10.04.2017, 13:31

Sosyal Medya

Çalışma hayatında her günün eş değer performans ve değişkenlik göstermeksizin devam etmesi imkânsıza yakın zordur. Bunun nedeni, hem bireysel hem de sosyal ve iş hayatımızın bizim dışımızda gelişen olaylargibi çok değişik kriterlere endeksli olmasıdır. Bizlerden kaynaklanmayan pek çok olay ve işinize ve veya sosyal ilişkilerinize direk ya da dolaylı yansımaları ister istemez olacaktır. 

Dünya küreselleştikçe, iletişim araçları yaygınlaştıkça her ne iş yaparsak yapalım herhangi bir coğrafyada yaşanan bir olayın işimize öngörülmeyen yansımaları bir şekilde muhtemeldir. En basitinden bakıldığında sektörde kullanılmakta olan araçlar ve en büyük girdi olan akaryakıtın yabancı paralar ile ithal edilmesi, kur değişiklikleri ister istemez maliyetleri, dolayısıyla da kazançları etkiliyor.

Bunun dışında ülke sınırları dışında cereyan eden olayların yolcu sayılarını etkilemesinden tutun da ülkede veya bölgede yaşanan siyasi ve ekonomik krizin veya terörün direk olarak sektörü vurmasına kadar herşey bir şekilde bizi ilgilendiriyor. 

Son dönemde İşimizi direkt olarak etkileyen başka bir unsur da sosyal medya oldu.  İnsanların Youtube, Facebook, Twitter ve Instagram’dan markalarla etkileşim içine girmeleri, şirketlerin iletişim biçimlerini değiştirdi. Şirketler daha şeffaf davranmaya ve insanlardan gelen tepkilere daha duyarlı olmaya, daha çok hesap vermeleri sonucunu doğurdu.  

Bugün, hemen hemen her şirket, reklam ajanslarının yanı sıra sadece Youtube, Facebook, Twitter, Instagram hesaplarını yönetme sorumluluğunu üstlenen sosyal medya ajanslarıyla da çalışmaya başladı. Şirketler, sadece takipçi sayılarını arttırmak için değil aynı zamanda insanların kendi markalarıyla etkileşime geçmesi için de büyük çaba harcar hale geldi. 

İnternette reklam yapmak ve sosyal paylaşım sitelerinde bir varlık göstermek istemeleri, şirketlerin tam olarak anlamadıkları, getirisini ölçemedikleri ama rekabetten de geri kalmak istemedikleri yeni bir alan haline geldi.

Elbette hemen her markanın interneti ve sosyal mecraları etkili kullanması gerekir. Müşteri geri bildirimleri açısından, sosyal medya hesapları markalar için çok değerli bir kaynaktır. İnsanların isteklerine, tepkilerine, şikâyetlerine duyarlı olan markaların algısı gittikçe daha çok yükseliyor.

Facebook, Instagram, Twitter ve Youtube gibi sosyal medya unsurları, insanların çok zaman geçirdikleri ve artık insanların hayatlarında çok önemli bir yer tuttuğu bir gerçektir. Markalar, sosyal mecraları, sadece kendilerine ilgi duyulmasını sağlamak için değil, Tıpkı televizyonda olduğu gibi daha geniş kitlelere ulaşmak için doğru bir mecra olarak kullanmaları gerekir. 

Firmaların sadece beğeni almak gibi sığ uygulamaları bırakıp kullanıcının çıkarına olan, kullanıcıya faydalı tarafsız gerçek içerikler üretmeleri kendi yararlarına olacaktır. 

Sosyal medyanın güzel tarafı şirketlerinizin kusurlu taraflarını gözler önüne sermesidir.

Anahtar soru: Bu kusurlara ne kadar hızlı cevap verebiliyorsunuz?  EricQualman – Socialnomics ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159