07.12.2015, 16:42

2008 Bitmeyen Kriz…

Taşıma dünyasından HAS Turizm, ülkemizde şehirlerarası tarifeli yolcu taşımacılığında az sayıdaki iyi örneklerden. Kurumlaşmasını tamamlamış, hizmet kalitesini güvenceye almış, yurtdışı operasyonlarını başarı ile yürüten ve dalında ilk 5'e giren bir kuruluş. Kurucusu Mehmet Selim Kara, geçen hafta, bu emaneti yönetici evlatlarına bıraktı ve aramızdan ayrıldı. Allah'tan rahmet dileriz. 
Rahmetlik Selim Kara, 1952 yılından Kore Gazimiz. Savaş yıllarının Kore'sinde cepheden 20 km uzaklıkta bulunan okulların eğitime devam ettiğini, 20 km çizgisi ilerledikçe okullar açıldığını, çizgi geriledikçe okulların kapatıldığını, o yıllarda Seul içindeki Han nehri üzerinde 5 tane olan köprülerin kendi ömrü içinde 27 adet oluşunu, 8 tane metro köprüsünün çalıştığını görür. Bunlar Gazi Selim'in gözünü açar, hedeflerini oluşturur. 
Selim Amca şunu erkenden görür: "Sen devretmezsen, Allah-ü Teâlâ ummadığın bir günde devreder" ve Selim Amca işlerini kurumlaştırır.
Selim Amca, savaştan dönünce eğitimin sürdürülmesinin önemini kendi evlatlarında uygular ve her birini iyi yetiştirerek işe dahil eder. Okul kurmak idealini de kendi yurdu olan, Hatay'ın Samandağ ilçesinde, Kız Meslek Lisesi kurarak gerçekleştirir. Bugünlerde konuşulan "İşgücünde Arz Talep Uyumu" konusunu Selim Amca meslek lisesi açarak yıllar evvel destekler.
Sevenlerine sabırlar, kendisine rahmet dileriz.
*  *  *
Ülkemize biraz da teknik bakalım. Sınır ihlali yapan uçak düşürüldü. Örnek olarak hatırlarsak, 3 yıl önce, silahsız olarak, keşif uçuşu yapan uçağımız, sınır ihlali yapınca Rus füzesi ile düşürüldü. Geçen ay aynı ihlali yapan Rus savaş uçağı da düşürüldü. İki durum eş: İhlal yasak!  
Tarafların Dışişleri Bakanları ilk buluşmayı gerçekleştirdi. Siyasi sorunu ticari baskılar ile çözecekler. Komşuyuz, diğerleri dönecek ama biz baş başa yaşamaya devam edeceğiz. Ama çevremizdeki yangınlardan hasar görmemek gittikçe zorlaşıyor, çünkü 150 yıl önce kurulan Sykes-Picott adlı İngiliz- Fransız anlaşmasının canlanışı yaşanıyor. Bu isimler o günlerin başbakanları. Siyasette işlerimiz zorlaşıyor. 
Ya Turizm'de?
Rakamlar umut veriyor: Bu yıl turist sayımız Eylül itibarı ile yüzde 1,14 artmış. Turist başına ortalama harcama ise sadece yüzde 6,5 azalmış. Böylece toplam gelirdeki azalma dolar üzerinden sadece yüzde 4. Son çeyrekteki mevcut ortalama harcama halen 925 dolar. Bütün kur ve dış siyasal çalkantılara, iki seçime rağmen bu yılı turizmciler hasarsız bile atlatabilir, izliyoruz. TURSAB seçimlerinin turizmin işleyişine yararlı olmasını dileriz. 
*  *  *
Trafik sigortasında başlatılan "Hasar Siciline Uyumlu Prim" uygulaması siyasete de konu olabildi, maalesef. Bir muhalefet partisi bu uygulamayı uygun görmeyerek, yasama gündemine taşıyor. Bu teknik konuyu, AB ülkeleri ile uyumlu düzenlemeyi, ekonomide adalet sağlayan uygulamayı engellemek yolunda adım atıyor. Ben hasar yapmayan bir sürücü olarak yeni uygulamaya desteğimi sürdüreceğim. Eminim siz de aynısını yapacaksınız.
*  *  *
2008- Bitmeyen Kriz'e bakmadan olmaz. 
ABD Merkez Bankası, faiz arttıracağını yıllardır söylüyor, ama Avrupa Merkez Bankası da tam tersine faizini sıfırın altında ilerletiyor, ekside yüzde 0,20'den ekside yüzde 0,30'a getiriyor ve para basmayı 2017 Mart ayına uzattığını duyuruyor. Yani yatırdığın paradan depo kirası alıyor ve kirayı arttırıyor. Paylaşım uçurumları merkez bankalarını para savaşlarına sürüklüyor. 
Çözüm ise "Yoksulu Müşteri Yapmak" IMF bile böyle söylüyor.
İyi haftalar… ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159