12.12.2016, 10:11

Yoğun gündem dikkat istiyor

Öncelikle, Beşiktaş'ta güvenlik güçlerimize yönelik katliamı kınıyor, şehitlerimize Allah'tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Milletimizin başı sağolsun.


2008 krizinin siyasal sonuçları artmaya başladı. Finansal sonuçları da zorluyor tabii, hâlâ.
Geçen haftadan takiple…
Avusturya, devlet başkanını seçti. Yeşiller Partisinden ve aşırı sağcı partinin kazanan adayı mükerrer seçimde kaybetti, 6 puan ile. Aynı parti, 2007 yılında da kazandığı seçimin iptal edilmesiyle yönetimi kaybetmişti. Avusturya aşırı sağdan ancak seçim iptalleri ile kurtulabiliyor.  AB'nin göbeğindeki Avusturyalı bu duruma “sivil darbe” diyor olabilir. 
İtalya referandum yaptı, AB yolunda daha hızlı ilerlemek için. Halk bu teklifi yüzde 60 ile reddetti ve Başbakan istifa etti, aynı İngiltere gibi oldular yani. Tüm tahminciler yine şiddetle tersine yanıldılar.  AB ülkeleri bu ülke içi sonuca çok üzgün. 
Not veren kuruluş İtalyan bankalarının durumunu ‘olumsuz'a indirdi, batmışlar, ancak devlet kurtarabilir. İtalyanlar da bıkmış AB'den, "Her Şey İtalya İçin."
Avrupa Merkez Bankası, para basmaya devam etme kararı açıkladı. 2017 Nisan'dan başlayarak 60 milyar avro ile Aralık'a devam. Demek ki daha açılmadı AB ekonomisi.
ABD ise bu ortamda, herkesin tersine, para kısma hareketi yapacak. Herkes emin. Pahalı doları ABD bile sevmiyor, kısınca daha da pahalanacak, bakalım... İzliyoruz.  
*  *  *
Geçen haftaki EKK (Ekonomi Koordinasyon Kurulu) toplantısı, ek borçlanma yapmadan, vergi arttırmadan, bütçe tasarrufları ile 250 milyar TL kredi oluşturdu. KOBİ'lere, yani üretim sektörüne ilk yılı ödemesiz 3 yıl vadeli krediler var. Kredilere Hazine garantisi var, toplamın yüzde 7'si ile sınırlı olarak. 
SGK primlerinde faizsiz erteleme var. 
500 bin işçiye meslek eğitimi ücretsiz verilecek İş-Kur'dan. Destek paketi bütçenin yüzde 1'i kadar. Yeni vergi yok.
Bu destek iş dünyası ile ortakça oluşturuldu. Bu muafiyetleri birlikte ödeyeceğiz, doğru kullanın, lütfen.
*
İhracatımız yüksek kura rağmen bile artış gösterdi. Miktarın artışını siz kur artışından hesaplayın, yüzde 20, en az. 150 milyar dolarlık ihracatımızı 67 bin şirket yapıyor. Sanayi üretimimiz de arttı, yıllık yüzde 2. 
Not veren kuruluş mükemmel durumdaki bankacılığımızın moralini bozuyor. Hiç teknik değil! Siyasi diyebiliriz.
*  *  *
Yerli markalı elektrikli otobüsümüz çok önemli. Diğer 2 yerli markamızdan da bekleriz elektrikli otobüsümüzü. Elektriğimizin yerli payı artacak ve kullanmak da ekonomikleşecek.  
*  *  *
Karşılaştırma:
Dünya, enerjisinin yüzde 86'sını fosil yakıttan, 14'ünü yenilenebilir kaynaktan (rüzgar, güneş, vb.) sağlıyor.
Suriye'yi yeniden kurmak 180 milyar dolar, İtalya'da batık krediler 390. İki katı.
İyi haftalar… ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159