31.10.2016, 11:03

Yetki ve sorumluluk…

Diyorlar ki; dünyada, her türlü finans işlem adedinde azalma var. Yatırımcılar hareketlerini tamamladı, beklemedeler. ABD Merkez Bankasının (FED) faiz artış beklentisine yaslandılar. Artsa da artmasa da işlem fırtınası olacak.
Yetki ve sorumluluk…
2008 krizinin siyasal sonuçlar vermeye başladığını konuşmuştuk uzun zaman önce. Geçen yıl bu sıralarda, İspanya seçim yapmıştı ve sonuçta da iktidar partisi çoğunluğu kaybetmiş ve hükümet kuramamıştı. Haziran'da ikinci seçimi yaptılar. İnanır mısınız, İspanya'da hala hükümet kurulamadı. Krizin meyvelerinden bahsederken konuşmuştuk, iktidar partisinin zayıfladığını, orta sol PODEMOS'un ilerlediğini belirlemiştik. Parlamento dağılımı hâlâ kilit. Turlar devam ediyor, üçüncü seçim bile bekleniyor. İspanya Krallığı 320 gündür hükümetsiz devam ediyor, 320 gündür!
 *
Seçim derken, ABD başkanlık seçimini de hatırlamak gerek. Tüccar aday 10 puan kadar geri kalmış durumda. Galiba ara daha da açılacak. Onu aday gösterenler, geçen yıl hükümeti çalışmaz duruma sokan taraf. 2008 krizinin etkisi olduğu belli. 
 *
http://us-presidents.insidegov.com/stories/5342/least-most-popular-presidents?utm_source=taboola&utm_medium=content.rec&utm_campaign=i3.cr.tb.dt.5342#10-Bush-Overview 
sayfasına bakınız, başkan değerlendirmeleri var. Yöntemi beğenirsiniz.
  *
Petrol üreticileri 50 dolarlık fiyatı yükseltmek için yine üretimi dondurmak yolunu inceliyorlar. Dünya üretimi şu sıralar maksimumda ve günlük 90 milyon varil dolayında. Üretim kadar da tüketim var. 1 milyonluk üretim dalgalanması fiyatları sarsmaya yetiyor. Demek ki fiyat yükselirse tüketim düşecek. Kendini 106 dolarlık fiyata göre planlamış olan Suudi Arabistan'ı hangi fiyat kurtarır? 
Bu örgütlü çabalara Rekabet Kurulu ceza kesmeyecek mi acaba?  
  *  *  *
Bir Alman bankası, 450 milyon avro zarar beklenirken 300 milyon avro kâr açıkladı. ABD'de konut inşaat ruhsatları yüzde 4 artış beklerken yüzde 9 azalış gösterdi. Bunlar, rakamlı yönlendirmeler. Sözlü yönlendirmelerin düşmanı! 
  *  *  *
Taşıma dünyasının dikkatine: Anadolu Sigorta şirketinin kârı yüzde 63 artmış. Diğerlerinin açıklamalarını da takip edelim ki, sigorta ödemelerimizi daha doğru anlayalım. Finansal okuryazarlığımız ilerlesin. 
Genel Müdür, trafik sigorta primlerinin düşme yolunda olduğunu anlatıyor, bu yılın bilanço açıklamalarında. Zarardan bahsetmek bitti. 
  *  *  *
Bir inşaat kamyonu, şantiye alanına giden kaldırımda, gece vakti geri giderken, kulağında kulaklık ile elindeki telefonunu izleyen bir yayaya çarpıyor. Yaya maalesef ölüyor. Yayanın da trafik kurallarına uymak sorumluluğu olduğunu dile getirmek doğru olur. 
Sürücü serbest bırakıldı.
 *
Bir yaya, yaya geçidinde, kendisine yeşil yandığı sırada geçerken, kırmızıda durmayan bir araç onu çiğniyor ve öldürüyor.  Halbuki trafik sigortası bile kırmızı ışık ihlalini ağır kusur sayıyor ve tazminatı rücu ediyor. Sürücü bu trafik kuralını çiğniyor. Sürücü serbest bırakıldı. 
  *  *  *
Karşılaştırma: Ford'un cirosu yüzde 6, kârı ise yüzde 56 azalmış. Toyota'nın cirosu yüzde 2,4; kârı yüzde 5 artmış.
İyi haftalar. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159