19.07.2021, 11:23

TOFED Genel Kurulu 28-29 Temmuz’da

Şarkıcı Şenay’ın 1972 tarihli “Hayat Bayram Olsa” şarkısını bilmeyen yoktur. Bizim sektörde bayramlar farklı bir dönemdir. Geçen sene bayramlar pandeminin kısıtlamalarıyla geçirildi. Pandemi devam ediyor ama kısıtlamaların büyük bölümü kalktı. 

Şimdi Kurban Bayramı’nın 9 günlük tatil olarak  açıklanması yolculuk talebine hareketlilik getirecek. Biz bayram sürecinde yetkililere korsan taşımacılık noktasında gerekli denetimlerin yapılması ve can ve mal güvenliğinin sağlanması ile ilgili çağrıda bulunuyoruz. 

Bilet satış yazılım programı yıl sonuna kadar hazır olacak

Biz iki yıl önce TOFED olarak sektörün kullanımına sunulmak üzere bir yazılım programının oluşturulması için bazı şirketlerle görüştük ve belirli bir noktaya geldik. Bu yazılım programını Eylül’de bitirip, en geç yılbaşında sektörün kullanımına sunmuş olacağız.  Bunun içinde bir şirket kurulacak. Bu şirketin ortakları araç sayılarına göre hissedarlıklarıyla sektördeki firmalar olacak. Buradan TOFED, IPRU ve TOSEV’e sembolik gelirler sağlanacak. Artık otogar yazıhaneleri hariç acente komisyonlarının sıfırlanmasın ve şehirçinde yer alan bilet satış noktalarında aynı havayollarında olduğu gibi hizmet bedeli alınması gerekiyor. Artık sektör bu komisyon yükünü kaldıramıyor. Bu yükü önemli ölçüde ortadan kaldıracak yazılım programı bitmek üzere. 

Obilet’in Biletall’ı satın alması 

Bu satın alma ticari bir gelişmedir. Ama Rekabet Kurumu’nun bu satın almaya izin vermemesi gerekiyor. Sektörün bu satın alma noktasında tekelleşme endişesi yaşamakta son derece haklıdır. Ama müsterih olsunlar. Biz ortak yazılım şirketini kuruyoruz. Bu yapı içinde büyük firmalarda yer alıyor. Şu anda bilet satış portallarına ödenen komisyon oranları yüzde 14’ler de. Ama bizim yazılım programında bu oran yüzde 6’yı geçmeyecek. Buradan elde edilen kar da yine bu şirkete ortak olan firmalara dağıtılacak.  

TOFED tarihinin en büyük genel kurulu

TOFED’in 28-29 Temmuz’da genel kurulu Elite World Otel’de yapılacak. 28 Temmuz’da komisyon toplantıları olacak. 29 Temmuz’da ise saat 10.00-13.00 arasında IPRU Genel Kurulu, 13.00 ve sonrasında ise TOFED Genel Kurulu gerçekleştirilecek. TOFED’e üye 95 derneği temsilen 3’er delege genel kurula katılacak ve ayrıca B1 ve D1 belgeli toplamda 400 civarında firmanın sahibi veya temsilcisi genel kurulda doğal delege olarak yer alabilecekler. Toplam 650-700 arasında delegenin katılımı ile TOFED tarihinin en büyük genel kurulu olacak. Akşam da gala yemeği olacak. 

Hatay toplantıları gelenek haline getirilse

Bu gelişmelerin heyecanını duyan firmalardan bazıları Has Turizm Yönetim Kurulu Üyesi sayın Ayhan Kara’dan bir toplantı düzenlemesini rica etmişler. O da yaklaşık 30 firma çağırmış, bunun 18’i fiilen katılmış. Bizde bu toplantıyı duyunca memnun kaldık. Keşke bu gelenek haline getirilse. Farklı illerde de firma sahipleri biraraya gelse. Eskiden Rahmetli Ali Osman Ulusoy bütün firma sahiplerini ağırlar ve bütün masaları da dolaşarak diyalog süreci kurulmasını sağlardı. Bu toplantılarda sektörün genel sorunları konuşulurdu. Bu geleneği devam ettirmek gerekiyor. Ben Ayhan Kara’yı aradım ve toplantı için tebrik ettim. 

Sektördeki birlikteliği TOFED Genel Kurulu sağlayacak

Biz Hatay toplantısı öncesinde firma sahiplerine ziyaretlerde de bulunduk ve yeni yönetimde yer almalarına yönelik davetler yaptık. Ali Osman Ulusoy Turizm’in sahibi Sayın Hülya Ulusoy, Varan Turizm’in yeni sahibi Kemal Soğancı, Pamukkale Turizm’in sahibi Ahmet Bababalım bu davetlerimize olumlu cevaplar verdiler. 

12 Temmuz pazartesi günü de Hatay toplantısına katılan 10 kadar firma sahibi ile biraraya gelerek bir görüşme gerçekleştirdik. Bizim hazırladığımız listeyi görünce şaşırdılar. Onların talepleri zaten bizim gündemimizde var. Ortak bilet yazılım programı ve Anadolu Yakası’ndaki otogar çalışmalarını aktardık. Yine TOFED Genel Merkezi’nin Ankara’da olması talebi getirildi. Biz bu teklifi hoş karşıladık ama bütün önemli STK’ların merkezi İstanbul’da bulunuyor. 

Ankara bölge temsilciliği

Biz Ankara’da bölge temsilciliği oluşturulması, sektörü iyi tanıyan profesyonel yöneticinin görevlendirilmesi noktasında bir çalışma yapılmasını daha uygun görüyoruz. Firmalarla görüşmede sektörün mesleki örgütlenmesinin oda haline dönüşümü de yer aldı. Genel kurulda iki noktada adım atılmasıyle ilgili kararı almayı da istiyoruz. Bunlar 1000 şirketin ortak başvurusu ile TOBB’a Karayolu Yolcu Taşımacılığı Odası’nın oluşturulması, ya da bizim kanunla kurulmuş bir meslek örgütü haline dönüşmesi. Farklı derneklerin de TOFED çatısı altında olmasını sağlayacak bir yapılanmaya da gitmek istiyoruz. 

Tüm sektörümüzün Kurban Bayramı’nı kutluyorum.

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159