09.04.2018, 14:00

Sektörümüz için dönüm noktası

12 Nisan Perşembe günü saat 14:00’te İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu başkanlığında bir toplantı yapacağız. Bakanlıkla 1 Mart 2018 tarihinde yaptığımız toplantıya, yoğun gündeminden dolayı Sayın Bakanımız katılamamıştı. O toplantı fikir ve görüş belirtme toplantısıydı. Bu seferki toplantı karar toplantısı olacak. Bu toplantıya İçişleri Bakanlığı yetkililerinin yanı sıra Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı bürokratları da katılacak. Trafik kazasının önlenmesi konusunda kesin kararlar alınacak. Gerekirse mevzuat düzenlemeleri dahil, her şey yapılacak. 

Ayrı ayrı teşekkür ediyorum 
Toplantıya, sektörümüzden, arasında firma sahipleri ve sivil toplum örgütlerinin de bulunduğu 25 veya 28 kişi katılacak, yani yolcu toplu taşımacılığı yapan tüm unsurlar yer alacak. TŞOF da var işin içinde. Sektörün tarihinde önemli bir yeri olacak bu toplantıya herkesin hazırlıklı gelmesi lazım. İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu başta olmak üzere, Emniyet Genel Müdürümüz Sayın Selami Altınok’a, Genel Müdür Yardımcılarımıza, Daire Başkanlarımıza ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Trafik kazalarının önlenmesi konusunda ortaya koydukları irade bizleri umutlandırdı. 

Akıllı sistemler 
Türkiye’nin, Avrupa Birliği’ne trafik kazalarını azaltmaya yönelik taahhütleri var. Atılmış adımların eylem günü o gün olacak. Kararlar açıklanınca bizde uygulamak için çalışacağız. İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü, özellikle trafik kazalarının yoğun olduğu bölgelerde etkin, akıllı sistemler kuruyor. Ben bu noktalara “yorgun yorulma noktaları” diyorum. Bakanlık yetkilileri, sistem kuracaklarını ve denetim yapacaklarını söylediler. Denetimi insan kontrolünden çıkarıp, akıllı sistemlerle yönetmeyi düşünüyorlar. Ben inanıyorum ki, sürücülerimiz bu konuda daha hassas olacaklar. 
Saat 02:00 ile 08:00 arasındaki denetimler çok doğru bir karar. Kazanın en yoğun olduğu saatler bunlar.

Bir dizi karar alınacak
Son dönemde kazaları çok fazla yaşadık. Onun için bu toplantımız çok önemli. Yaşanan kazaların nedenleri arasında yorgunluk, dikkatsizlik, uykusuzluk ve telefon kullanımı öne çıkan unsurlar. Buna yönelik bir dizi kararlar alınacak bu toplantıda. 

Sürücüleri uyaran sistemler 
Ben otobüslerde otonom sistemlerin daha çok kullanılması gerektiğini düşünüyorum. Kamera sistemini zorunlu hale getirdiler. Ben bu zorunluluğun 2018’in sonuna çekilmesi gerektiğine inanıyorum. Sürücüleri uyaran sistemi de eski araçlara mutlaka transfer etmemiz lazım. Sürücülerin koltuğu sallanırsa uyanır ve o kazayı yapmaz, böylece de onlarca yüzlerce insanı kurtarmış oluruz. Bu teknolojik donanımların olduğu araçlarda, kaza çok az yaşanıyor. Dünya bunu denedi. Eski araçlara da sürücüyü uyaran sistemleri monte etmek mümkün. Sinyal vermeden şerit değiştirdiğinde koltuk sallanacak, öndeki araca yaklaştığında koltuk sallanacak. Arkadan çarpmalı kazaları çıkardığımızda kazalar yüzde 80 azalıyor zaten. 

Belirleyici bir toplantı 
Bu toplantı sektör için dönüm noktası, bizim için de belirleyici olacak. İnşallah sonuçları da ülkemize fayda sağlar. Başbakanımıza, İçişleri Bakanımıza ilgili tüm bürokratlara ayrı ayrı teşekkür ediyorum. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159