banner69

MAN’dan 13 metrelik 51 ve 38 kişilik iki yeni otobüs

banner113

MAN Otobüs Pazarlama ve Satış Direktörü Eren Gündüz, MAN ve Neoplan ile birlikte piyasaya iki yeni otobüs sunduklarını söyledi.

banner114
TAŞITLAR 20.04.2015, 12:32 20.04.2015, 12:52 Taşıma Dünyası
 MAN’dan 13 metrelik 51 ve 38 kişilik iki yeni otobüs
Neoplan Tourliner ile piyasadaki en düşük yakıt tüketimini sağladıklarını belirten Gündüz şehirlerarasında firmaların iki aks otobüse yöneldiğini söyledi. Gündüz, 3 akslı otobüsün operasyon maliyetlerinin yüksek oluşu nedeni ile tercih edilmediğini dile getirerek, “İki aks 13 metre otobüsler 50-51 koltuklu olabiliyor. 2+1 olduğunda da 38 koltuk oluyor. Sektör 41+1 koltuklu aracı kabul etti. Demek ki, Türkiye’de bir şeyler, olması gereken yöne doğru gidiyor. Eskiden biz daha lüks, daha pahalı, koltuk araları geniş, daha az koltuk istiyorduk. Sektör artık giderleri kısması gerektiğini gördü. Dolayısıyla Avrupa’da seyahat otobüslerinin koltuk araları bizim otobüslerin koltuk araları kadar geniş değil. İngilizler, Almanlar bizden ortalama 12 santim daha uzun olmasına rağmen koltuk aralarını geniş tutmuyor” dedi. 

Fortuna ve Tourliner farkı 
Fortuna ve Tourliner araçlarda kapının genişliğinden dolayı podest (koltukların bağlandığı zemin)’inin uzun olması nedeniyle 51 koltuklu araç üretebildiklerini belirten Gündüz, “51 koltuklu 2 akslı 12 metre Lion’s Coach’ta başka markaların 13 metrede yaptıklarını biz 12 metrede yapabiliyoruz. Biz 12 metrede bunu yaptığımızda, koltuk aralığımız rakibin 13 metrelik 41 koltuklusundan daha iyi seviyeye gelecek. Orta kapının konumunu değiştirdik. Eski Fortuna’lara göre, yeni Lion’s Coach’larımızın orta kapı konumu farklı. Bu, bize daha fazla alanı verimli kullanma imkanı sağladı. Şimdi orta kapıyı biraz ileri alınca, şoför yatma yeri de daha genişlemiş oldu. Kapı 18 santim ileriye alındı. Bizim tavan taban yüksekliğimiz çok ferah ve bu, araç içinde rahat yürümenizi sağlıyor. Yapılan tüm bu geliştirmelerle birlikte, bagajda hissedilebilecek herhangi bir daralma olmuyor. Buzdolabının yerini değiştirdik. Ultra slim dediğimiz, özel geliştirilmiş, beş yıldızlı konfor standardını sağlayan çok daha ince koltuklar kullandık. 5 santimlik koltuğun kalınlığını 2 santime düşürdük. 2+1 araçta ise 7 santimlik kalınlığı 3,5 santime düşürdük. Otobüsün içi ferahlamış oldu. 1,87’lik boylu adam, 51 koltuklu araçta dizi öne değmeden oturuyor. Bunun 2+1 versiyonu olan 38 kişilik araçta ise yine aynı rahatlıkta seyahat edebiliyor” diye konuştu. 

Firmalara kazandırıyoruz 
Eren Gündüz, 12 metre otobüslerin 32 koltuktan 38 koltuğa çıkması ile firmaların karlılıklarını artırmalarına yardımcı olduklarını söyledi: “Bir otobüse 6 koltuk fazladan koyabilmek, 47 kişilik otobüsü 51 kişiliğe çıkarmak, otobüsçüye çok önemli bir verimlilik sağlıyor. Bu, bir firmanın o iki koltukla, otobüs şoförünün bir yıllık bütün masraflarını kazanması anlamına geliyor. Gerçek anlamda karlılık da bunun üstüne 4 koltuk daha eklediğinizde ortaya çıkıyor. Batı firmaları, 6 koltuktan 33 bin lira kar edildiğini söylüyorlar. Normalde sektörde yapılamayan karlar bunlar” dedi.

MAN, yakıt tasarrufu sunuyor
Gündüz, MAN’ın son yıllarda yakıt olarak fark yarattığını dile getirdi. Gündüz, EfficilentLine’in standart yürür aksamlı Tourliner ve Lion’s Coach’a göre 2-3 litre yakıt farkı sağladığını belirterek, “İddia ediyoruz; en tasarruflu araçlar bizde. İki aks 12 metrede 51 koltuğa çıktık. 2 +1’de 38 koltuğa çıktık. Yakıtta da tasarruf sağlamaya devam ediyoruz. Araç bakım maliyetlerimiz de çok ekonomik. Tourliner ve Lion’s Coach da motor, tamir, onarım maliyetleri oldukça ucuz” diye konuştu. 

Bakım maliyeti düşecek 
MAN’ın otobüs üretim tesislerinin Almanya’dan Ankara’ya geçmesi ile Starliner, Cityliner ve Skyliner araçların da Ankara’da üretileceği için yedek parçalarının daha ucuz ve parça bilinirliğinin daha yüksek olacağını belirten Gündüz, “Starliner, ve Cityliner’ın bakım maliyeti, Tourliner ve Lions Coach’a göre daha pahalıydı. Starliner, Cityliner ve Skyliner gibi araçlarımızda da, Tourliner ve Lion’s Coach’ta yaşadığımız avantajı yaşamayı bekliyoruz. Araçlar burada üretilecek, parçalar adım adım yerleştirilecek. Yerleştiği zaman hem Tourliner, gibi Lion’s Coach gibi yedek parçalarımız daha ucuz olacak hem de parça bilinirliğimiz de yüksek olacak. Türkiye’de üretilen bir parçayı çok kolay tedarik ediyoruz. Üretimin Ankara’ya gelmesi, sadece saygınlık ve Türk ekonomisine katkı değil, MAN olarak bizim de çok faydalanacağımız bir adım oldu. Araçların burada üretilmesi, satış maliyetine de katkı sağlayacak” dedi.

Bakım aralığı 60 bin km’ye kadar çıkabiliyor 
MAN olarak, bakım aralık sürelerinde değişikliğe gittikleri bilgisini veren Gündüz şunları söyledi: “Standart, ‘40 bin km’de bir bakım’ diyorduk. Petrol Ofisi ile yaptığımız yağ analizlerinde motor ölçümlerinde iyi kullanılan otobüslerin bakım aralık sürelerinin 60 bin km’ye kadar çıktığını gördük. Kaliteli yağ kullanılması, doğru mazot kullanılması, aracın doğru devirlerde kullanılması, filtrelerin temiz tutulması bakım aralık süresini etkiliyor. Gösterge panelindeki bakım indeksi sisteminin devreye alınması sonrasında bilinçli şoförler bakım aralığını artık 60 bin km’ye kadar uzatabiliyorlar.”

BusDays bizim için onur oldu 
Otobüs günlerinin Almanya yerine ilk defa Ankara’da gerçekleştirilmesiyle dünya üzerindeki birçok otobüs firmasının Ankara’ya geldiğini belirten Eren Gündüz, “BusDays’in Türkiye’de yapılması, bizim için büyük bir onur oldu. MAN için olduğu kadar Türkiye için de çok önemli bir başarıdır bu. Artık bütün Neoplan’lar, burada üretilip dünyaya dağılacak. Bunun şerefine onlarca ülkeden yüzlerce önemli otobüs firmasının sahibi ve yöneticileri, BusDays için Ankara’ya geldi, tesislerimizi inceledi. Moskova, İsrail ve Portekiz’den gelen konuklarımız, deneyimlerini öğrenmek üzere dünyanın en büyük CNG’li filosuna sahip EGO’ya gittiler. Bu aktivite Türkiye’nin de reklamını yapmamızı sağladı. Türkiye adına da bizim adımıza da güzel oldu” dedi.

Lion’s Coach ile pazarı salladık 
MAN Lion’s Coach 51 kişilik yeni geliştirdikleri araç ile pazardaki dengeleri değiştirdiklerini vurgulayan Gündüz, “Bu otobüsü belli müşterilere önceden davet ettik, gösterdik. Galip Öztürk, Şenol Ayyıldız, Mustafa Özdalgıç gibi önemli isimler, üretim bandında araçları incelediler, onların görüşlerini de değerlendirdik. Son iki yıllık otobüs üretimimizde, Şenol Bey ve Mustafa Bey’den çok faydalandık. Galip Bey’in fikri ile 65 kişilik 3 akslı otobüs yaptık, 45 kişilik suit otobüs ürettik. Tüm bu geliştirmelerle birlikte, geçtiğimiz iki haftalık dönemde 63 otobüs sattık” ifadelerini kullandı. 

Böyle bir ilk üç ay görmedim 
2015 yılının, ilk üç ay itibarıyla, beklenilenin aksine çok iyi başladığını belirten Eren Gündüz, bu şekilde seyretmesi halinde toplam pazarın 1.300’lere ulaşabileceğini söyledi: “MAN’daki satış hayatımda gördüğüm en coşkulu, en dolu dolu üç ayı geride bıraktık. Şu üç ayda bütün üreticilerin daha fazla stoku olsaydı, hepimiz daha da çok satabilirdik. Pazarda inanılmaz bir alım iştahı var. Hepimiz planlarımızı bin civarına göre yaptık. Böyle giderse pazar yılı 1.300’lerde tamamlar.”

İhracatta iki kat artış bekleniyor 
MAN, Almanya’daki üretim üssünün Ankara’ya kaydırılmasıyla ihracat rakamlarında iki kata kadar bir artış bekliyor. Eren Gündüz, “Azerbaycan Hükümeti, 201 Cityliner aldı. Bu, adeta, Neoplan üretiminin buraya gelmesinin hediyesi oldu. Ankara üretimi olsun diye bir istekleri oldu.  Suudi Arabistan’a ve Güney Amerika’da Bolivya’ya 200 otobüs verdik. 51 koltuklu ve 38 koltuklu aracımızın tuttuğunu düşünüyorum. Bundan sonra, herkesin bu segmente odaklanacağından eminim. Bu ikinci el araç satışına da yansıdı. Elimizde, 180 ikinci elden 50 araç kaldı. Bizim bayiler şu an 2+1 dönüşüm atölyesi gibi çalışıyor. Elimizde iki aks, 3 aks ne varsa 2+1 araca çeviriyoruz. İki aks 12 metreleri de 2+1’e döndürüyoruz” dedi. ■

PAMUKKALE TURİZM’E, 75 ARAÇ 
Pamukkale Turizm ile 75 araçlık anlaşmalarının olduğunu kaydeden Eren Gündüz, “Bunların bu hafta itibari ile 43 tanesini verdik. Kalanları da Nisan ve Mayıs aylarında teslim edeceğiz. Pamukkale, 2+1 MAN Lion’s Coach, ve Neoplan Tourliner EfficientLine araçları tercih etti” dedi. Gündüz, Metro Turizm’e de 2+1, 2+2 araçlar teslim edeceklerini söyledi. 

OTOBÜSÇÜ KOLTUK ARKASI EKRAN MALİYETİNDEN KURTULUYOR 
Eren Gündüz, MAN’ın geliştirdiği, otobüslerde koltuk arkası sistem olmadan yolcunun kendi telefonu ile film izleyebileceği, müzik dinleyebileceği sistemi anlattı. 
Bu sistemin turizm otobüslerinde fark yaratacağını, vurgulayan Gündüz, şunları söyledi: “MAN olarak yeni bir sistem çıkardık. Araçta hiçbir delme, kesme, vidalama olmadan küçücük bir kutuyu aracın içine koyuyorsunuz. O kutudan aracın içindeki 51 yolcuya, film, televizyon kanalı, müzik, video yayını yapıyorsunuz. Akıllı telefonu ve bilgisayarı olan insanlar yol boyu kendi cihazlarından film izleyebiliyorlar, televizyon izleyebiliyorlar. Bu sistem, ortak yayın yapıyor, ama herkes kendisi istediği televizyon kanalını özel olarak izleyebiliyor. Yani merkezden yayın yapıyoruz; ama 51 yolcu, aynı anda 51 ayrı şeyi kendi cihazından izleyebiliyor. Bunu otobüsle birlikte standart olarak veriyoruz. Otobüsçü, yeni bir otobüsü, bu kutuyu montaj derdi olmadan kullanabilecek. Bizim araçlarımızda teknik onayı alınmış markalar var. Biz, araçları ekranlı iken satamadık. 7 inç ekran çıkarıyorsun, ben 10 inç isterim diyor, 10 inç ekran çıkarıyorsun ben 3 boyutlu isterim diyor. Bütün ekranların kısa sürede modası geçebiliyor. Bizim bu sistemimiz; firmalarımıza yeni ve akılcı bir çözüm, yeni bir fikir ve çok önemli avantajlar sunuyor. Ben, bu sistemin de turizm taşımacılarında fark yaratacağını düşünüyorum. Otobüsçü, ekran bozuldu, arızalandı, düğmesi düştü, camı kırıldı, yolcu öyle yaptı böyle yaptı gibi bir sorun yaşamayacak. Bu ciddi bir fiyat avantajı ve kullanım kolaylığı da getiriyor. Ben zamanla tüm otobüslerde bu teknolojiye geçileceğini düşünüyorum.”  








OTOBÜSÇÜ KOLTUK ARKASI EKRAN MALİYETİNDEN KURTULUYOR 
Eren Gündüz, MAN’ın geliştirdiği, otobüslerde koltuk arkası sistem olmadan yolcunun kendi telefonu ile film izleyebileceği, müzik dinleyebileceği sistemi anlattı. 





BUZDOLOBI YER DEĞİŞTİRDİ, ALAN YARATILDI
Man yeni otobüslerde, buzdolabı orta kapı girişteki koltuk altına alınarak yer kazanıldı.

Yorumlar (1)
Metin Kaya 1 yıl önce
Man araçları hakikaten çok güzel ben mani aradım dedimki 18.200 kamyon şişesine 35 kisilik bir otobus kasası koyacak konforu elden bırakmadan birde parça makul fiyat olacak fiyat tabiri uygun olursa turizmin bir numara otobüsü olur
banner117
15
açık
banner159