24.12.2018, 11:58

Tren kazasından çıkarılacak dersler!

Önce, hemen baştan söylemek gerek. Geçmiş olsun, hem de büyük geçmiş olsun. Ölenlere Allah’tan rahmet, yaralı kurtulanlara acil şifalar… en önemlisi de yöneticiler başta olmak üzere hepimize akıl-fikir diliyorum.

Bir iş yapılıyorsa hata kaçınılmazdır. Önemli olan o hatayı en aza indirmek, sıfır seviyesinde tutmaktır. İşte, onun için de teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin, robotlar ne kadar işin içine girerse girsin, tek tuşla bitirilirse bitirilsin insan olmadığında hepsi hurda. Gerçek anlamda hurda. Dünyanın en büyük, en önemli, en yararlı fabrikasını kurun, içinde işçi yoksa ya da çalıştıracak bir insan eli değmiyorsa, hurdadan farksızdır.

Bizim otobüslerimiz de teknoloji harikası, elden geldiğince hatayı en aza indirgiyor, şoförün hata yapmasını bile önlemeye çalışıyor. Ama biz yine de onların çalışma saatlerini düzenlemek, belli sürelerle dinlenmelerini sağlamak zorundayız. Kışın, kar lastiği takmalıyız, aracım çok güçlü, çok akıllı sistemlerle donanmış diye boşlarsanız kaza kaçınılmaz olabilir. Yetmeyebilir şoförün çabası. 

Yollarda trafik işaret ve işaretçilerinin de gerekliliğini kimse tartışmamalı… Hatalı olsa bile gerekliliğini kimse yadsıyamaz. Hatalar düzeltilebilir, denetlersiniz ama gereksizdir diyemezsiniz.

Geçen hafta yaşanan tren kazası sonrasında “sinyalizasyon gereksiz” açıklamasının en büyük acı olduğunu düşünüyorum. Altyapıyı tamamlamadan yolun hizmete açılması bu tür geri dönülmez kazalara meydan verir. Oysa biz, kazaların en aza indirgendiği, konforun ve güvenli yolculuğun yapıldığı bir taşımacılık istiyoruz. 

Karayoluyla yolcu taşımacılığı sektörü olarak biz, her türlü kurala uymakla mükellef olduğumuzu, çalışanlarımızı hizmet içi eğitimden de geçirerek teknolojik yeniliklere ve donanımlara hazırladığımızı bildirmek isterim. 

Her şey düzelir, yenilenir, eksiklikleri giderilebilir… İnsan yaşamı ise gitti mi geri dönmez. 

Yasalarda “insan taşımacılığı” olarak geçen toplu taşımacılık hizmeti tam da bu nedenle önemlidir, tam da bu nedenle hükümetlerin öncelikleri arasında yer alır. Bürokratların ve ilgililerin buna göre çalışmaları gerekir. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159