19.12.2016, 12:34

Ulaştırmada Teknoloji Hareketi

Geçen hafta, gerek sektörümüz gerek ülkemiz adına örnek bir işbirliği adımına şahit olduk. Lansmana katılanlar olarak, keşke ülkemizde bu tarz girişimleri, işbirliklerini artırabilsek diye temennide bulunduk. Bir sektörde, sektörel firmaların oluşturduğu federasyon ve birliklerin bir araya gelerek, sektörün ve ülkenin kalkınması için, yine ülkemizin değerli bir kurumuyla, teknokentiyle, işbirliğine giderek teknoloji hareketi başlatması takdire şayan. Karayolu Yolcu Taşıma sektörümüzdeki federasyonların, TOBB Sektör Meclisi Başkanlığı'nda, İTÜ ARI Teknokent ile böyle bir işbirliğine gitmesi, sinerjiyi başlatması; TOBB bünyesindeki diğer sektör meclislerine de, hatta diğer sektörlere de güzel bir örnek oldu. Hep yakınmıyor muyuz, ülkemizde kurumlar arası sinerji az diye? İşte 9 federasyonun bir araya gelerek teknokentle işbirliğini bir lansmanla başlatması, sinerji yaratmaya yönelik güzel bir adım. 

Teknoloji Hareketi Ne Kazandırır?
Bu teknoloji hareketiyle birlikte; firmalarımızın verimliliğini artırıcı, maliyetlerini azaltıcı ve benzeri fayda sağlayacak teknolojik girişimler hakkında bilgi sahibi olma ve hayata geçirme fırsatı yakalamış olduk. Teknokent bünyesinde geliştirilen girişimcileri, sektörün ihtiyaçlarına yönelik şekillendirebileceğiz. Hatta aramızdan çıkacak girişimcilerin, teknokent bilgi birikiminden ve olanaklarından faydalanarak gelişmesini sağlayabileceğiz. Törene katılan firmalarımızdan girişimcilerin teknolojilerini hemen filolarında test etmeye başlamalarına yönelik teklifler gelmeye başladı. Örneğin, sektörümüzün bu konularda en yenilikçi firmalarından Tursan'ın Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Orduhan, İTÜ Arı Teknokent bünyesindeki ilgili girişimcilerle bir araya gelmek istediklerini doğrudan ilettiler. Yine teknolojiyi çok yakından takip eden ve kurumun faaliyetlerine yansıtmaya çalışan İETT, 3 girişimciyle görüşmelere, hatta testlere başladı bile. Bu teknoloji hareketinde, şimdi ikinci aşamadayız. Bu aşamada, teknolojik gelişmeleri yakından takip edip hayata geçirmeye çalışan firmalarımızla girişimcilerimizi bir araya getirmeye başlıyoruz.

İlk Elektrikli Otomobil 1888’de
Elektrikli otomobillerin tarihine yakından baktığımızda, 1800’lerin sonu, 1900’lerin başında, elektrikli otomobillerin petrol kullanan araçlara göre daha çok talep gördüğünü ve sayıca daha fazla olduğunu görüyoruz. Evet, 1800’lerin sonu! Hatta 1888'de 2. Abdülhamit'in İngiltere'den elektrikli araç sipariş ettiğini ve o dönemde ilk kez Yıldız Sarayı'nda kullanıldığını biliyoruz. Peki, ne oldu da 1930’larda elektrikli otomobiller otomotiv pazarından silindi? Öncelikli sebebi çok net: içten yanmalı motor teknolojilerinin, elektrikli batarya ve güç yönetimi teknolojilerinden daha hızlı ilerlemesi… Şarj menzilini yeteri kadar artıramamaları, şarj istasyonlarının eksikliği derken; üstüne hepimizin bildiği, Ford'un petrollü araç üretimini seri üretime geçirmesi, böylelikle maliyetleri daha da indirmesi. Evet, bu örnek bile, teknolojinin hızına yetişemediğinizde üzerinizden geçip pazardan sildiğini apaçık gösteriyor. 

Elektrikli Araçlara Talep
‘Son yıllarda elektrikli araç furyası neden başladı’ diye soracak olursak; bu gelişmenin en büyük nedenleri; kısıtlı bir kaynak olan petrolün değişken ve yükselen maliyeti, biz insanoğlunun kendi eliyle dünyasının kimyasını bozduğu sera gazlarını azaltma ihtiyacı, elektrikli batarya ve güç yönetimi teknolojilerindeki ilerlemeler diye sıralayabiliriz. Elektrikli araçlar, dünyamız ve cebimiz için bu kadar önemliyse, sayısının artışı için neler yapılabilir diye baktığımızda; devletin, yerel yönetimlerin el vermesinin gerekliliğini görüyoruz. Ülkemiz için vergiler önemli; o yüzden ÖTV'yi alma, KDV'yi alma, kayıt vergilerini, motor vergilerini alma diyemiyoruz. Peki o zaman, en azından otoyollardan ücretsiz geçiş hakkı, otobüslere özel alanlardan geçme hakkı verilse, hatta bedava park etme olanağı sunulsa... Bunlara benzer teşvik paketleri sunularak elektrikli araçlara talep ülkemizde de artar. Tabii, buradaki denge, elektrikli araçlara olan talebin ithalden ziyade bu topraklardaki üretilenlere yönelik olması… ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159