29.01.2018, 12:13

TOFED’in 2018 hedefleri

TOFED Genel Merkezi’nde, 23 Ocak Salı günü, Genişletilmiş Başkanlık Divanı Toplantısını gerçekleştirdik. Toplantıda Genel Başkan, 1 Aralık-22 Ocak tarihleri arasında yürütülen çalışmalarla ilgili bilgiler verdi. Yapılan çalışmalar içerisinde en önemlisi Diyarbakır’da gerçekleştirilen toplantı, Bitlis ve Muş belediyelerinin daveti üzerine yaptığımız ziyaret, TOFED’in Emperyal Sigorta ile oluşturduğu TOFED Sigorta konuları görüşüldü.  2018 yılı çalışma programı da değerlendirildi. İstanbul’daki otogarlar, cep terminali dediğimiz ara duraklar, ilçe terminalleri konusunda TOFED’in resmi görüşünün belirlenmesi üzerine konuşuldu. Yaklaşık 6 saat süren toplantıda önemli kararlar alındı. 

55 dernekle Türkiye ismi
TOFED, inatla veya birkaç kişiye muhalefet olsun diye kurulmuş, bir iki kişilik dernekler şeklinde oluşmuş organizasyon değil. Bu toplantıda TOFED’e üye dernekler konusu da masaya yatırıldı. TOFED’in kuruluş sürecinde o günün Ulaştırma Bakanı bugünün Başbakanı Sayın Binali Yıldırım, 41 ilde örgütlenin, “Türkiye ismi kullanma hakkı verelim” demişti. Biz de Kurucu Başkanımızın memleketi Samsun’un plakası olan 55’i hedef alarak 55 ilde örgütlenmiş ve Türkiye ismini almıştık. Toplantıda belli oldu ki, şu anda federasyonumuza üye 89 dernek var.  Bu derneklerin 74’ü il derneği, 9’u ilçe derneği, bir de belge düzeni açısından üye derneklerimiz var, bunlar “Uluslararası Otobüsçüler Derneği, Harem Otobüsçüler Derneği”. İstanbul’daki servis firmalarının üye olduğu İSTAB da bizim üyemiz.  

Mayıs’ta genel kurul 
Mayıs’ta genel kurulumuzu yapacağız. Henüz örgütlü olmadığımız Nevşehir, Niğde, Çanakkale, Bolu gibi illerde de örgütlenmeyi gerçekleştirip ve genel kurula kadar aktif 100 derneğe ulaşma hedefi belirledik. Örgütlenmede kan değişikliği sağlandı ve Sayın Musa Çaktır bunun başına getirildi. Sayın Çaktır, çok önemli çalışmalar yürütüyor. Biz kağıt üzerinde dernekler kurarak organizasyonumuzu sanal bir şekilde büyütmeyi hiçbir zaman hedeflemedik. Diğer federasyonlar dostumuz, ama örgütlenme anlamında TOFED’in alternatifi de yok. Sektörün en güçlü ve çatı örgütünün TOFED olduğu gerçeğini herkesin kabul etmesi gerekiyor. 

IPRU ile hedefler 
Toplantıda IPRU ile ilgili hedefler de konuşuldu. TOFED öncülüğünde hayata geçen ve uluslararası bir örgüt olan IPRU, bugün 21 ülkede 27 üyeye sahip. IPRU’nun üye sayısını önümüzdeki üç yıllık süreçte 40’a çıkarmayı hedefliyoruz. Burada tek sıkıntımız; Türkiye’de üretim yapan birtakım üreticilerin, uluslararası olmasına rağmen IPRU’yu tanımada ürkek davranmaları. IPRU’yu tanımaları ve sahip çıkmaları ulusal çıkarlarımız için de büyük önem taşıyor.

İstanbul otogarları 
Toplantıda İstanbul’da yapılması planlanan otogarlar konusu da görüşüldü. Biz, gazetelerde çıkan haberlerden, yeni otogar yerlerini öğrenmek durumunda kaldığımızı ve bu konudaki rahatsızlığımızı ifade etmiştik. Bu sektör, ulusal örgütlenmesini yapmış, uluslararası örgütlenmeyi sağlamış, birçok otogarı sektör mensupları işletirken, bazı belediyeler otogar projeleri ile ilgili bize danışırken; İstanbul’daki otogarlarla ilgili gelişmeleri gazetelerden öğrenmek üzücü.  Her zaman söylüyoruz, İstanbul Otogarı’nın yeri değişecekse bu kararı sektör mensupları ile birlikte alalım. Biz bu otogarın bir 25 yıl daha hizmet verebileceğini iddia ediyoruz. İstanbul’un neresinde otogar yapılacaksa, sizin cep terminali dediğiniz, bizim ara durak olarak adlandırdığımız yerleri birlikte belirleyelim, sektörün ihtiyaçlarına uygun şekilde yapılması için görüş birliğine varalım. Keza ilçelerde yapılacak ortak bilet satış terminalleri için de aynı şey geçerli. İstanbul’un 39 ilçesi var. Bunun 26’sında ortak bilet satış terminallerini hayata geçirmek mümkün. İşte bütün bu konularda iki günlük bir Çalıştay yapalım, halkın, sektörün ve ülkenin kazancı neyse ona göre karar alalım. Bu yıl, bunun üzerinde çalışmalar yürütülmesi kararı aldık. 

Yönetmelikte ilgili değerlendirme  
Son çıkan Yönetmeliği de değerlendirdik. İlk 20’ye giren ve bölgesel firmalarla birlikte çok hızlı bir şekilde bir değerlendirme toplantısı yapmayı planlıyoruz. Yönetmelikte yer alan firma kapama ile ilgili düzenlemeyi çağdışı buluyoruz ve karşı çıkıyoruz. Toplantıda, elektronik ve takip denetleme sistemi iyi kullanılırsa sonuçlarının iyi olacağı, kötü kullanılırsa da kötü olacağına yönelik görüşler dile getirildi. Bunun üzerinde durulmasının önemli olduğunu düşünüyorum. 

Çalışmalarımızı, gündemi yoğun toplantımızda alınan kararlara uygun yürüteceğiz.
Herkese iyi haftalar diliyorum. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159