03.07.2018, 11:23

Yeni dönemden beklentimiz

Türkiye’de bir seçim oldu. Seçim sonuçlarının ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Sayın Cumhurbaşkanımızı ve artık son Başbakanımızı tebrik ediyoruz. Muhalefet parti liderlerini temsilen Muharrem İnce’yi tebrik etmek lazım. CHP’nin sabit oyunu yüzde 30’un üzerine çıkardığı için. Bu arada Devlet Bahçeli hayati önemi olan bir rol oynadı. Bir meclis oluştu, ülkemize insanlarımıza hayırlı olsun. 

Sektörümüz açısından 
Şimdi, alışılmış en büyük kaygım, şu güne kadar siyasetçiler oyumuzu alacakları için bize katılımcı bir anlayış sergiliyorlardı. Sayın Cumhurbaşkanımızdan da benim ricam, bu katılımcı anlayışı yeni bakanlık anlayışıyla örtüştürmemizi sağlaması…Her ne kadar yasama Mecliste yapılacaksa bile, oraya gidecek olan bürokrat bakanlarla mutlaka katılımcı anlayış sergileyerek, bizim nabzımızı tutmaları lazım ve beklentilerimize kulak vermeleri lazım. Bu yeni modelin bizim sektörümüzün lehine mi aleyhine mi olacağı sorusu geliyor karşımıza…Parlamento yasama yeridir diyoruz, ama yasamanın Türkiye’de de Dünya’da da hep yukarıdan aşağıya geldiğini, orada sadece test edildiğini görüyoruz. Yeni bürokrasimizle beraber katılımcı bir anlayış sergilenmesini özellikle rica ediyorum.

Sıkıntılı dönem bitsin
Türkiye’deki en sıkıntılı sektörlerin başında ulaştırma sektörleri geliyor. Adana’da, tarlada domates 10 kuruş, İstanbul’da 5 lira ise bunun sebebi ulaşım maliyetleridir. Üçüncü köprü kullanım zorunluluğu ve ücretleri bu dönemde çok konuşuldu. Ben ücretlerini bir tarafa bırakıyorum, bize ikinci köprü artık açılsın. Bu taleplerimizi ilettik, ama henüz bir sonuç gelmedi. Ben yoğunluğundan dolayı Sayın Cumhurbaşkanımızın bu konuya yeterli kadar zaman ayıramadığını düşünüyorum. İstanbul’a İzmit’e Düzce’ye gidecek olan insanların çektiği çileyi öğrense, ben inanıyorum ki hemen “ikinci köprüyü kullanın” der. 

Geçiş üstünlüğü
Bu kamyonculara haksızlık olmaz, yolcu taşımacılığına geçiş üstünlüğü dünyada vardır. Gerek dünyada petrol fiyatlarının artması gerekse doların yükselmesi nedeniyle sabit vergilerden dolayı akaryakıt fiyatlarında artış oluyor. Şimdi hükümet kaynak yaratacak, kaynağı dışarıdan yaratması lazım. Kayıt dışını kayıt altına alacak dinamikleri geliştirmeleri lazım. Ben inanıyorum ki e-ticaret ile ilgili mevzuat gerçekleşecek.Türkiye’de e-ticaret var, e-ticaretin çoğu kayıt dışında. İnanıyorum ki, hükümetin en önemli konusu vergi adaletidir. Kayıt dışı ticarete neşter vurulması lazım. Oligarşik bürokrasi yıkıldı. Bu yeni modelin en önemli tarafı; kayıt dışını kayıt altına alarak vergide huzuru barışı yakalayacak olmasıdır. İmar barışı ve bedelli askerlikten gelecek kaynaklar var. Akaryakıt vergisine yüklenerek sorun çözülmeyeceğini ve bu uygulamanın enflasyonu tetikleyen ana unsur olduğunu gördük. Akaryakıt vergilerini daha fazla arttırmamak lazım. Karayolu sektörü bu kadar yükü kaldıramaz.

Haziran kayıp aydır
Ramazan ayı ile birlikte seçimlerin 24 Haziran’a alınması, sektörde bir aylık kayba neden oldu. Ancak özellikle Cumhurbaşkanlığı seçiminin ama ikinci tura kalmaması da büyük bir avantaj oldu. Burada şunu da düşünmek lazım, bazı insanlarımız 2 ayaklı seyahat yapacaktı, iki seçim arasında seyahat yapacaktı. İnsanlar seyahatlerine artık başlayacaklar Türkiye hareketlenecek. 2019’dan itibaren yaz sezonlarının sektör açısındançok daha verimli geçeceğini söyleyebiliriz.
Herkese iyi haftalar diliyorum.. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159