03.03.2015, 16:48

Telif hakları ve ulaşım altyapısı

Telif hakları uzun yıllardır süre gelen bir sorun olarak karşımızda duruyordu. Bizim sıkıntımız, çok sayıda muhatabımızın olması idi. Bu tür ödemelerin yapılabilmesi için, bizim bunu bir sisteme bağlamamız gerekiyor. Muhataplarımızın biliniyor olması lazım ve belli bir sistem dahilinde yapılması lazım. Bütün bu çalışmaların sonunda sanat dünyası kendi içinde OMD ismi altında birleşerek tek muhatap haline geldiler. 

Müzik yapımcılarıyla toplandık

Orhan Gencebay abimizin -duayenimiz ve akil adamımız- başkanlığında bir toplantı yaptık kendileri ile. Bu toplantıda, yapılması gerekenleri konuştuk. Fiyat konusunda ise karşılıklı pazarlık yapmak üzere konuştuk. 

Önce sistem 

Sistem, Türkiye’de 0-20 koltuk, 20-40 koltuk, 40’tan fazla koltuk diye, 3 veya 4 parçaya ayrılabilir. Bunun üzerine çalışacağız. Arabalara bandrol takılacak, bu bandrollerin karşılığında bir yıl otobüslere denetim yapılmayacak. Her bir bandrol farklı renkte olacak. Bu arada sivil toplum örgütleri olarak bizler de bunun aracı kurumunda olacağız. 

Telif sorununun bir hak olduğuna inanıyoruz. Meslektaşlarımız çok yüksek rakamları ödeyemez. Makul mantıklı rakamlar olursa bu konuda yol alabileceğimizi ifade ettik. 10 senede gelebileceğiniz yere bir senede gelme şanslarının olduğunu ifade ettik. Şimdi, karşılıklı olarak verileri değerlendireceğiz. Bizden birtakım taahhütlerde bulunmamızı istediler. “Şu sayıya kadar bu, bu sayıya kadar şu rakam olur” şeklinde bize yapılan, indirim bireysel başvurulara yapılmayacak. Onda mutabık kaldık, dolayısı ile makul rakamda birleşeceğiz onlarla. Böylece telif hakları sorununun önemli bir ayağını da kırmış olduk. Sistemin nasıl yürüyeceğini, paranın ne şekilde ödeneceğini, şekle bağlayacağız 45 gün sonra. Ondan sonra adımlar atmaya başlayacağız. 

Her otobüse bandrol 

Buraya kadar işi taşıyıp da onları galip getirmek yerine, bizim akıllı bir şekilde bu işi çözmemiz gerekir. Radyolardan alınamaz diyenler var… Sağlayıcı sen olduğun müddetçe müzik çalan her şeyden bu parayı alırlar. Benim otobüsümde oturduğun zaman sadece senin cep telefonundan alamazlar. Bireysel bir radyon varsa ondan alamazlar. Eğer tedarikçi sensen, radyoyu, televizyonu veya lig yayınını sen sağlıyorsan, bedelini alırlar. 

Hologramlı bandroller yaptırılacak ve otobüslere verilecek. Sanat dünyasının siyaseten çok destek gördüğünü göz ardı etmemek lazım. Makul mantıklı bir rakam olduktan sonra herkesin buna uyması lazım. Başka bir sistem çıkaracaklar belki karşımıza, Başbakana veya ilgili bakanlara diyecekler ki, bu bedeli yatırmayanlara, camında hologram olmayanlara şoför vermeyin, belge vermeyin, muayene yapmayın. 

Orhan Gencebay’a teşekkür ediyorum…

Sayın Orhan Gencebay’dan rica ettim, herhangi bir sorun çıkmasın diye senin olman lazım dedim. Güzel bir ağabeylik yaptı, Sayın Gencebay’a teşekkür ediyorum, iyi bir arabuluculuk yaparak bizi sanat dünyası ile yan yana getirdi. İnşallah sektörün sırtından bu yükü kaldırmış olacağız. 

Meslek örgütleri eşit olacak

Görüşmeyi TOF-TOFED yaptı ama bütün sivil toplum kuruluşları bunun paydaşı olacak, herkes hakkı ne ise alacak. TOF, TOFED, UYOF da işin içinde olacak. Biz tek bandrol ile satış yapacağız. Bu bandrolleri kim ne kadar talep ederse ona tedarik edeceğiz. Federasyonlara eşit paylaşım olacak. Mesleki örgütlerimizin bu tür faaliyetlerini yapabilmeleri için buradan küçük bir pay almaları lazım. Vakfa, federasyonlara yüzde 25 olmak üzere pay verilmesi için ön görüşme yaptık.

Anadolu yakası otogar sorunu

Büyükşehir Belediyesi ile 5 Mart Perşembe günü Merter’deki ek binada, Anadolu yakası otogar sorunu başta olmak üzere altyapıların tamamlanması ve gelecek ile ilgili planlamaların yapılması üzerine geniş katılımlı bir toplantı yapacağız. Şu anda önümüze getirilen proje, çok kabul edilebilir değil, bizim taleplerimize uygun yenilenmesi için çaba harcayacağız. Anadolu yakasında kalıcı köklü bir çözüm bulunacaktır. Harem’den Kartal’a toplama merkezleri, Ataşehir ve Kurtköy’de birer otogar ve yolcuyu en kısa zamanda gideceği yere taşıyan bir servis anlayışını, sayısal değerleriyle Büyükşehir Belediyesine bir rapor halinde verdim. Biz 40 yıldır bu işi yapıyoruz. Bürokrasi veya kamuda birileri gelip gidiyor, ama biz hep işimizin başındayız. Gelecek adına doğru adımların atılmasını istiyoruz. 

Üç katlı üçüncü tünel proje

Ulaşım yatırıma doymuyor. Bu konuda Hükümetimize, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımıza, ulaşımdaki kadrolara teşekkür ediyoruz. İstanbul’da çok ciddi yatırımlar yapılıyor. Bunlar trafiği, rahatlatacak sorunlardır. İstanbul’da karşıdan karşıya geçişler 650 bine çıktı. Otoyollarla örülen sistem maalesef mahalle aralarına kadar uzayıp gidiyor. Bu anlamda ikinci tüp geçidin alacağı ve raylı sistemlerin ring hatlarının oluşturacağı rahatlama biraz orta vadede kalacak. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159