banner69

Yavuz Sultan Selim canımızı yakıyor

banner113

Şanlıurfa merkezli Astor Turizm, filosuna 2 adet Tourismo 15 kattı. Araçların teslimatı sonrasında firma sahibi Adnan As ile İstanbul Otogarındaki yazıhanelerinde bir araya geldik. Adnan As, yeni yatırımlar ve gelecek hedefleri üzerine Taşıma Dünyası’na özel açıklamalarda bulundu.

banner114
RÖPORTAJ 10.04.2017, 12:18 11.04.2017, 14:08 Taşıma Dünyası
Yavuz Sultan Selim canımızı yakıyor
Şanlıurfa merkezli Astor Turizm, filosuna 2 adet Tourismo 15 kattı. Araçların teslimatı sonrasında firma sahibi Adnan As ile İstanbul Otogarındaki yazıhanelerinde bir araya geldik. Adnan As, yeni yatırımlar ve gelecek hedefleri üzerine Taşıma Dünyası’na özel açıklamalarda bulundu. 

YSS canımızı yakıyor 
Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün şehirlerarası otobüs sektörüne ağır maliyetler yüklediğini vurgulayan Adnan As, “Gerçekten Yavuz Sultan Selim Köprüsü canımızı çok yakıyor. Hem gidiş ve gelişte seferlerin süresi iki saat uzadı. Bunun yanı sıra ücret olarak gerçekten çok ağır maliyetler. Bunu sürdürmek çok zor. Yetkililerden, tekrar ikinci köprü kullanma hakkının verilmesini talep ediyoruz” dedi.

Maliyetler için bir araya geldik 
Güneydoğu’da 5 ilde firmaların ağır maliyetlere çözüm bulmak amacıyla bir araya geldiğini açıklayan Adnan As, “Şanlıurfa, Mardin, Batman, Bitlis ve Diyarbakır il ve bölge firmaları bir araya geldik. Öncelikle haksız ve yıkıcı rekabet yapmama kararı aldık. İl içindeki acenteleri kapattık. Her yazıhanenin bize maliyeti 20 bin TL’yi buluyordu. Şehiriçi servislerini kaldırdık. İstanbul, İzmir, Antalya servisleri kaldırdık. İzmir ve Antalya’da acenteleri de kapattık. Rahatladık. Bu işbirliğinin çok uzun süreceğine inancımız tam. Artık maliyetler çok ağır ve bu tür çözümler üretmek zorunda firmalar. Bunu yapmadığınız takdirde ayakta kalmanız çok zor. Bir firmanın üç servis aracının maliyeti 500 bin TL. Bunun yakıtı, şoför ve bakım maliyeti vardı. Bu kararları alırken, yolcu kaybetme endişesini yaşamadık, çünkü bir süre sonra alışacaklar. Şanlıurfa’da servisleri kaldırdık, iki yılda her şey yerine oturdu. Diğer illerdeki işbirliğine başlayalı da bir ay oldu. Yolcumuz da buna alışacak” dedi.

Yönetmelik taslağı 
Karayolu Taşıma Yönetmeliği Taslağı’ndaki düzenlemelere yönelik değerlendirmelerde de bulunan Adnan As, “D belgelerinin birleşmesi kararı çok iyi olacak. Bir fırsat olacak. Ayrı ayrı D1, D2 almak bir maliyetti. Otomobillerin belgeye kayıt imkanı da güzel bir haber. D2 belgemiz de var bizim. Yalnız özmal koltuk kapasitesinin düşürülmesini istemiyoruz. 150 koltuk sayısının 300-400’e çıkmasını istiyoruz. Her önüne gelenin firma açmasının önlenmesi gerektiğine inanıyorum. Bir özmala 3 kiralık düzenlemesi ise bana göre doğru değil. Mevcut yönetmelikteki 1 özmala iki kiralık araç düzenlemesinin kalmasının yerinde olduğuna inanıyorum” dedi.

Mersin’de taşlar yerine oturdu 
Mersin Otogarı’nı belediyenin işletmesini üstlenmesinin sektör için çok olumlu bir gelişme olduğunu da belirten Adnan As, “Çok iyi oldu. Taşlar yerine oturdu. Belediye bütün kiraları adil bir şekilde düzenledi. Şu an 40 bin lira yüksek değil. Eskiden 96 bin TL istenirken şu an yarı yarıya kadar düştü. Şu an Mersin’deki gelişmeler artık olumlu” dedi. ■

40 yıldır sektördeyim 
Sektörde yaşanan sıkıntılara rağmen Adnan As, Astor Turizm’i satın almasını şu şekilde değerlendirdi: “Bizim yapacak başka bir işimiz yok. Mecburen bu işi yapmak zorundayız. Dededen, babadan gelen mesleğimiz bu. As Urfa diye bir firmamız vardı. Ben 1977 yıllarında babamın arabasında muavinlik yapıyordum. 1983’te ehliyetimizi aldıktan sonra kendi arabamızda şoförlük yaptık. Çalıştık. Firmacılık yaptık. As Mersin’i kurduk. Allah nasip etti. 10 Aralık 2016 yılında Astor’u aldık. 40 yıldır bu sektördeyim ve devam etmek istiyoruz. Çocuklarım bu işi yapmak istemiyor. Onlar okudular, sektörleri başka. Kuyumculuk yapıyorlar ve ondan memnun oldukları için de bu mesleği yapmak istemiyorlar.” 

 


Astor YK Başkanı Adnan As ile Erkan Yılmaz, Büyük İstanbul Otogarı’nda görüştü.

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159