banner69

UBER kararına mahkemeden iptal

banner113

İstanbul 11. İdare Mahkemesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Seyahat acentelerini de kapsayan Uber ile ilgili kararının yürütülmesi durdurdu

banner114
GÜNDEM 26.06.2018, 11:40 26.06.2018, 11:49 Taşıma Dünyası
UBER kararına mahkemeden iptal
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaştırma Koordinasyon Merkezi (UKOME)’nin, UBER'in yaptığı korsan taşımacılığa karşı seyahat acentelerini de kapsayan yasaklamasına karşı açılan davada mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi.
 
Turizm Servis Aracı Güzergâh İzin Belgesi kullanarak UBER taşımacılığı yapan bir kişinin izin belgesi iptal edilip 6 ay süreyle ticari faaliyetten men edilmesine karar verilmişti. 
 
Ancak bu karar yargıya taşındı. Anayasa'nın ölçülülük ilkesine aykırı, haksız ve hukuka aykırı olduğu öne sürülerek yürütmenin durdurulması için İBB'ye karşı açılan dava sonuçlandı. İBB'nin verdiği Turizm Taşıma Belgesi iptalinin yürütmesi durduruldu.
 
Davaya bakan İstanbul 11. İdare Mahkemesi, 5 Haziran'da oybirliğiyle aldığı kararın gerekçe ve hüküm bölümünde özetle şu ifadeler yer aldı:
 
"İBB tarafından verilen Güzergâh Kullanım İzin Belgelerinin/Geçici Çalışma Ruhsatnamelerinin amacı dışında kullanımının tespiti halinde; UKOME kararlan ile belirlenen hükümler doğrultusunda yaptırımlar uygulanarak belgenin iptal edilmesi ve ilgili taşımacıya 6 ay süre ile belge düzenlenmemesine karar verildiği anlaşılmıştı. Bu durumda, yönetmeliklerin bir formatta yapılması nedeniyle hukuki belirlilik ilkesine aykın olan dava konusu UKOME karan ile Turizm Servis Aracı Güzergâh İzin Belgesi'nin iptal edilmesine ve 6 ay süre ile belge düzenlenmemesine ilişkin işlemde hukuka uyarlılık bulunmadığı sonuç ve kanaatine vanlmıştı. Hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemlerin; uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden 2577 Sayılı Kanun'un 27. maddesi uyannca teminat alınmaksızın yürütülmesinin durdurulmasına..."
 
UKOME seyahat acentelerinin kullandığı Turizm Servis Aracı Güzergah İzin Belgesi'yle ilgili ciddi yaptırımlar getirmişti. 

UKOME bu belgeyi kullananların en az 7 yolcu taşıması ve UBER'e kullandırması durumunda belgelerin 6 ay süreyle iptal edilmesiyle yönünde karar alınırken, 7 yolcu karan acentelerin tepkileri üzerine kaldırılmıştı. 

Kaynak: Turizmgazetesi.com

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159