26.03.2018, 17:18

İTO seçimlerinde TÜRSAB ve TOFED ittifakı

Türkiye Otobüsçüler Federasyonu’nun gündeminde 6. Olağan Genel Kurulu ve Karayolu Yolcu Taşımacıları Zirvesi’ni Beştepe Kültür ve Kongre Merkezi’nde yapmak var. TOFED Genel Başkanımız Sayın Birol Özcan Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Merkezi’nde bu konuya yönelik görüşmeler yaptı. Kurucu Genel Başkanımız Sayın Galip Öztürk de kendi girişimlerini yaptı. Şu anda genel kurulumuzun Ankara’da yapılması kesin. Ama öncelikli hedefimiz bu genel kurulun Mayıs ayı içinde Beştepe’de yapılması. Genel kurulumuza 353 D1 sahibi, 80 adet B1 belgesi, D2 belgelileri temsilen önde gelen 100 firma, TOFED’e bağlı 90 derneğe bağlı 5’er delegenin katılmasını planlıyoruz. 

Karayolu Yolcu Taşımacıları Zirvesi 
Genel kurul kapsamında Karayolu Yolcu Taşımacıları Zirvesi de yapmak istiyoruz. Bu etkinliğe yolcu taşımacılığı alanında faaliyet gösteren bütün federasyonlar ve federasyonlara bağlı dernekleri davet edeceğiz. TOBB Sektör Meclisi üyeleri bütün unsurlarıyla bu zirvede yer alacak. Genel kurulumuzu ve zirveyi Beştepe’de gerçekleştirmedeki amacımız sektörün yaşadığı en önemli üç dört önemli konuyu Sayın Cumhurbaşkanımıza taşımak. Sorunlarımıza yönelik raporumuzu Sayın Cumhurbaşkanımıza daha önce sunacağız. Bunlardan birisi, yıllardır konuştuğumuz örgütlenme konusu. Bu konuda yoğun tartışmalar yaşanıyor. Bu konuyu gündeme getirdiğimizde TOBB hemen engeller çıkarıyor. Otobüsçü örgütlenme ile sektörel sorunları çözeceği bir makam istiyor. TOBB Sektör Meclisi bu isteğimize bir çözüm gibi sunuldu, fakat bu işlevi yerine getiremedi. Bir diğer sorun olarak otogarlar konusunu gündeme getireceğiz. İstanbul Otogarının yerinde kalması, sektörün yeni maceralara itilmemesi ve İstanbul Otogarı’nın ıslah edilerek yerinde kalmasına yönelik taleplerimizi gündeme getireceğiz.

İTO seçimleri 
Genel kurul gündemimizin yanı sıra bizim bir diğer gündemimiz de İTO seçimleri. 9 Nisan’da seçimle meslek komite üyeleri de belirlenecek. TOFED olarak meslek komitelerinde niye yer almak istiyoruz? Çünkü artık sektörel sorunlar ilgili ticaret odalarında ve onların bağlı olduğu TOBB’da tartışılarak kamunun önüne getiriliyor. Eskiden İTO Meslek Komitesinde yer almak prestijli bir konuyken şimdi sorunların çözümü için bir zorunluluk. İTO kanalından gidildiğinde sorunumuza yönelik çözüm arayışı daha kolay olabiliyor. 
Şu anda İTO Meslek Komitesinde ayrı bir anlayış var, TOBB Sektör Meclisinde ayrı bir anlayış var. Sektör Meclisi, kamu otoritelerinin de içinde aldığı bir yapı. İTO Meslek Komitesinde ise sektörü ağırlıklı temsil etmeyen kişiler yönetimde. TÜRSAB seçimlerini kaybeden Sayın Başaran Ulusoy’un ekibi İTO Meslek Komitesinde. Yeni seçimlerde de yer almak için bu ekip diretiyor. Turizmde KDV oranı bir alt dilime indirilirken, taşımacılar kapsam dışında bırakıldı. Biz bunu kamu otoritesine ilettiğimizde ‘size yanlış bilgilendirme yapıldı’ yönünde açıklamalar aldık. Bu eksik ve yanlış bilgilendirmeler de İTO Meslek Komitesine dayanıyor. 

TÜRSAB seçimlerinde ittifak 
23 nolu Meslek Komitesi üyelerini TÜRSAB üyeleri ve TOFED’e üye acenteler oluşturuyor. 9 bin civarında İTO üyesi seyahat acentesi var. Biz şehirlerarası otobüs firmalarının acentelerini Türk turizmine katkısı açısından birbiriyle yarışan değil, birbirine destek olan kurumlar olarak görüyoruz. TÜRSAB seçimlerinde bu anlayışı kabul eden bir yönetim başa geldi. Bunda TOFED’in katkısı oldu. Çünkü 350 dolayında TÜRSAB üyesi seyahat acentesi aynı zamanda TOFED’in de üyesi. Başkan Firuz Bağlıkaya ve Yardımcısı Hasan Erdem’in ittifak yapmalarına katkı sağladık ve destekledik. 

İTO seçimlerinde ittifak 
Seçimden sonra da İTO Meslek Komitesinde ittifak yapmak için adımlar attık. Komite için kurumları aday gösterme yönünde karar aldık. TOFED olarak TÜRSAB ile işimiz var. Türkiye’de 2 bin 700 F1 acentesi aynı zamanda uçak bileti de satıyor. Bu acentelerin günde satacağı üç uçak bileti için 50 bin TL ödeyerek TÜRSAB’a üye olmaları mümkün değil. Hiç olmaması da yasa dışıdır. Bu maliyetlerin karşılanabilir olması için TÜRSAB ile görüşüyoruz. Bir de Irak’tan ülkemize uçak ve otobüsle gelenlere yönelik vize uygulamasında farklılık var. 
TÜRSAB, İTO seçimlerinde TOFED ile ittifak yapacak. Sayın Başaran Ulusoy ile de böyle bir ittifakı hayata geçirmek için çaba gösterdik, birlikte listeler yaptık ama bu listeler hep yolda değişti, nedense. Şu anda en azından sözünde duran bir TÜRSAB yönetimi ile işbirliği yapıyoruz. Ayrıca bundan sonra da TOBB Sektör Meclisi ile İTO Meslek Komitesi işbirliği yapacak. TOBB Sektör Meclisi icracı bir yapıya kavuşmadığı takdirde meclisten ayrılma kararımızı hala koruyoruz. TOFED sahipsiz bir kurum değil. Bu sektörün gözbebeği bir kurumdur. 81 il ve 9 ilçe derneğinin üye olduğu bir meslek örgütüdür. 

Göçmen sorunu 
TOFED Genel Başkanı Sayın Birol Özcan, Göç İdaresi Başkanlığını ziyaret etti, taleplerimizi aktardı. Ülkemizde 4 milyon civarında göçmen bulunuyor. Bu insanlar hareket ediyorlar. Bu insanların seyahatlerinin yarattığı ticaret imkanından bizim de yararlanmamız gerekiyor. Göç İdaresi Başkanlığının verdiği evrak sadece o il sınırları içerisinde geçerli. Ama bir şekilde bu göçmenler İstanbul’a geliyor ve dönüşte otobüse biniyor. Ama polis yolda otobüsü durdurduğunda göçmeni indiriyor ve araca 1500 TL ceza yazıyor. Tabii, güvenlik unsurlarına saygılıyız. Ama Gaziantep’ten İstanbul’a gelebilen bir göçmenin seyahat imkanından yararlanabilmesi gerekiyor. Bu sorunun çözümü Göç İdaresi Başkanlığı’nın otogarlarda bir irtibat bürosu oluşturması ile mümkün olabilir. Önümüzdeki hafta, göçmenlerin yoğun bulunduğu Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Van, Van, Şanlıurfa, Iğdır, Ağrı dernek başkanlarımızla İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu’yu ziyaret ederek, bu sorunu çözmelerini rica edeceğiz. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159