıllı, Azimli ve Ahlaklı.
Girişimciler, profesyonel yöneticiler... Size de önerim, hem bu 3A’ya uygun olmaya çalışmanız ve ticaret yapacağınız ya da ekibinize dahil edeceğiniz kişilerde bu 3A’yı aramanız. Akıllı, azimli ve ahlaklı. Kendiniz bu üç kritere uymak için çaba gösterirseniz, emin olun kısa vadede kaybettiğiniz durumlarda bile uzun vadede hep kazandığınızı göreceksiniz. ■


Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159