15.12.2014, 15:21

2008 Devam Ediyor...

Bu yıl sık sık 2008'in bitmeyeceğini, birbirini izleyen başka başka etkiler yapacağını konuşarak bugünlere geldik. Bitmiyor, gerçekler kabardıkça sözle yönlendirmek de zorlaşıyor. Para basmalar devam etmesine rağmen açılamayan ekonomiler gelecekteki ulusal rakamları ve oranları kötüleştirmeye devam ediyor, büyümeler düşüyor, siyasal sonuçlar artıyor. Mesela 230 bin beklenen ABD aylık istihdamı 321 bin geliyor,  yüzde 40 büyük ve de isabetsiz! Çok zayıf olan olumlu etkisi sadece dakikalar sürüyor. 

Bu ay hem Japonya’da hem de Yunanistan’da seçimler var!

Petrole olan ihtiyaç öyle azalıyor ki petrol fiyatları yüzde 40 düşüyor kısa zaman içinde. Düşmeye de devam edeceği anlatılıyor. 2015 yılında Türkiye'nin olumlu yönde ayrışmaya devam edeceğini de aynı kişiler bildiriyor.

Başka hammadde fiyatları da beraberce düşünce, bir ABD'linin sözü hatırlanıyor: "2008 finansal krizinin gelecekteki daha büyük bir krizin öncüsü olmasından korkuyorum."

Bugünkü durumu 1929'a benzetenler var! Hayır, kriz değil. 

Dünyada Dönüşüm Yaşanıyor. . .

* * *

2014 Gelir Dağılımı Raporunda, OECD ülkeleri arasında,1985-2012 arasında gelir dağılımını -az da olsa- düzelten 2 ülke var: Yunanistan ve Türkiye. Ama ikisinde de mali kayıtlara erişim ile bütçe kaynaklarının açıklığı kapkaranlık, değerlendirmeye giremiyor bile! Yolsuzluk ile Gelir Dağılımı bozukluğu arasında bağıntı var mı, araştırıyorum. Geçen haftaki Çuvaldız yazısını hatırlıyor musunuz?

Yavaşlayan dünyada, üçüncü çeyrek büyümemiz yüzde 1,7 oldu, düşük. Ama İhracat yüzde 8; Finans-Sigorta yüzde 5,2; katma değeri çok yüksek olan Turizm yüzde 4; İmalat yüzde 2,2 büyümüş. Sadece Tarım küçülmüş. Zaten mali piyasalar bu olumsuz haberi hiç de önemsemedi. Bir artış düzeltmesini bu aritmetik ile bekliyorum. 

* * *

İhracatımız son 5 yılda Almanya'ya yüzde 55, İngiltere'ye yüzde 75, ABD'ye yüzde 85 arttı. İhracatımızın yarısını karayolu ile yapıyoruz. İran ülkesindeki taşımaların %90'ını kendi kamyonlarına yaptırıyor, taşımacılık dünyasının temsilcisi olan UND sorunu yönetmekte zorlanıyor. AB ülkeleri olan Avusturya'yı, Bulgaristan'ı hatırlarsınız, bu yıl yolları kestiler. İhracat hatlarında sorun üstüne sorun çıkıyor, neden? 

Rekabet! Ticari Ahlak! Çok değerli, hiç bulunmadığı için…

İşler ahlaka bırakılmaz, sisteme bırakılır. ABD uzaktan Gümrük Birliği Antlaşmasını bizim için inceleyen bir toplantı düzenledi, AB'ye tavsiyede bulundu. DTÖ temsilcimiz iş dünyamızın konulara gösterdiği zayıf ilgiden şikayetçi. Sorunlarla boğuşmak yerine sistemle ilgilenmeliyiz. 

Sorun zaten, o zaman bitecek.

Dünyada Dönüşüm Yaşanıyor, devam edecek. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159