27.03.2017, 09:43

Karayolu Taşıma Yönetmeliği Taslağı değerlendirildi

Karayolu Taşıma Yönetmeliği Taslağı Bakanlık yayınladı. Bu taslağın yayınlanmasına yönelik talepte TOFED’ten geldi. Taslağın yayınlanmasının ardından 23 Mart Perşembe günü TOFED Genel Merkezinde; Metro Turizm, Kamil Koç, Ulusoy, Pamukkale Turizm gibi sektörün önde gelen firmaları başta olmak üzere birçok firmanın ve TOFED yöneticilerinin de yer aldığı 44 kişiden oluşan bir toplantı gerçekleştirdik.  

OLUMLU-OLUMSUZ BİR ARADA 
Toplantıda taslağa yönelik görüş tespitinde bulunduk. Bununla ilgili olumlu görüşler de var, olumsuz bulunanlar da var. TOFED her zaman sektörün görüşlerine aracı olmuş bir sivil toplum kuruluşu. Belgelerin sadeleştirilmesi, F belgesinin birleştirilmesi olumlu bulundu. Sektör mensupları, D belgelerinin kapsamına otomobille taşımacılığın da eklenmesinin hizmet sürecini biraz daha karmaşıklaştırdığı görüşünü dile getirdi. Otomobille tarifeli taşımacılığın yanlış şekilde kullanılacağı görüşleri paylaşıldı. Bu konuda bir düzeltme talep edildi. 

ÖZMAL KİRALIK TAŞIT ORANI 
Özmal kiralık taşıt oranı mevcut yönetmelikte 1/2 durumda. Talep edilen ise 1/5 şeklindeydi. Bunu bir pazarlık konusu yapmak istemiyoruz, ama bireysel otobüsçülere sektörün gerçekten ihtiyacı olduğu için bu talep gündeme getirilmişti. Bu konuda, firmaların bireysel otobüsçünün otobüsüne değil, işine sahiplenme duygusu noktası öne çıktı. Biz yine de bireysel otobüsçülerin sektörde daha fazla yer almasına yönelik değişikliklerle ilgili talebimizi sürdüreceğiz. 

TERMİNAL KURALLARI 
Taslakta terminallerle ilgili değişiklikler yapılmış, ama kurallara uymayanlara yönelik yaptırımlar mevzuat içerisinde yer almamış. Biz daha caydırıcı cezaların konulmasını talep ediyoruz. Biz, terminal kullanımı zorunluluğunun kaldırılmasını ya da zorunluluğun gereği olan ağır yaptırımların yer almasını istiyoruz. Terminallerin yapım ve işletilmesinde otobüsçülerin dikkate alınmadığını gördük. 

ARAÇ KOLTUK KAPASİTESİ 
Tarifeli taşımalarda kullanılacak araçların şoför dahil 20 koltuk, mevcutta ise bulunan 25 koltuğu biz yetersiz bulurken şimdi 20 koltuğa düşürülmesine bir anlam veremedik. B belgelerinde kullanılacak özmal araçların en az 25 koltuk derken, D’de bu durum 20 koltuk şeklinde. Minibüs ile firma kurulacak hale gelmiş. Bunun doğru olmadığını düşünüyoruz. 

D BELGELERİNDE KISA YOL 
Temel konularda ciddi itirazımız yok, ama A belgelerine ciddi bir düzenleme yapılmamış. D belgelerinde özmal koltuk kapasitesinin artırılması talebimiz uygun görülmemiş. Biz D1 ve D2’nin de muhafaza edilmesini, ama her ikisini yapmak isteyenlerin de D belgesi kapsamında değerlendirilmesini istemiştik. Bunun yerine daha kestirme bir düzenleme yapılmış ve herkese D belgesi şeklinde düzenlenmiş. Ama madem belgeler birleşiyor koltuk kapasitesi 150 olarak kalmamalı.

BİR KISIM TALEP VAR, BİR KISIM YOK 
Çalıştayda dile getirilen görüşlerin önemli bir bölümünün taslakta yer aldığını ama önemli bir bölümünün de yer almadığını gördük. Şimdi taslak sektör mensuplarının tartışmasına açıldı. Toplantıda bir komisyon oluşturuldu. Bu heyette Metro Turizm, Kamil Koç, Ulusoy, Ali Osman Ulusoy Turizm, Pamukkale ve Çanakkale Turizm yetkilileri yer alıyor. Bu komisyon firmaların ortak görüşlerini yazılı hale getirecek ve 27 Mart Pazartesi günün TOFED Genel Merkezi’nde yapılacak toplantıda sunacak. Bu heyet daha sonra Ulaştırma Bakanlığı’nı da ziyaret edecek. Şu an için herhangi bir paniğe ve olumsuzluğa gerek yok.

EN DOĞRU ÇÖZÜMÜ BULACAĞIZ
Bu halihazırda bir taslak metin. Biz Bakanlığın işini, Bakanlık da bizim işimizi kolaylaştıracağı inancındayız. Bakanlık, taslağı tartışılması için sektöre sundu. Biz taslağı tartışacağız ve en doğru çözüm yolunu bulacağız. TOFED kendine has görüşlere sahip bir federasyon olarak davranmayacak, sektördeki ana unsurların bütün görüş ve önerilerini bir süzgeçten geçirip Bakanlığa sunacak.

Herkese iyi haftalar diliyorum… ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159