26.01.2015, 12:44

EMITT Turizm Fuarı İzlenimleri

Türkiye turizmde nereye gidiyor sorusunun cevabı EMITT’de saklı. Hemen baştan,  EMITT’ın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür etmek lazım. TÜRSAB’a, başkanı Sayın Başaran Ulusoy’a da teşekkür ediyorum. Hakikaten Turizm Bakanlığı ve TÜRSAB, Türk turizmi adına güzel şeyler yaptı. Türkiye’yi orada gördük. Türkiye’nin bütün zenginlikleri, oradaydı. Türkiye, içinde bulunduğu coğrafya, transit hava trafiğindeki konumuyla dünya turizmindeki önemi her geçen gün artan bir ülke. İstanbul ve üçüncü havaalanı farklı umutlar vaat ediyor. Önemli olan turizmdeki çeşitliğin artmasıdır. Türkiye sadece güneş ve deniz ülkesi değil. Türkiye tarihiyle, eğitimi ve kongresiyle, turizmi birleştirip politikalarını buna göre belirlemek durumundadır. Çok güzel şeyler yapılıyor Türkiye’de. 

Cruise turizmi

Bir başka konu da Türkiye’nin cruise hinterlandı. Cruise turizminin Karadeniz’e kadar girmesi ve transit trafikten alacağı pay, özellikle turizm taşımacılarımız açısından büyük önem arz ediyor. Türkiye’nin turizm taşımacılığındaki bu birikimi mutlaka değerlendirmesi lazım. O nedenle turizm taşımacısı firmalarımızın da EMITT’te yerlerini almaları lazım. Türk turizminin dünya turizminden alacağı payı ben şimdiden görebiliyorum. Mevcut, payının yanına eğitim, sağlık ve kongre turizmi geldiğinde, İstanbul özellikle bir çekim alanı olmaya devam ediyor. Bizim yerli dizilerimizim yurtdışında gösterilmesinin yarattığı bir sinerji var. İstanbul çok ciddi sayıda turist çekmeye başladı. Rengarenk insanları görüyoruz İstanbul sokaklarında. Tabii, turizmi faydaya dönüştürmek lazım. 

Faydanın yanına rakamlar lazım

Ülkemize gelen turistin daha fazla harcama yapacağı düzenlemelerin yapılması lazım. Turistin şehrimizde çok daha rahat dolaşımını sağlayacak tedbirlerin alınması lazım. Turizm araçlarını tarihi turistik mekanlarda, yeme içme yerlerinde, alışveriş yerlerinde bekleme ve transfer imkanlarının artırılması lazım. 2020’li yıllara gelindiğinde cruise turizmi patlama yapacak ve turizmin büyük bir payı cruise’e kayacak diye düşünüyorum. İnsanların harcamaya daha çok zaman bulacakları düzenlemeleri yapmamız lazım. 
Sağlıkta geldiğimiz yer belli; göz başta olmak üzere Türkiye Ortadoğu’nun sağlık merkezi haline geliyor. Öğrenci sayısı her geç en gün artıyor. Bunları Türkiye’nin zenginlikleri olarak algılanıp politikaların geliştirilmesi lazım. Bu açıdan birçok bakanlığın, özel sektörün, sivil toplum örgütlerinin, ticaret odalarımızın daha aktif olması lazım. Çok şey yapılıyor ama daha da yapmak lazım. 

Her şeyiyle öne çıkarılmalı

İstanbul dünya turizmindeki payını her geçen gün artıracak. Güney şehirlerimiz, tatil bölgelerimizde de buna uygun politikalar geliştirmemiz lazım. Ülkemiz, Ege ile Akdeniz’i birleştirdiğimizde, Akdeniz çanağına en çok sahil veren, denize en çok cephesi olan ülkelerin başında geliyor. Bu zenginlikleri fazlası ile yaşayıp, turizm çeşidini artırmamız lazım. Türkiye doğusu batısıyla, güneyi kuzeyiyle Edirne’den, Ardahan’a kadar EMITT fuarındaydı. Dünyanın hiçbir coğrafyasında bu kadar çok zenginliği bir arada görmek mümkün değil.
Folkloründen kıyafetine, yeme içme kültürüne kadar bir sürü zenginlik gördü. 

Önemini kavramalıyız

Turizmin önemini hepimizin kavraması lazım. Türkiye’nin turizmde hedefler koyması lazım. En az 1 milyar dolarlık bir çalışma yapması lazım. Burada TÜRSAB’a siyasetçilerimize çok iş düşüyor. Bunun için de Türkiye’nin,  turizm taşımacısının rolünü önemini göz ardı etmemesi lazım. Turizm araçlarının yaptığı taşımaların da tüzel konuda turizm kapsamında değerlendirilmesini sağlamamız lazım. 

2015 yılı beklentilerimiz

Türkiye’de 2015 yılında, ne olacak diye bakıyoruz? Kaygı da var, umut da var. Kaygılarımız şu an dünyanın geçirdiği bir süreç ve Türkiye’nin Rusya ile olan ilişkileri, ticareti. Rusya’da yaşanan ekonomik darboğaz Türk turizmini baltalayacak. Bu nedenle biz, komşu ülkelerle ilişkilerimizi hep sıcak tutmalıyız. Uluslararası politikaların bu anlamda çok büyük önemi var. 2015 yılında, özellikle petrol fiyatlarının geldiği nokta, sektörümüz açısından büyük önem taşıyor. Büyük düşüşler oldu, daha da fazlasını bekliyoruz. Akaryakıttaki sabit fiyatların biraz daha aşağıya çekilmesini hükümetten istemeliyiz. Bu fırsatı doğru yönetmemiz lazım diye düşünüyorum. Aşırı rekabete kaçarak fiyatları düşürmememiz lazım. 

Petrol fiyatlarındaki düşüşün Türk ekonomisine pozitif yansıyacağını, üretim sektörlerine büyük katkılar sağlayacağına inanıyorum. Dolaylı vergilerde biraz daha iyileştirme yapılırsa, umutlarımız daha da yeşerecektir.

İyi haftalar diliyorum. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159