banner69

Isuzu Citiport ve Citibus Avrupa turunda

banner113

Anadolu Isuzu’nun 9,5 metrelik Citibus ve 12 metrelik Citiport ürünleri, 8 ülkeyi kapsayan, 20 bin km’lik Euro Tour 2017 adı verilen bir tura çıktı. Bu turun 100 gün sürmesi ve araçların 1000 kişiye tanıtılması hedefleniyor.

banner114
TAŞITLAR 22.06.2017, 15:14 22.06.2017, 15:44 Taşıma Dünyası
Isuzu Citiport ve Citibus Avrupa turunda
ERKAN YILMAZ / LİTVANYA

14 Haziran Perşembe günü tur organizasyonunun Litvanya durağındaki lansmanda Taşıma Dünyası olarak yerimizi aldık. Litvanya durağının araç tanıtımının yanı sıra bir başka önemli özelliği de var. Anadolu Isuzu İhracat Direktörü Hakan Kefoğlu, “Litvanya, bizim için çok önemli. Nisan ayında Vilnius kentinde şehiriçi ulaşımına yönelik 75 adetlik otobüs ihalesini kazandık. 9,5 metrelik Citibus araçlar 3-4 ay içinde Vilnius kentiçi ulaşımında hizmete başlayacak. Ayrıca bunun mutluluğu içindeyiz” dedi. 

1000 müşteri hedefi 

Bir ay önce Yunanistan’da başlayan Euro Tour lansmanında ikinci durak, 15 Haziran günü Litvanya’nın başkenti Vilnius kenti idi. Anadolu Isuzu distribütörü Salocai Otomotiv’in merkezinde Isuzu kullanıcılarının da katıldığı lansmana Anadolu Isuzu İhracat Direktörü Hakan Kefoğlu, İhracat Pazarlama Sorumlusu Eren Yüzbaşıoğulları, İhracat Uzmanları Metin İşbilir, Murat Dedeoğlu, Reklam ve Halkla İlişkiler Uzmanı İlke Ergun, Salocai Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Viladimir Liachovic, Genel Müdür Ruslan Andreev, Satş Müdürü Vygantas Sulga katıldı. 
Lansmanda bir sunum yapan Anadolu Isuzu İhracat Direktörü Hakan Kefoğlu, Euro Tour lansmanına bir ay önce başladıklarını belirterek, “8 ülke olarak planlanan turumuzun Litvanya durağındayız. 100 günü kapsayacak tur, şehiriçi ürün grubumuz içerisinde yer alan 9,5 metrelik Citibus ve 12 metrelik Citiport aracımızı müşterilerimizin tanıması, görmesi ve test etmesi için düzenlendi. Araçlarımız Euro 6 C olarak 20 bin km yol yapacak, en az 1000 müşteriye tanıtılacak. Yunanistan ile başlayan tur Bulgaristan, Romanya, Macaristan, Slovakya, Polonya ile devam etti, araçlarımız Litvanya’nın ardından Estonya ve Letonya’ya gidecek. 8 ülkenin ardından araçlarımız Almanya, Fransa, İspanya ve Slovakya rotasını takip ederek Türkiye’ye geri dönecek. Bu turları gelecek yıllarda da yapmayı hedefliyoruz” dedi. 

15 bin midibüs ihracatı 

İlk midibüs ihracatının 1994 yılında başladığını belirten Hakan Kefoğlu, Anadolu Grubu ve Anadolu Isuzu’ya yönelik bilgilendirmelerde de bulundu: “Araçlarımızı 2003 yılından itibaren Avrupa’ya ihraç etmeye başladık. Bugüne kadar 15 bin araç ihraç ettik. 800 milyon dolarlık bir ihracat gelirimiz oldu. Otobüs grubunda 7,3 metreden 12 metreye varan ürün gruplarımız bulunuyor” dedi. 

Yeni Ar-Ge merkezi 

Anadolu Isuzu’nun 300 dönümlük bir alanda üretim yaptığını belirten Hakan Kefoğlu, “Fabrikamız bir vardiya da yıllık 13 bin 500 araç üretme kapasitesine sahip. Bu ürünler arasında otobüs, kamyon ve pick-up bulunuyor. 2016 yılında 9 milyon dolarlık yatırımla yeni ar-ge merkezimiz açıldı. Ar-ge merkezi içinde dizayn ofisi, ar-ge ofisi, test merkezleri ve prototip atölyesi ile özel projeler atölyesi bulunuyor. Ar-ge merkezimizde bütün dizayn çalışmaları ve testler yapılabiliyor. Ar-ge merkezinde 100’ün üzerinde mühendis çalışıyor. Ar-ge merkezimiz ile 50 patent başvurusu yapıldı. 1987 yılından beri de 94 yeni proje geliştirildi. 

Citibus ve Citiport 

Hakan Kefoğlu, tura çıkan araçlarla ilgili bilgiler de verdi: “12 metrelik Citiport aracımız 2015 yılında Busworld Fuarı’nda en konforlu ve en ergonomik otobüs ödülünü aldı.  Alçak tabanlı Citiport, 24 koltuk ve 79 ayakta yolcu kapasitesine sahip. Bu talebe göre değişebiliyor. Citiport aracımızda 280 beygirlik Euro 6 C cummings motor kullanılıyor. Bu motor 1082 Nevton metre tork sunuyor. Araçta havalı süspansiyon ile birlikte tüm güvenlik donanımları mevcut. Ful otomatik ZF şanzıman kullanıldı. Citiport aracın CNG’li modeli de mevcut. 9,5 metrelik Citibus aracımız 205 belgir cummings motora sahip. Full otomatik Allison şanzıman kullanılmış. Koltuk kapasitesi 18, ayakta yolcu kapasitesi 58. İki kapılı, üç kapı seçeneği de mevcut. Engelli erişimine uygun bir araç.” 

35 ülkede 172 hizmet noktası 

“35 ülkede distribütörlük ağımız var. 172 noktada satış sonrası hizmet sunuyoruz” açıklamasını yapan Kefoğlu, “Anadolu Isuzu’nun ana felsefesi; satış sonrası hizmetlere her zaman büyük önem vermek. Bu anlayış ürün kalitesi ile birleşince 2004 yılından beri 12 yıldır midibüste ihracat lideri olduk. 1984 yılından beri 150 bini aşkın ticari araç üretildi. 22 yılda ihraç edilen 15 bin aracımız 60 ülke ve 4 kıtaya yayıldı. 2016 yılı TİM rakamlarında ihracatını artıran 5’inci şirket konumundayız. 2020 vizyonumuz, 60 ülkeye erişen bir ağ oluşturmak ve ihracatı büyütmek. Bu ülkelerde pazara en iyi adaptasyonu sağlayacak ürünleri sunmak ve bunun içinde Ar-Ge faaliyetlerimizi daha da geliştirmek istiyoruz” dedi. 

Omuz omuza çalışıyoruz

Salocai Otomotiv Genel Müdür Ruslan Andreev, 20 yıl önce otomotiv faaliyetlerine başladıklarını ve Anadolu Isuzu ile 15 yıldır birlikteliklerinin devam ettiğini belirterek şunları söyledi: “Anadolu Isuzu ile omuz omuza çalıştık ve pazarda mücadele verdik. 400’den fazla Anadolu Isuzu marka otobüs satışı gerçekleştirdik. Eski ve yeni müşterilerimize büyük önem veriyor ve yakın temas halinde oluyoruz. Bazı müşterilerimiz ile 10 yıldan beri çalışıyor ve onlara hizmet sunuyoruz.” ■



İhracat Direktörü Hakan Kefoğlu

Sunumunun ardından sorularımızı cevaplayan Anadolu Isuzu İhracat Direktörü Hakan Kefoğlu, 9.5 metrelik segmentin 1 milyonun altındaki nüfusa sahip kentlerde öne çıktığını belirterek, “Bu tür kentlerde bu segment çok daha popüler. Citibus aracımız da çok dayanıklı ve araç tüketimi ile de çok avantajlı olduğu için yatırım kararlarında öne çıkıyor. Doğu Avrupa ülkeleri ilk alım maliyetine de dikkat ettikleri için henüz CNG’li araçlara yönelik bir talepleri yok” dedi. 

İhracat vizyonunda yeni süreç 

Hakan Kefoğlu, 2020’de 60 ülke vizyonuna yönelik yapılanma hakkında da bilgiler verdi: “Sadece Avrupa değil, Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Türki Cumhuriyetlerin bazılarında hızlı şekilde yeni distribütörler atıyoruz. Kamu ihaleleri ile yakından ilgileniyoruz. Coğrafyamızı genişletmeye çalışıyoruz. Şu anda 35 ülkede 20 distribütör ile faaliyet gösteriyoruz. Litvanya’daki distribütörümüz birkaç ülkeye bakabiliyor. Baltık ülkelerinde yılda 300-400 adetlik bir midibüs pazarı var. Biz her yıl 50 dolayında midibüs satışı yapıyoruz. Litvanya kentiçi ulaşımında 400’e yakın otobüs, 200 troleybüs var. ilk defa 9,5 metrelik otobüsler hizmete başlayacak. 12 metrelik otobüslerin de değişimi söz konusu. 2018 yılında yapılması planlanan ihaleye katılacağız.” 

Sağdan direksiyonlu otobüsler 

“Önümüzdeki süreçte sağdan direksiyonlu araçlara yatırım yapmayı planlıyoruz” açıklamasını yapan Kefoğlu, “2018 sonuna doğru İngiltere ve İrlanda’ya sağdan direksiyonlu otobüs ihraç etmek istiyoruz. Elektrikli otobüs konusunda 12 metrelik bir projemiz var. Birtakım talepler alıyoruz ama tutarlı değil. Kimi büyük otobüs, kimi turistik otobüsler istiyor. CNG ara aşama onu unutmamamız gerekiyor. Bir süre sonra bir yerde buluşulacak” dedi. 

İspanya’ya yeni distribütör 

İspanya’daki fuarda Anadolu Isuzu’nun gördüğü ilgiden memnun olduğunu belirten Hakan Kefoğlu, “Aracımızda birtakım değişiklikler yapmamız gerekse de, o pazara çok uygun araçlarımız olduğunu gördük. İspanya’da yeni bir distribütör atadık. İspanya, Avrupa’da eksik kaldığımız birkaç ülkeden biriydi. Fuara ilk kez katıldık. Bence daha önce de katılmalıydık” dedi.

Bazı ülkelerde şoför kral 

Hakan Kefoğlu, bazı ülkelerde araç tercihi noktasında şoförlerin hakimiyeti olduğuna dikkat çekti: “İhraç pazarlarımızın bazılarında şoför bulma gibi sorunlar var. Şoför bulmak çok zor. Bu ülkelerde şoförlerin araç tercihi öncelikli oluyor. Şoför güçlü araç istiyor, koltuk şöyle olsun diyor. İsrail pazarı da aynı, şoför bulmak çok zor. Eğer şoför araca soğuksa sizin operatöre araç satmanız çok zor. Bizde ise böyle değil.” 


Okul otobüs pazarı 

Okul otobüsü pazarında Avrupa’da etkin olduklarını belirten Kefoğlu, “Fransa’da iki tür okul otobüs segmenti var. Biri 7-8 metre, diğeri 13 metre. Biz 7-8 metre segmentinde varız. Bulgaristan’da 80 araçlık bir okul otobüsü ihalesi kazandık ve bir yıl içerisinde verdik. İtalya’ya da her yıl 40-50 okul otobüsü veriyoruz.  Biz okul otobüslerimizi 3 noktalı emniyet kemeri donanımı ile pazarlara veriyoruz” dedi. ■





Salocai Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Viladimir Liachovic:
Anadolu Isuzu ile işbirliğinin ilginç öyküsünü de şu şekilde anlattı: “2001 yılında Türkiye’den otobüs alma planımız vardı. Bir marka bağlılığımız yoktu. O dönemde bir marka ile görüştük ancak taleplerimize cevap alamadık. Daha sonra İstanbul Otogarı’nda Anadolu Isuzu’nun yeni çıkaracağı Turkuaz reklamını gördüm. Hemen fabrikaya gittim, otobüs almak için. Oradakiler ise şaşkın, araç daha çıkmamış ‘5-6 ay sonra verebiliriz’ diyorlar. Ben ısrar ettim, ‘dönüş biletim yok, ben otobüsü alacağım ve gideceğim’ dedim. Araçta da birtakım değişiklikler istedim, Anadolu Isuzu yöneticileri hem değişiklikleri yaptı hem de 5 bin dolar kaparo ile Turkuaz otobüsü verdiler. Bir otobüs konuşulurken 2 otobüs için anlaşma yaptık. 2 otobüsle 3 bin km yol yapıp 3 günde Litvanya’ya ulaştık. Anadolu Isuzu’nun yaklaşımı beni mutlu etti ve bir sene sonra distribütörü olduk. Satış sonrası ile de ürünün arkasında duracağımızı gösterdik. Bugüne kadar da 400 dolayında Isuzu otobüs satışı yaptık.

 

ISUZU kullanıcılarına plaket

Araçların lansmanın ardından 10 yıldır Isuzu araç kullanan Salcinunki Autobusu Parkas şirketi ile Jurbarko Autobusu Parkas şirketine plaketleri sunuldu. İki şirketin filosunda da 10’ar adet Novo Ultra ve Turkuaz Isuzu otobüs bulunuyor.  Her yıl 2-3 Isuzu marka araç alımı hedefliyorlar. Isuzu tercihlerinde en büyük etkenler: araçların kalitesi, düşük yakıt tüketimi ve satış sonrası sürecinde kaliteli ve kesintisiz hizmet desteği. Yedek parça temininde de başarılı süreçler.





Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159