26.03.2018, 17:16

Otobüsçüler kendi kalesine gol atıyor!

Türkiye’nin en önemli sektörlerinden biri olan, ekonominin de taşıyıcısı otobüsçülük sektörü, bir türlü istediği noktaya ulaşamadı. Tek suçlusu otobüsçülerdir. Demek ki bu kafanın değişmesi gerekir. 
İlk olarak koltuk arkası ekranlar çıktı… Firmalar bu yeniliği hemen taşıdı otobüslerine, ilgi görünce bütün yolcu otobüslerinin arkasında bu olanaklı sistem yerleşti. Yasal düzenlemesi de çıktı hemen arkasından.
Ama sadece yolcu taşımacılığı yapan şehirlerarası otobüslere… Otobüsçüler bunu kendi yararlarına değerlendiremeyince, “atamayana atarlar” dedi kanun yapıcı.

Arkasından 2+1 koltuklu oturma düzeni geldi. Neredeyse bütün firmaların filosunda 2+1 düzenli otobüs yer alıyor ve bütün yolcular tek koltukta seyahat etmek istiyor. Çünkü rahatlık, çünkü ferahlık… Siz olsanız istemez misiniz?

Peki, bunun karşısında özel havayolları ne yaptı? Ön koltuklar zaten pahalıydı, bunu her sıraya taşıdılar. “Koltuğunuzu şu kadar lira daha öderseniz siz seçersiniz” dediler. Ulusal havayolumuz bile bu rüzgara kapıldı. Artık “cam kenarı, kanat üstü, koridor yanı, tuvalet önü” ayrı fiyata satılıyor. 

Otobüsçüler bundan ders çıkardılar mı? Ne gezer! Onlar topu taca atmakla meşgul! Uçakta eğer koltuk arkası ekran varsa, bilet fiyatı da yüksek, zaten her seferde, özellikle de yurtiçi uçuşlarda pek yok ekran.
Herkes ortak yayını izlemek zorunda. Otobüsle uçağın farkı bu kadarla da bitmiyor. 

Koltuk arkası ekranı olan otobüsle gidenler şu kadar fazla öder, 2+1 düzeni olan otobüste bilet fiyatları şu kadar fark eder… diyemediğimiz için kendi kalemize gol attık. Hangi babayiğit çıkıp da öyle değil diye itiraz edebilir? Hiçbirimiz babayiğit değiliz ki!

Bir de “son dakika” olayı var… Eskiden uçaklarda son dakika bilet alırsanız çok indirim yapılırdı. Sefere çıkan uçağın boş koltuklu olması kârlı değildi. Hele de uluslararası uçuşlarda, indirim öyle çok oluyordu ki, üç kuruşa uçabiliyordunuz neredeyse. Ne oldu da uçaklarda biletler uçuş saati yaklaştıkça zamlanmaya başladı? Hiç düşündünüz mü sevgili otobüsçüler? 

Orada da kendi kalemize gol attığımız için maça daha baştan 3-0 mağlup başlıyoruz. Aklımızı başımıza almanın zamanı gelmedi mi? Artık işleri genç kuşaklara, değilse profesyonellere devretmenin zamanıdır. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159