19.02.2015, 12:14

Zor İşler Zorlayacak!!!

 Zor İşler Zorlayacak!!! 
G20 denen bir grup var, dünya ekonomisinin yüzde 85'ini gerçekleştiriyorlar: Gelişmiş 20 ülke. Ekonomik-sosyal-siyasal-kültürel-yönetsel değerlendirmeler yapıyorlar.
G20 ülkeleri bu yıl Türkiye'de toplandılar.
Açış konuşmasını OECD Genel Sekreteri Angel Gurria ile ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcımız Ali Babacan birlikte yaptılar. Genel Sekreter, eşitsizliklerin büyümelere zarar verdiğini, 35 maddelik Yunan paketinin büyümeyi paylaştırdığını, eğitime ve fırsatlara erişimi dengelediğini, düşük ücretli işleri yaygınlaştırarak kalkınmayı yaymanın gereğini, istihdama duyarlı eğitimi geliştirmeyi, işgücüne katılımı yükseltmeyi öneriyor. 
Ünlü iktisatçı Keynes buna “Tam İstihdam” diyor. Bu, çalışabilir nüfusun tamamının çalışması anlamına geliyor, bizde ise yarısı çalışıyor. Tam İstihdam, üretim artışı ile gelir dağılımı düzeltmesi ile kalkınmanın yaygınlaştırılması ile oluyor. Zorlu adımlar!
Türkiye'nin  yeni duyurduğu reformların büyümeye (1+1=5) şeklinde kaldıraçlı katkı yapacağını anlatıyor. Reform stratejilerini beğeniyor ve önder siyaset sayesinde parlak ve örnek sonuçlar umuyor. Zorlu adımlar bunlar!
Devamla, Ali Babacan da G20 katında 2015 yılının 3 esas adımını anlatıyor…
1- Yapısal reformların uygulama yılı olacağını, merkez bankalarının para yönetimi yerine hükümetlerin ve reel sektörlerin derlenme adımlarını atacağını,
2- Finansmana erişimin kolaylaştırılacağını,  
3- Büyümenin paylaşılması için KOBİ'lerde girişimciliğin, yenilikçiliğin, istihdamın destekleneceğini, 
Dünyanın yüzde 15'i olan 190 fakir ülkenin desteklenerek dünya ekonomisine katılacağını, Türkiye'de bu amaçlar için 25 başlıkta 1.200 iş planının hazırlandığını, seçimden sonraki 5 yıllık (2015-2019) dönemin bu reformların dönemi olacağını duyuruyor. 
Reformlar Kalkınma Bakanlığının sitesinde, herkese açık, ama bunları yazılı veya görsel basın işlemiyor. Siz, işinizle ilgili olanlarını kendiniz bulacaksınız. Zorlu adımlar var!
* * * 
Uluslararası kapsamda vergi kaybını, yani kaçağını azaltmak için Vergi Bilgisi Takas Anlaşması yapıldı. Yaklaşık 70 ülke üye olmuş ve konu hakkında 3.000 anlaşma imzalanmış. 124 ülke arasında bilgi takası otomatikleşecek ve 60 ülke 2017 yılında buna başlıyor. 
Böylece; mesela geçen hafta, sadece bir bankanın İsviçre'de 16 ülkenin vergi kaçakçılarına kucak açtığı durumlar erkenden yakalanacak. Zorlu işler bunlar!
Türkiye'de 2014 yılında vergi tahsilatı yüzde 12 artmış. 2015 yılında yüzde 11 artış bekleniyor. Sektörlerin büyüme beklentisi ile orantılı. Vergi kaçağımız azalınca yüksek vergili akaryakıt fiyatlarımız da azalacak. Zorlu adımlar bunlar!
* * * 
Bu arada, ‘notveren kuruluş’, 2015 sonu için petrol fiyatını 80 dolardan 55 dolara indirdi daha yılın ikinci ayında. Dünyadaki petrol kuyusu adedi yüzde 7 düştü, 3.600 adetten 3.300 adede… Petrol geliri azalan ülkelerin notları da azalıyor. Kuyu adedi, düşük maliyetli Orta Doğu'da ise arttı. Petrol bedavaya gidiyor. Zorlu işler!
Bu önemli işler kimleri zorlayacak, sizce? ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159