banner69

İSAROD Başkanı Hamza Öztürk: Servis taşımacıları olarak şehir içinde her tür ulaşımı servis araçlarıyla yapabiliriz

banner113

Taşıma Dünyası olarak, 2020 yılını geride bırakırken servis taşımacılığı meslek kuruluşu İstanbul Umum Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Hamza Öztürk ile konuştuk. Hamza Öztürk, 2020 yılını değerlendirdi ve 2021 yılı beklentilerini açıkladı.

banner114
RÖPORTAJ 04.01.2021, 14:11 04.01.2021, 20:08 Taşıma Dünyası
İSAROD Başkanı Hamza Öztürk: Servis taşımacıları olarak şehir içinde her tür ulaşımı servis araçlarıyla yapabiliriz

RÖPORTAJ: ERKAN YILMAZ

2020 nasıl geçti? 2021 beklentileriniz neler?

İstanbul Umum Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Hamza Öztürk:

Bu yıl, ‘kâbus mu, sefalet mi’ hangi kelimelerle anlatılır bilmiyorum. Ama 56 yaşındayım, böyle bir yıl geçirmedim. 2021’den en büyük beklentimiz; korona illetinden tüm dünyanın bir an önce kurtulması, bizim de bir an önce işimize dönebilmemiz. Ne evde ne de işte huzurumuz var. 3 aylık hibe desteği açıklandı. İyi, hoş cebimize ekstra her ay 1000 TL girecek ama Ocak ayında bandrol alınacak, fiyatı da 1574 TL. Buradan bir şey çıkmaz ki, yine eksideyiz. Teşekkür ediyoruz, bir destek verildi, ama yeterli mi? Asla değil. Hiçbir açığımızı kapatmıyor. Biz çalışırsak, kimseden bir şey istemiyoruz. Taşıma suyuyla değirmen dönmeyeceği için bize isterlerse 5-10 bin 20 bin hibe verilse de yine biz bir süre sonra kapının eşiğine bakmaya başlarız. 

Bu eğitim dönemi bitmiştir

Benim için bu eğitim dönemi bitmiştir. Mart’ta başlayan süreçte hep 10 gün sonra Nisan sonu, Mayıs sonu, Ağustos sonu denildi durdu. Bu arada servisçi esnafı da uzun soluklu bir iş bakamadı. İki arada bir derede kaldı. Bu krizi fırsata çevirenler de oldu. Yevmiyeleri düşürmeye başladılar. Kâğıthane’den Sancaktepe’ye geçen yıl 380-400 lira olan ücret bu yıl 220 liraya düştü. Mazot yüzde 5 düştü diye yevmiyeyi düşürdüler. Mazota yüzde 30 zam geldi, yevmiye artmadı. Yılbaşında bile zam vermeyi düşünmüyorlar. Teklif şu: işine geliyorsa devam et, gelmiyorsa Allah yolunu açık etsin. 2021’in yüzde 80’i servisçi için başlamadan bitti.

İBB’ye teklifimiz İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bir teklif sunduk; şehir içinde her ne tür iş varsa servis araçlarını değerlendirmesini istedik. Burada zabıta denetimi olabilir, cenaze işleri olabilir. ‘Halk ekmek’ tarafına lazım olduğunda servisçi kullanılabilir. Devletten taleplerimiz Seyyar aşı ekipleri düşünülüyor. Filyasyon ekipleri var. Bunları dağıtabiliriz. Vefa destek grubunun taşınmasını yapabiliriz ve biz de evimize bir lokma ekmek götürürüz. Bunun yanında e-ticaret dağıtımını servisler vasıtasıyla yaparak dağıtım hızını arttırabiliriz. 

İBB’ye teklifimiz:

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bir teklif sunduk; şehir içinde her ne tür iş varsa servis araçlarını değerlendirmesini istedik. Burada zabıta denetimi olabilir, cenaze işleri olabilir. ‘Halk ekmek’ tarafına lazım olduğunda servisçi kullanılabilir.

Devletten taleplerimiz:

Seyyar aşı ekipleri düşünülüyor. Filyasyon ekipleri var. Bunları dağıtabiliriz. Vefa destek grubunun taşınmasını yapabiliriz ve biz de evimize bir lokma ekmek götürürüz. Bunun yanında e-ticaret dağıtımını servisler vasıtasıyla yaparak dağıtım hızını arttırabiliriz. ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159