banner69

Otokar olarak 2020’de ciddi ataklarımız olacak

banner113

11 yıldır otobüs pazarında bulundukları segmentlerde üst üste lider olmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirten Basri Akgul, “Bu bizim için gurur verici bir sonuç. 2019’da Türkiye’de satılan her 3 otobüsten biri Otokar markalı oldu. Sloganımız; “11 Yıldır Kendimizle Yarışıyoruz”. Kendimizle yarışmaya 2020 yılında da devam edeceğiz. 2020 yılında ciddi ataklarımız olacak. Bunun için de çok çalışıyoruz. Çok ciddi yatırımlarımız var. Hem fabrikadaki donanım sürecinde, hem ürünlerin geliştirilmesi hem de yeni ürünler bazında oldukça önemli çalışmalarımız devam ediyor” dedi.

banner114
PİYASA 14.02.2020, 12:30 06.03.2020, 09:38 Taşıma Dünyası
Otokar olarak 2020’de ciddi ataklarımız olacak
HABER/ ERKAN YILMAZ 

Otokar Satış ve Pazarlama Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı H. Basri Akgül, düzenlenen basın toplantısında 2019 yılını değerlendirdi ve 2020 beklentilerini açıkladı. Toplantı, Satış Direktörü Murat Tokatlı, Pazarlama Müdürü Tarkan Burak, Satış Müdürü Murat Torun, Kurumsal İlişkiler Sorumlusu Beril Gönüllü ve Otokar yöneticilerinin katılımıyla gerçekleşti.



2019 sıkıntılı geçti


2019’un otobüs pazarı açısından sıkıntılı geçtiğini belirten Basri Akgül, “2015’te pazarda başlayan gerilemenin devamı şeklinde bir yıl oldu. Otobüs pazarı toplam da yüzde 42 daraldı. Bu bizleri 2019 yılında bir hayli endişelendirdi. Yılın ilk 9 ayında çok ciddi gerileyen bir pazar seviyesi elde edildi. Yılın son üç ayında ise bir parça hareketlilik başladı ve pazar bir miktar toparlandı ama ona rağmen küçük ve orta boy otobüs pazarındaki daralma yüzde 45 oldu” dedi.



Müşteri talep etti, Sultan Comfort’u 29 kişilik yaptık


Daralan pazarda Otokar olarak yaptıkları çalışmalara da değinen Basri Akgül, şunları söyledi: Genelde üretici şirketler pazar kötü gittiğinde daha fazla yatırıma ve yeniliklere yönelir. Zaten düzenli bir yatırım planı var ama bunu biraz daha öne çekerek veya süratlendirerek yatırımları hayata geçirme çabası içine gireriz. Daralan pazarda daha fazla müşteri kapabilmek için bu yapılır. Müşteri beklentileri yönünde araçlarımızda birkaç değişiklik yaptık. Sultan Comfort 27 kişilikti. 29 kişilik modelini çıkardık. Müşteri de bizden bunu talep ediyordu. Okul taşıtlarında bir takım regülasyonlar geldi. Hemen onun okul versiyonunu yaparak pazara sunduk. Belli niş pazarlara yönelik yenilikler yaparak pazar payı kazanmaya çalıştık. Sultan Comfort sınıfının en iyi aracı olma özelliğini korudu. Müşteri beklentilerini en iyi şekilde karşıladı” dedi.






Sultan Mega ve Sultan Maxi’ye ilgi çok arttı


“Otokar’ın son iki yıldır lokomotif aracı da Sultan Mega olmaya başladı” açıklamasında bulunan Basri Akgul; “Özellikle büyük otobüslerin fiyatlarının, işletim maliyetlerinin çok yükselmesi nedeniyle kısa mesafelik taşımacılıkta, belediyelerin ücretsiz verdiği hizmetlerde 12 metrelik şehirlerarası otobüsler gibi çalışmaya başladı ve bu müşteri grubunda daha fazla tercih edilir oldu. Sultan Mega sanki gizli bir kahraman durumuna geçti. Kapasitesinin küçük olması ve daha küçük gruplara hitap etmesi nedeniyle büyük otobüslere göre daha fazla şehirlerarasında yolculuk yapar hale geldi. Son dönemde yine Sultan Maxi aracımıza da ilgi de çok fazla artmaya başladı. Bunun en büyük sebebi de büyük otobüslerin işletme maliyetlerinin çok fazla artmış olması, yolcu sayısının işletme maliyetlerini karşılamaması, özellikle de kış aylarında taşıma ücretlerinin beklenilen düzeyde artırılamıyor olmaması nedeniyle son üç ayda Sultan Mega ve Maxi ürünlere ilgi çok fazla oldu. 2019’da pazar payımızı daha da artıran, lokomotifimiz haline gelen, performansıyla, donanımıyla da pazarın sınıfındaki tek otobüsünün Sultan Comfort olduğunu söyleyebiliriz” dedi.







Kent’in Körüklüsü rakipsiz


Otobüs pazarında en büyük darbeyi alan segmentin kentiçi otobüs tarafının olduğunu belirten Basri Akgül, “Bu pazar yüzde 58 küçüldü. İhale bazlı bir pazar. Belediyeler daha çok seçime para harcadılar. Seçim sonrası bütçesel sıkıntılarla yeni araç alımı yapamaz hale geldiler. Bazı belediyeler değişti. Onların duruma hakim olmaları için zaman gerekiyordu. Biz Otokar olarak buradaki pazar payımızı artırdık. Az işin içinde iyi bir pay aldık. 12 ve 18 metre otobüs pazarında iyi bir seviyede yerimizi koruyoruz. Körüklü otobüste 18 metre 75 santimlik uzunluğu ile tek otobüs yapan firmayız. Kent’in körüklüsü rakipsiz. Buradaki pazar payımızı 2018’e göre yüzde 9 puan artırdık. Yılın son ayında ESHOT’a 12 metre otobüs filo teslimatı yaptık ve ESHOT içindeki araç sayımız 350 oldu. 2020 yılında ESHOT’un yeni alımların olacağını öğrendik. Oradaki varlığımızı çok daha güçlendirmek istiyoruz” dedi.



"11 Yıldır Kendimizle Yarışıyoruz"


11 yıldır otobüs pazarında bulundukları segmentlerde üst üste lider olmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirten Basri Akgül, “2019 yılı Türkiye’de satılan her 3 otobüsten biri Otokar markalı oldu. Bu bizi oldukça gururlandırdı. Sloganımız; “11 Yıldır Kendimizle Yarışıyoruz”. Rakiplere de dokunmak gerekiyor. Bu bir yarış ise kazanan bir şeyler söylemeli. Biz 2020 yılında da kendimizle yarışmaya devam edeceğiz. Biz kendi yolumuzda giden bir firmayız. Kendi doğrularımız ve piyasa doğruları ile yol alacağız. 2020 yılında ciddi ataklarımız olacak. Bunun için de çok çalışıyoruz. Çok ciddi yatırımlarımız var. Hem fabrikadaki donanım sürecinde, hem ürünlerin geliştirilmesi hem de yeni ürünler bazında oldukça önemli çalışmalarımız devam ediyor. Bizi takip etmeye devam edin” dedi.



İhracatta 50 ülkeye ulaştık


Türkiye pazarının olumsuzluklarla geçtiğini ancak Avrupa pazarında tam gaz ilerlemeye devam ettiklerini söyleyen Basri Akgül, “ Özellikle ihracatta 50 ülkeye ulaştık. Bu bizim için çok sevindirici. Avrupa’ya ihracatımız adet bazında 2019’da yüzde 29 arttı. Ana pazarımız Avrupa ama tüm dünyaya olan ilgimiz giderek artıyor. Avrupa ve ihracat ekibimizi çok önemsiyoruz, onları güçlendirmeye devam ediyoruz. Hem araç olarak hem ekip olarak. Çünkü Türkiye pazarı belli bir yere geldikten sonra Türkiye’deki seviye hiçbir üreticiye yetmiyor, önce yakın ülke pazarları derken daha uzak derken daha sonra dünyayı bir oyun alanı olarak seçmeye başlıyorsunuz” dedi.

Tüm dünyayı oyun alanı olarak seçtik

“İhracat hedeflerinde tüm dünyayı oyun alanı olarak seçtik” açıklamasında bulunan Basri Akgül, “İhracattaki hedeflerimiz artıyor ve buradaki varlığımızı çok daha fazla artıracağız. Türkiye’de pazar küçük otobüs ağırlıklı.Dünyaya çıktığınızda ise bunun tam tersi oluyor. Büyük otobüsün ağırlığı artıyor, küçük otobüsün ağırlığı azalıyor. Otobüs ne kadar büyürse daha yüksek fiyatla, daha karlı satıyorsunuz. Türkiye’ye daha fazla döviz getiriyorsunuz. Bu hem Türkiye hem şirketler açısından çok verimli hale gelen bir durum” dedi.

Fransa pazarında Otokar otobüs parkı 2200’ü aştı

Fransa pazarında 2 bin 200’ü aşkın bir Otokar otobüs parkı oluştuğuna dikkat çeken Basri Akgül şunları söyledi: “ Bu sene Ürdün, İtalya, Sırbistan pazarında adetli siparişler almaya başladık. Avrupa’da daha çok toplu taşıma tarafında ciddi filo yatırımları oluyor. 100-300-500 adetlik satışlar gerçekleşiyor. Böyle bir ihaleyi aldığınızda da bizim ölçeğimizde deki fabrikalar için ciddi sıçramalar getiriyor. Bunu sürekli hale getirdiğinizde de dünya ligindeki sıralamanız giderek çok daha yukarı çıkacaktır. Fransa’daki parkımızı 2 bin 200 adeti geçti. İlk ihracat pazarı olarak Fransa’yı kendimize seçmiştik. Otokar Fransa şirketi ile tüm Avrupa’daki operasyonu yönetiyoruz. Bükreş Belediyesi’nin 400 adetlik teslimatını gerçekleştirdik. Romanya’da ikinci bir şirket kurduk. Doğu Avrupa pazarına yönelik çalışan bir şirket. 400 aracın garaj işletmesini kendimiz yapıyoruz. Kendi personelimiz Romanya’daki araçların bakımını, kontrolünü organize ediyorlar. Malta’daki varlığımız giderek artıyor. 40 adetlik yeni sipariş aldık. Birinci satışın ardından yeni sipariş almak, müşterinin memnun olduğunu gösteriyor ve bize de güç veriyor. Diğer pazarlara örnek oluyor. Bir yerde toplu alım olacaksa nerde hangi marka otobüs var araştırması yapılıyor. Bu araştırma da bizimle ilgili çıkan iyi referanslar bizim yeni pazarlara açılmamıza sebep oluyor” dedi.



İlk elektrikli otobüsü biz ürettik


“ Geçtiğimiz yılın en önemli konularından bir tanesi de elektrikli otobüs” açıklamasını yapan Basri Akgül, “9 metrelik Doruk Electra ile Türkiye’de ilk elektrikli otobüsü biz ürettik. 17 belediyeye deneme imkanı sunduk. Üniversitelerde kullanıldı. O günün teknolojisine göre yapılmış bir otobüstü. Fiyatları çok yüksekti. Türkiye için elektrikli otobüs çok yeniydi. O bir konsepti. O aracı Avrupa’ya belli bir miktarda sattık. Daha sonra teknoloji biraz daha otursun diye kendimizi beklemeye aldık. Elektrikli otobüs teknolojisi hala oturmuş değil. Gelişmeye açık. Ama bir yerlere geldi. Üreticiler çoğaldı. Fiyatlar en azından daha yükselmedi biraz geriledi. Menzilleri arttı. İsveç’de UİTP Konferansı’nda Kent’in 12 metrelik Elektrikli versiyonunu tanıttık. Daha sonra Belçika’daki fuarda tanıttık. Şu anda 12 metrelik elektrikli otobüsümüz satışa hazır. İhaleleri takip ediyoruz. Bu aracı geliştirmeye de devam edeceğiz. Menzil 350-400 km arasında değişiyor. Kimi yerlerin talebi de farklı olabiliyor. Maksimum menzil yapacak diye üretimden çıkmıyor. Çünkü pil otobüsten daha pahalı. Bunun değişik tipleri geliyor. Segment her sene yenilenerek devam edecek. Elektrikli otobüs işine çok önem veriyoruz” dedi.



12 metre KENT U aracımızı yeniledik, Türkiye pazarına da sunabiliriz


12 metre sınıfında KENT U adında araçları olduğunu ve bu aracı ağırlıklı olarak Avrupa’ya sattıklarını belirten Basri Akgül, Ama bu aracımız hem görüntü hem yüz olarak eskidi. Bu aracı da Avrupa’daki müşteri ve pazarın ihtiyaçlarına uygun şekilde yeniledik. Bunun değişik tiplerini de tasarlamış durumdayız. Yine Busworld Fuarı’nda tanıttık. Ağırlıklı Avrupa’ya satacağımız bir otobüs. Bu tür otobüsler Türkiye’de sadece şehirlerarası otobüsler olarak kullanılıyor. Ondan çok daha düşük standartlarda çok fazla otobüs kullanılmıyor. Bunun şehirlerarası versiyonu üzerinde çalışmalarımız devam ediyor. Yine Avrupa’ya yönelik yapıyoruz. Türkiye’de herhalde 2020 sonuna doğru ihtiyaç olması halinde sunabileceğiz. Elimizde Avrupa’ya yoğun şekilde sattığımız yeni bir otobüsümüz var. Bunun değişik tipleri peş peşe gelecek. 2019 yılında yepyeni iki otobüs Otokar ailesine kazandırılmış oldu” dedi.



2020, 2019’dan daha iyi olacak


2019’da yılın son üç ayında kamu bankalarının faiz indirimine yönelik başlattığı kampanyanın 2020 Mart sonuna kadar devam ettiğini de belirten Basri Akgül, “Bu kampanya sürecinden tüm üreticiler olarak çok iyi istifade ettik. Bu kampanya stokların satılmasına fırsat verdi. Daha fazla araç olsaydı, satabilecektik. Ocak ayına geldiğimizde pazarın kötülüğünden dolayı üreticiler olarak çok cesaret gösteremedik ama gösterdiğimiz cesaret şu an ki talebi karşılamıyor. Şu anda birkaç ay sonrasına anca gün verebiliyoruz. İkinci el araçta kalmadı bayilerde. İkinci el fiyatları çok yükseldi. Bu yıl yine ikinci el araçlar değerli olmaya devam edecek. Biz 2020’yi 2019’un biraz üzerinde olacak yönünde programımızı zaten yapmıştık, o yönde de olacak” dedi.


 

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159