22.05.2017, 11:11

Yolcu Taşımacıları İstişare Kurulu

Ankara’da 17 Mayıs’ta gerçekleşen toplantının ev sahipliğini TOBB yaptı. Toplantıya  yük ve yolcu taşımacılığı sektör meclisleri ve Bakanlık yetkilileri davet edilmiş. Ama burada bir eksiği de ifade etmem gerekir ki, “Lütfen biraz ciddiyet”. Çünkü TOBB kendi ve mensuplarının görüşünü tespit ederek, Bakanlık ile buluşturuyor, ama TOBB’un kendisi sadece danışman statüsünde toplantıda yer alıyor.  

TOBB danışman statüsü 
Sektörün tüm tarafları toplantıda hazır bulundu. Ulaştırma Bakanlığı, genel müdür ve iki daire başkanı ile üst düzeyde temsil edilirken, TOBB’un danışman statüsü ile yer alması bizim için üzücüydü.  Bu Yönetmelik üzerine dördüncü toplantı oldu. Bu toplantılarda Yönetmelikte sektörün görüşlerinin yer almasına yönelik önemli adımlar atıldı. Ancak bizim taleplerimiz arasında yer alan taşıma organizatörlüğü konusu Yönetmelikte yer almayacak gibi gözüküyor. 

Taleplerimiz 
Bakanlık, bu konudaki talebimize “haklısınız” diyor, ancak bu ihtiyacı iyice görmek istiyor. Bakanlık, buna olmaz da demiyor, “İlerleyen dönemlerde mevcut Yönetmeliği uygulayalım, daha sonra buna geliriz” diyorlar. Belge ücretleri taslaktaki düzenleme ile yüzde 50 düşürülmüş, bu olumlu bulunurken, taşıt kartının 100 TL’den 500 TL’ye çıkarılması bu toplantıda da taşımacıların yoğun itiraz ettiği konular arasında yer aldı. Bakanlık, bu konuda itirazları anladıklarını ve yeni bir düzenleme yapacaklarını açıkladı. Uluslararası taşımalarda özmal koltuk araç kapasitesi 25 derken, tarifeli taşımalarda 20 denmesine yönelik itirazlar da gündeme geldi. Bakanlık yetkilileri bunu da düzelteceklerini açıkladı. Daha önceki yazılarımda da dile getirdiğim gibi mükemmel bir mevzuat yok. 

Mükemmele yakın Yönetmelik 
Ben bu Yönetmeliğin mükemmele yakın olduğunu düşünüyorum. Çünkü sektörün görüşlerinin en fazla alındığı bir çalışma oldu bu kez. Uygulamadaki eksiklikler görüldükten sonra yeni düzenlemeler yapılabilir. Çabamız, daha sonraki süreçte Belediyeler Kanunu ile Taşıma Kanunu arasındaki çelişkilerin giderilmesi olacak. Bunlardan birincisi terminallerin yapımı ve işletimi sürecindeki belediyelerin tek yetkili kurum olarak belirtilmesi, ikincisi UKOME ile ilgili mevzuatın değiştirilmesi… UKOME içinde sektör temsilcilerinin yer almaması da bier sorun ve bunlarla ilgili özel çalışmalar yapılması gerekiyor. 

İki kurul talebi 
Ulaştırma Bakanlığı bünyesinde Yolcu Taşımacıları İstişare Kurulu’nun mutlaka kurulması gerektiğine inanıyoruz. Sayın Mustafa Yıldırım, bu kurulun Bakanlıklar arası istişare kurulu olarak kurulmasını önerdi. Bu olumlu ve haklı bir öneri, ancak biraz daha zor elde edilebilecek bir talep. Oysa UDH Bakanlığı bünyesinde ve genel müdür sorumluluğunda oluşturulacak kurul çok daha kısa sürede hayata geçirilebilir. Bu kurulda tüm taşıma modlarının üyelerinin yer alması, birçok önemli sorunu çözmeye de katkı sağlayacak. Bakanlık yetkilileri bunu olumlu buldu. Biz artık bunun hayata geçmesini bekliyoruz. Bu kurulla sektörümüze yönelik çıkacak mevzuatla ilgili görüşlerin hızlı alınabilecek ve işleyişe olumlu katkı verecek bir mevzuatın çıkarılabilecek. Sektörün talepleri de, Bakanlığın istekleri de belli. Yönetmeliğin bir an önce yayımlanıp, belirsizlik ortamının giderilmesini bekliyoruz. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159