04.11.2014, 12:31

Cumhuriyet ve DemokrasiCumhuriyet ve Demokrasi

29 Ekim 2014 günü Cumhuriyetimizin 91 yılı idi.  Pek güzel törenler ile kutladık en büyük ulusal günümüzü. 

Kuzey Kore, cumhuriyet; İngiltere, demokrasi…

Dünyadan bakınca; Monarşiden, yani tek kişinin hakim olduğu bir idareden, ülkede yaşayan her birimizin payının olduğu cumhuriyet yönetim şekline geçtik. Her hakkın padişaha ait olduğu ‘tebaa’lıktan, haklarını kendisi koruyan ve kullanan halk olmaya, birey olmaya geçtik. Dinin asıl olduğu ümmet yaşamından, birleştirici unsurun vatan olduğu millet kimliğine geçtik. Bu büyük geçişlerin temeline de demokrasiyi, halkın kendini idare etmesi anlayışını koyduk. 
Bir büyük gazetemiz, ülkemizde ileri çıkmış her daldan kişilerimize "Hayalindeki Türkiye"yi sordu. Hepimizin bir hayali var, hem kişisel olarak hem de ülkemiz için… "Yüzünü modern dünyaya dönmüş, geleceğine güvenen, demokrasi kültürünün hakim olduğu Türkiye" tanımı, ülke ekonomimizin yarısını temsil eden iki büyük holdingin iki başkanına ait. İkisi de ekonomi kişisi. 
Ne kadarının gerçek ya da mümkün olduğunu anlamak için sahaya inince;
Eğitim, Sağlık, Barınma, Ulaşım, Güvenlik, Adalet konularımızda hala çok işimiz var.
Eğitimi yaygınlaştıracağız, gelir dağılımını düzelteceğiz, bölgesel kalkınmışlık farkımızı azaltacağız, geleceğimize güvenir hale geleceğiz. Ekonomik Barış'ı ve Toplumsal Barış'ı demokrasi kültürü içinde sağlayacağız.
Ekonomik barış, diğer tüm konuların bence esas çözümüdür, bölgesel sorunlarımızın da çözümü ekonomik barıştır, dengeli paylaşımdır, sosyal ekonomidir, sosyal devlettir. 
* * *
Dünya ekonomisine bakarsak Gelişmişler'deki durgunluğu açma çabalarının yine Gelişmekte Olanlar a yarayacağı hayalleri gelişiyor. AB ve Japonya parasal gevşetmeye devam ediyor, ABD parasal sıkıştırmayı erteliyor. Bu nedenlerle petrolün, hammaddelerin, finansmanın ucuzlamaları ithalat ve imalat maliyetlerini düşürecek. İhracatlar artacak. Cari açık veren ülkeler ile cari fazla veren ülkeler arasındaki aralık azalmaya devam edecek. 
Türkiye'nin 2014 turizm rakamları bu tahmine destek veriyor. Turist sayısı yüzde 6 artarken, turizm gelirimiz yüzde 11 artmış. 
* * *
Ermenek'teki kömür ocağında meydana gelen kazaya elbette üzüldük. 
Ama esasında karşılıklı sorumluluklarımızı demokrasi kültürü içinde yerine getirmek görevimiz var.  
Enerji ihtiyacımızın artması nedeni ile kömür üretmeye devam edeceğimize göre; üretim sistemimizi de insanımızın yararına iyileştirmek yükümlülüğümüz var, yükümlüler de ekonomi kişileri, siyasallar değil.
‘Karşılıklı Haklar'a saygı, demokrasimizi ve cumhuriyetimizi ilerletecek. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159