10.07.2017, 11:50

TOFED’den Başbakan’a iki dosya

Geçen hafta Ankara’da, Başbakanlık ve Avrupa Birliği işbirliği ile düzenlenen  “Trafikte yüzde 100 Yaşam Projesi”nin açıklandığı toplantıya TOFED olarak katıldık. Bu etkinlikte Sayın Başbakan Binali Yıldırım’a iki konu üzerinde hazırladığımız dosyamızı da sunma imkanı bulduk. 

900 litre ÖTV’siz yakıt 
Konulardan bir tanesi, gümrüklerde uluslararası nakliyecilere 900 litre ÖTV’siz akaryakıt alma imkanının getirilmesi, otobüslerin de bu kapsama alınması konusu oldu.  Biz buna yönelik talebimizi içeren dosyamızı sunduk. Tırlara ihracata sağladığı katkılar için bu imkan veriliyor. Otobüsçüler de hizmet ihracatı kapsamına alınmıştı. Bu nedenle aynı imkandan yararlandırılma talebimizi ilettik. 

Havaalanı işletmelerinin otobüsçü olması 
Bir diğeri de Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün yayınladığı Yönetmelik ile ilgiliydi. Havaalanı işletmelerine karayolu yolcu taşıma imkanı getiren bu Yönetmeliğin otobüs sektörünü çok olumsuz etkileyeceğini anlatan dosyamızı sunduk. Sayın Başbakan, sözlü olarak da kısaca anlatma imkanı bulduğumuz bu konuyla ilgili “değerlendireceğim” cevabı verdi. 

Rekabete aykırı düzenleme 
Toplantı esnasında Karayolu Düzenleme Genel Müdürü Saim İlçioğlu ile de görüştük. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün, karayolu alanına yönelik çıkardığı Yönetmelik üzerine taşımacı örgütleri ile bir araya gelip değerlendirme sözü aldık.  Bu Yönetmelik ile havaalanı işletmecileri karayolu alanındaki taşımacılığı da düzenleyen konuma geliyor. Yönetmelikle tek bir firmaya bu yetkinin verileceği ve bunun da havaalanı işletmecisi tarafından belirleneceği ifade ediliyor. Bu, yanlış ve rekabete aykırı durum. Türkiye serbest piyasa ekonomisine 1980 yılında geçti. Tek olma rekabet düzenini bozuyor ve bu da devlet eliyle yapılıyor. Bunu gazetemizde değerlendirmiş ve haber olarak da yer vermiştik. Biz bu yanlış düzenlemenin takipçisi olacağımızı ve düzeltilmesi için çaba göstereceğimizi ifade ettik. Eğer çözülmezse de yargı yoluna başvuracağımızı söyledik. Bunun düzeleceğine inanıyoruz. 

Bakanlık ile bir toplantı daha 
Sayın Saim İlçioğlu’ndan, ayrıca yürürlüğe girmesini beklediğimiz Yönetmelik çalışmalarının hızlandırılmasını rica ettik. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün çıkardığı Yönetmelik ve Karayolu Taşıma Yönetmeliğine yönelik Bakanlık ile bir kez daha bir araya geleceğiz.  

Trafik çalıştayı ve sempozyum 
Toplantı öncesinde Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Sayın Mehmet Akdeniz ile de görüşme imkanı bulduk. Eylül ayında yapılması planlanan Trafik Çalıştayı ve daha sonra uluslararası bir sempozyum düzenlenmesi konusunda TOFED’in de aktif görev alması konusunda görüş birliğine varıldı. 

Terminal dışı kalkışlara ceza 
Emniyet Genel Müdürü Sayın Selami Altınok ile de görüştük. Bu görüşmede de otobanlarda yeni uygulanmaya başlayan giriş ve çıkış sürelerine bakılarak, ortalama hızı geçen araçlara ceza kesilmesinin otobüs tarafında daha etkin olabilmesi için otogar dışından kalkan otobüslerin otomatik olarak denetlenmesi ve cezalandırılması konusunda yardım istedik. Bu, sadece otobüsçüler için değil can ve mal güvenliğiyle ülkemizin ekonomisi için de belirleyici bir talep. 
Herkese iyi haftalar diliyorum… ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159