02.10.2017, 10:20

‘Yönetsel Bütünlük’te Etkili Adımlar…

Yıllardır bu köşede “süreç”, “yönetsel bütünlük”, “verimlilik”, “bütünleşik çözümler” konularında fikirler ileri sürüyoruz. Son zamanda, muhatapların da takibi ile çok önemli “yönetsel bütünlük” adımları attık.
TESK (Türkiye'nin esnafını ve sanatkarını temsil eden konfederasyon) , ÇSGB'ndan (Çalışma ve Sosyal güvenlik Bakanlığı), MYK (Mesleki Yeterlilik Kurumu) ile ortakça MYB (Mesleki Yeterlilik Belgesi) sınavı yapmak, belge vermek konusunda YETERLİLİK anlaşması yapacak. Bu yeterlilik tüm ülkede geçerli olacak. Yani,  araçları, mesleki yeterlilik belgesi olan esnaf sürücüler kullanabilecekler. TŞOF (Türkiye'nin şoförlerini ve otomobilcilerini temsil eden federasyon) aslında bu işin tam da sorumlusu, profesyonel (işçi, SGK'lı) sürücülerin mesleki yeterliliği de TESK tarafından sınanacak ve belgelenecek!
Çünkü işçi sürücülerin bir temsil kurumu henüz yok. Profesyonel Sürücüler Derneği beklenecek. 
Mesleki yeterlilik belgesini hak eden sürücünün diğerlerinden farkı da belirlenmeli, ayrıştırılmalıdır; trafik sigorta primi indirimli olabilir.
Yeterlilik belgesi taşıma ihalelerinin gerek şartı olarak uygulanabilir.
Belgeli sürücülerin çalıştığı şirketlerin sorumluluk sigortalarında indirim uygulanabilir. Belgeli sürücülerin gelirleri  ve hakları iyileştirilebilir.
*  *  *
Diğer başarı ise Yolcu Taşıma Çalıştayı.  
İlgili üç bakanlığın Bakan düzeyinde katıldığı bir “yönetsel bütünlük” adımı oldu. Bu topluluk da sürücülerin önemini, eksiklerini, iyileştirmeleri çalıştı, ilk defa. 
Sürücülerimiz, başta bu üç bakanlığımızı ve ihracatımızın ilk kalemi olan otomotivimizi ve genelde ülkemizi doğrudan temsil eden elemanlarımız. 
Oysa gelir zincirinde milli gelirden sadece yüzde 11 pay alan ikinci (yoksul) dilimde ve borçlu yaşayan yüzde 68 içinde yaşıyorlar. 
*  *  *
Yönetsel bütünlük konusunda bir diğer örnek de Sigorta Kefalet Senedi. 
İşletmeler ihalelerde yeterlik şartını sağlamak için gereken  teminat mektubunu sadece bankalardan alabiliyordu. Bu işleyiş bankalara yıllık 400 milyar liralık bir pazar. Şimdi Sigorta Kefalet Senedi geldi, hem daha ekonomik olacak hem sigortayı genişletecek hem bankaları rekabete sürecek, ihalelerin maliyetini düzeltecek.
Yeni düzenlemeyle savunma sanayii ihalelerinde teklif edilen YAZILIM'ın Bilgi Teknolojisi Hakkı, yerli/ulusal olacak. Böylece ulusal bağımsızlık alanında önemli bir yönetsel düzeltme yapılmış oluyor. Yaklaşık yüzde 50 oranındaki dış ticaret açığımız azalacak, ulusal güvenliğimiz iyileşecek.
*  *  *
Dünyaya da bakalım:
Kuzey Kore bir füze daha attı, ama finans alanlarında etkisi yok.
Merkez bankalarından yeni haber yok.
Petrolden, hammaddeden yeni haber yok.
İspanya'daki ayrılık referandumunu dikkatle izlemek gerek.
Kuzey Irak'taki ayrılık referandumunun tek destekçisinin İsrail olması tüm olanları tercüme ediyor; İsrail'in yükünü paylaşacak bir Kürt devleti. 
Türkiye-İran-Rusya toplantılarına karşılık geliyor.
*  *  *
Danimarka, Finlandiya, Bulgaristan kadar nüfus eden 18 milyon ortaöğretim öğrencimize ve tüm öğretmenlerimize başarılı, güvenli bir ders yılı dilerim. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159