Köprü ve Otoyol Cezaları 4 Kata Düştü

25.05.2018 tarihli 30431 sayılı Resmi Gazete’de, 7144 Sayılı “Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” 16.05.2018 Kabul Tarihi ile yayımlanmıştır.

banner114
GÜNDEM 25.05.2018, 15:05 25.05.2018, 15:24 Taşıma Dünyası
Köprü ve Otoyol Cezaları 4 Kata Düştü
Anılan Kanun Değişikliği ile köprü ve otoyollarda geçiş ücreti ceza uygulaması 10 katından 4 katına düşürülmüştür. Ayrıca, Kanun’un yayınlandığı 25.05.2018 tarihi öncesinde tahakkuk ettirilmiş ancak tahsilatı yapılmamış olan para cezalarının tahsilatında 10 katı uygulaması devam etmektedir. Yapılan değişiklik ile yabancı plakalı araçların otoyol ve köprülerden kaçak geçişlerine ilişkin cezaların tahsilinde 15 günlük süre beklenmeyecek, araç sınır kapısına varış yaptığında ödemenin tahsili yapılacaktır.
 
Diğer yandan, Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’un 16 ıncı maddesi ile; Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanun’unda değişikliğe gidilmiş ve Sosyal Güvenlik Kurumu’na verilmesi gereken bildirge, belge veya defterlerdeki tutarlarda hesap hatalarından kaynaklanan eksikliklerin giderilmesi için mükellefe 15 günlük bir süre verilmesi sağlanmıştır.  
 
ESKİ
Geçiş ücretini ödememe ve güvenliğin ihlali MADDE 30
(1) Genel Müdürlük işletimindeki otoyollar ile erişme kontrolünün uygulandığı karayolları için belirlenen geçiş ücretlerini ödemeden geçiş yaptığı tespit edilen araç sahiplerine Genel Müdürlük tarafından, geçiş ücreti ödemeden giriş çıkış yaptığı mesafeye ait geçiş ücretininon katı tutarında idarî para cezası verilir.
 
YENİ
Geçiş ücretini ödememe ve güvenliğin ihlali MADDE 30
(1) Genel Müdürlük işletimindeki otoyollar ile erişme kontrolünün uygulandığı karayolları için belirlenen geçiş ücretlerini ödemeden geçiş yaptığı tespit edilen araç sahiplerine Genel Müdürlük tarafından, geçiş ücreti ödemeden giriş çıkış yaptığı mesafeye ait geçiş ücretinin
dört katı tutarında idarî para cezası verilir.
 
ESKİ
(5) 4046, 3465 ve 3996 sayılı kanunlar çerçevesinde işletme hakkı verilen veya devredilen otoyollar veya erişme kontrolünün uygulandığı karayollarından geçiş ücretlerini ödemeden geçiş yapan araç sahiplerinden, işletici şirket tarafından geçiş ücreti ödemeden giriş çıkış yaptığı mesafeye ait geçiş ücreti ile birlikte, bu ücretinon katı tutarında ceza, genel hükümlere göre tahsil edilir. Ücretin on katı fazlası olarak tahsil edilen ceza tutarının yüzde altmışı, tahsilini izleyen ayın yedinci günü mesai bitimine kadar, işletici şirket tarafından Hazine payı olarak, yıllık kurumlar vergisi yönünden bağlı olduğu vergi dairesine şekli ve içeriği Maliye Bakanlığınca belirlenen bir bildirimle ödenir. İşletici şirket tarafından Hazine payının eksik bildirilmesi veya hiç bildirilmemesi ya da bildirildiği halde süresinde ödenmemesi halinde, Hazine payının ödenmesi gerektiği tarih ile tahsil edildiği tarih arasında geçen süreye 6183 sayılı Kanunun 51 inci maddesine göre uygulanacak gecikme zammı ile birlikte ilgili vergi dairesince 6183 sayılı Kanun hükümlerine göre takip ve tahsil edilir.
 
YENİ
(5) 4046, 3465 ve 3996 sayılı kanunlar çerçevesinde işletme hakkı verilen veya devredilen otoyollar veya erişme kontrolünün uygulandığı karayollarından geçiş ücretlerini ödemeden geçiş yapan araç sahiplerinden, işletici şirket tarafından geçiş ücreti ödemeden giriş çıkış yaptığı mesafeye ait geçiş ücreti ile birlikte, bu ücretindört katı tutarında ceza, genel hükümlere göre tahsil edilir.
 
ESKİ
(7) Geçiş ücretlerini ödemeden geçiş yapanlardan, ödemesiz geçiş tarihini izleyen on beş gün içinde yükümlü olduğu geçiş ücretini usulüne uygun olarak ödeyenlere, bu maddenin birinci fıkrası ile beşinci fıkrasında belirtilen cezalar uygulanmaz.(2)
 
YENİ
(7) Geçiş ücretlerini ödemeden geçiş yapanlardan, ödemesiz geçiş tarihini izleyen on beş gün içinde yükümlü olduğu geçiş ücretini usulüne uygun olarak ödeyenlere, bu maddenin birinci fıkrası ile beşinci fıkrasında belirtilen cezalar uygulanmaz.
Otoyollar ile erişme kontrolünün uygulandığı karayolları için belirlenen geçiş ücretlerini ödemeden geçiş yaptığı tespit edilen yabancı plakalı araçlara uygulanan idari para cezaları için bu fıkrada belirlenen 15 günlük süre beklenmez.
 
İlave Fıkra:
(9) Bu maddenin birinci, ikinci, üçüncü, dördüncü, yedinci ve sekizinci fıkraları Bakanlık tarafından işletilen otoyolları ve erişme kontrolünün uygulandığı karayolları için; beşinci, altıncı ve yedinci fıkraları ise Bakanlık tarafından 3996 Sayılı Kanun ve diğer ilgili Kanunlar çerçevesinde işletme hakkı verilen veya devredilen otoyollar ile erişme kontrolünün uygulandığı karayolları için de uygulanır.
 
Geçici Madde 3
Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce otoyollar ile erişme kontörlünün uygulandığı karayolları için belirlenen geçiş ücretlerini ödemeden yapılmış olan geçişlerde araç sahiplerine bu Kanun’un 30 uncu maddesinin beşinci fıkrası uyarınca tahakkuk ettirilen ancak bu maddenin yürürlük tarihi itibarıyla tahsilatı yapılmamış olan para cezaları hakkında bu Kanun’un 30 uncu maddesinde yer alan oranlar uygulanır.
 
Resmi Gazete’de yayımlanan 7144 Sayılı “Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’un tam metnine ulaşmak için; LÜTFEN TIKLAYINIZ

Bilgi: UND

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159