banner69

İDO ve Metro, İstanbul – İzmir hattında işbirliği yaptı

banner113

İDO ve Metro Turizm, İstanbul-İzmir arasında halen karayolu ile 9 saat süren yolculuğu 6.5 saate indirecek anlaşmaya imza atıyor.

banner114
ŞEHİRLERARASI 18.09.2014, 17:15 24.09.2014, 14:58 Taşıma Dünyası
 İDO ve Metro, İstanbul – İzmir hattında işbirliği yaptı
Anlaşma 18 Eylül Perşembe günü İDO’nun Yenikapı merkezinde TOFED Genel Başkanı Mehmet Erdoğan, Genel Başkan Yardımcısı Ali Çıkkan, Metro Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Ayyıldız, Yönetim Kurulu Üyesi Erdem Yücel, Metro Travel Genel Müdürü Ömer Alp Emil, İDO Genel Müdür Yardımcıları A. Naz Erer, Murat Orhan, Satış ve Pazarlama Müdürü Hakan Deliduman’ın katılımıyla imzalandı. 

İki lider kuruluş bir arada 

İmza töreni öncesinde basın mensuplarına açıklamalarda bulunan İDO Ticari İşler Genel Müdür Yardımcısı A. Naz Erer, “Sektörün iki ayrı kulvarında iki lider kuruluş güçlerini birleştiriyor. Bir tarafta 53 gemisi olan 50 milyona yakın yolcu, 10 milyona yakın araç taşıyan İDO, diğer tarafta da araç filosu ile yıllık taşıma kapasitesi ile Türkiye’nin en büyük seyahat şirketi olan Metro Turizm var. Metro Turizm’in günlük 1300 seferi var. 2013’te de 21 milyon 500 bin yolcu taşımış. Bu iki büyük kuruluş bir araya geliyor ve bundan faydalanacak en büyük kesimde yolcular olacak. Çünkü bambaşka bir yolculuk deneyimi yaşatacağız. Deniz ve karayolunu bir araya getirdik ve bu işbirliğinden yolcularımızın avantajlı çıkmasını sağlayacağız. Burada iki önemli konu var. Birincisi turizm acenteliği konusu. Metro Turizm 1020 acentesi ile Türkiye çapında çok büyük bir seyahat ağına sahip. Biz öncelikle Metro Turizm’in 400 acentesi ile işbirliğine girdik. Metro Turizm acentelerinde İDO’nun biletleri satılıyor. Bu bizim için çok önemli bir konu. Çünkü daha önceden sadece kendi terminallerimizde call centerimizde ve birkaç acentemizde bilet satarken şu anda 400 acentede birden yolcularımıza ulaşıyor olacağız. Yolcular terminale gelmek zorunda kalmayacak. Daha sonra bunu daha da genişleteceğiz.  Bu bilet satışı dışında entegre taşımacılık yapacağız. Metro otobüsleri ile Yenikapı’ya, Bandırma’ya Bursa’ya, Yalova’ya gelen yolcular İDO deniz otobüsleri ve feribotları ile seyahatlerini devam ettirecekler. Yolcular daha sonra Metro Turizm’in seyahat ağına dağılacaklar. Bu işbirliği bence önemli bir milat noktası. İki büyük grup İDO ve Metro olarak bu önemli dönemeci biz birlikte aldığımız için çok mutluyuz” dedi.

25 milyon hedefine koşuyoruz

Metro Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Ayyıldız, taşıma alanının iki değerli markasının bir araya geldiğini vurgulayarak, “Sektörün açık ara lideriyiz. 1600 otobüs, 1020 acente ile geçen yıl 21 milyon 500 bin yolcu taşıyarak hem sektörümüz hem de firmamız adına tarihi bir rekora imza atmanın mutluluğunu yaşamıştık. 2014 yılında da emin adımlarla hedefimize koşmaktayız. Bu iki markanın yapacağı işbirliğinde neler olacak? Metro Turizm’in bütün acentelerinde İDO yolcuları artık biletlerini alabilecekler. İzmir artık çok yakın. Yapacağımız entegre taşımacılık ile İzmir’e 6,5 saatte yolcularımızı götürebileceğiz. Buradan İDO ile Bandırma’ya, Bandırma’dan hazır bekleyen otobüslerimizle oradan 4,5 saatlik süre ile İzmir’e varabilecekler. Bu anlaşma ile denizyolunda olumsuz hava koşullarında artık iptaller de söz konusu olmayacak. Böyle bir olumsuzlukta Metro Turizm devreye girecek. Bunun devamında Körfez de var. Bandırma’dan Ayvalık, Akçay, Çeşme Ege’nin devamı dediğimiz Çeşme, Marmaris, Bodrum, Didim gibi güzergahlarımıza İDO ile birlikte yolcularımızı kavuşturacağız” dedi. 

250 bin bilet satışı 

Naz Erer ve Şenol Ayyıldız daha sonra basın mensuplarının soruları cevapladı. Bu işbirliği ile 250 bin bilet satışı hedeflediklerini belirten Erer, “Yoğun yaz sezonu döneminde herhangi bir sıkıntı yaşamamak için bu projeye bu dönemde başlamak istedik. Sezonu geçirip daha sakin bir şekilde daha güvenli bir şekilde devam etmeyi tercih ediyoruz” dedi. 

İDOBÜS neden bitti?

Taşıma Dünyası’nın daha önce hayata geçirilen İDOBÜS projesinin neden bittiği sorusuna Naz Erer’in cevabı, “Bu proje İDOBÜS projesine benziyor, ama farklılıkları var. Bir kere orada sadece üç noktaya gidiyorduk, burada Metro Turizm’in bütün ağından faydalanacağız. Şu anki projede Metro Turizm sahillerimizde yolcularımızın mağdur olmamasını sağlayacak. Bu önemli bir değişiklik. O zaman biz TOFED’den gelen talepleri de göz önünde bulundurmuştuk. En önem verdiğimiz konu bu. Kimsenin canını sıkmak istemedik. Şu anda daha farklı bir şey yapıyoruz. Zaten gelişen koşullar da, bunu gerektiriyor. Yolcularımızdan çok talep geldi. O projeyi bitirdikten sonra inanılmaz taleple karşılaştık, ‘niye bitirdiniz’ diye. O yüzden böyle bir şey yaptık” dedi. 

Körfez geçişi ile de proje sürecek 

Taşıma Dünyası’nın Körfez Geçişi sonrasında bu projenin devam edip etmeyeceği sorusuna Erer’in cevabı “Körfez geçişinden tabii ki etkileneceğiz. Çünkü körfez köprüsünün çok farklı boyutları var. Maliyeti önemli bir boyut. Biz de ona karşı, burayı tabii ki cazip hale getireceğiz. Birtakım önlemler alacağız” oldu. Metro Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Ayyıldız da, “Bu projeyi Ulaştırma Bakanlığı’nın izin verdiği ölçülerde cazip koşullar çerçevesine getireceğiz. Bugün İzmir’den İstanbul’a, İstanbul’dan İzmir’e, feribot kullanmadan giden müşteri 60-70 TL’ye bilet alabiliyor. Biz burada, bunu biraz daha farklı hale getireceğiz. Maliyetlerimizi incelediğimizde İzmir’i örnek verirsek biz 55 TL’ye yolcularımızı taşımayı hedefliyoruz. Bu alternatif taşıma modeli ile yolcularımızı İzmir’e, Bodrum’a Marmaris’e, fiyat farkını koyup ulaştıracağız. Metro Turizm biletini alacak. Bandırma’dan İzmir için aradaki taşıma fiyat farkını biz karşılayacağız. Neticede yolcularımız kazançlı olacak. Bandırma’da üs kuruyoruz. Orada merkezi bir depo yapıyoruz. Orada otobüslerimiz hazır kıta bekleyecek, bu organizasyonu yaparken, orada yatarda araçlarımız olacak. Hepsinin organizasyonunu yapmış durumdayız. Entegre sözleşmemizi Ulaştırma Bakanlığı’na sunduk. En kısa zamanda da, birlikte yapacağımız bu taşıma moduna, geçmiş olacağız. Bilet satışı ile alakalı hiçbir problemimiz yok, başlayacağız, Ulaştırma Bakanlığının onayını bekliyoruz” dedi.

8 ayda 18 milyon 400 bin yolcu

Taşıma Dünyası’nın ilk 8 ayda ne kadar yolcu taşıdıkları ve hızlı tren hattının etkileri konusunda sorusuna Şenol Ayyıldız’ın “Emin adımlarla 25 milyon hedefine doğru gidiyoruz. 24 milyon 600 olur ama 24 milyonun altında olmayacağı gerçek. Onun için de çok mutluyuz. Şu anda 18 milyon 400 bin civarındayız. Bundan sonra önümüzde çok önemli bir bayram trafiği var. Bayram’da günde ortalama 110 bin, 120 bin, 150 bin yolcu taşıyabiliyoruz. Onun için çalışmalarımızı tamamladık. Hedefimiz 25 milyon.

Trene yönelik farklı çalışmalar 

Evet, Türkiye’de alternatif taşımalar olacaktır. Bunlar halkımız için çok önemli gelişmeler. Türkiye bu anlamda da, son yıllarda globalleşen bir dünyada her gün çağ atlıyoruz. Biz hepsine saygı duyuyoruz, işimizi en iyi şekilde yapmaya çalışıyoruz.
Entegre taşımanın çok fayda sağlayacağı için böyle bir anlaşma içindeyiz. Tren, Anadolu yakasında Pendik’e geliyor. Netice itibari ile bunun bir de Avrupa yakası var. Şu anda yolcu verilerine baktığımızda bir sorun yaşamadık ama tabii ki tedbirimizi aldık. Bu anlamda da Anadolu yakasından molasız nonstop seferler düzenliyoruz. İçinde ikram ve yemek servisi olacak. İnşallah 2015 yılının ilk aylarında da bu seferleri düzenlemiş olacağız. Hazırlıklarımızı yapıyoruz. 19 Eylül itibari ile de hizmet ağımıza 77’inci il olarak Mardin’i ekliyoruz” oldu. ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159