05.05.2014, 14:32

2008 Krizi Meyve Veriyor

Eski şirketim emeklilerini ve ayrılmışlarını davet etti. Şirket; 1963 yılında kurulmuş, Türkiye'nin yerli sermayesi-yerli tasarımı-yerli markası-yerli ürünleri ve en yüksek savunma sanayi ihracatı ile hat minibüslerinde yüzde 95 pazar payına sahip, bilinen bir şirket.
1963 yılının montaj işçisi, yanında 1965 yılının sac kaplama işçisi, yanında 1997 yılında ayrılmış bendeniz dahil yaklaşık 50 kişi idik. Bizi aldılar, Adapazarı'na götürdüler. Ben 1997'de ayrılırken 500 kişi olan mevcut bugün 2.300 olmuş, 5 kat büyüme. Bantlarda 120'den 1.500 beygir gücüne motorlar; 4.000 kg'dan 61.000 kg kadar azami ağırlığı olan ürünler var. 
"Siz olmasaydınız, bunlar olmazdı" dediler, tekrar tekrar. 
Emeğe gösterdikleri sürekli saygı devam ediyor. Tabii, karşılığında da tasarım ve  üretim kabiliyeti ve müşteri memnuniyeti sonuçları yüksek.
1 Mayıs Emek ve İşçi Bayramını erkenden neşe ve gurur içinde kutladık. 
Kutlu olsun.
* * *
Yılın ilk 3 ayı ile yani birinci çeyrek ile ilgili rakamlar çıkmaya başladı.
ABD yüzde 1,1 büyüme beklerken onda birini gerçekleştirebildi: binde bir!
FED (ABD Merkez Bankası) tereddüt yaşıyor, sıkılaştırma konusunda.
BOJ (Japon Merkez Bankası) para basmaya devam edeceğini bildirdi.
ECB (AB Merkez Bankası) para basmaya devam edeceğini işaret ediyor. Yani para fazlalığı devam edeceğe benziyor.
Dünya Bankası'nda, ABD Hazinesi'nde, IMF'de yetkili olmuş, ekonomi profesörü Joseph Stiglitz, “Her sıkıştıklarında sorunlarını devletler çözdüğüne göre, serbest piyasacıları devletlerin yönetmesi gerekli demektir” diyor.
Kontrolsüz kapitalizmin yerine, insanı kollayan sosyal devlet görüşleri oluşuyor. ABD, tarihte ilk defa sosyal sigorta uygulamasını başlattı. "Ekonomide de Demokrasi"nin gerekliliği tartışılmaz artık.  
* * *
Buna karşılık, aynı dönemde… Türkiye’mizde; ihracat yüzde 12 arttı, ithalat yüzde 3 daraldı, dış ticaret açığı (ithalat-ihracat farkı) Mart ayında, yüzde 80 daraldı, turizm yüzde 4 büyüdü… Kredi büyümesi devam ediyor, yılı yüzde 15'te tutmaya çalışıyoruz. Vergi gelirleri artıyor, Hane halkı borcumuz sadece yüzde 21 (AB'de yüzde 61). Bankalar kârlarından memnun…
“Ekonomide de demokrasi” derken karşının sesine de kulak vermek gerek: İSO (İstanbul Sanayi Odası) Başkanı, sanayide yani üretimde, kârın yarısını faize ödediklerinden (51,5 milyar TL) şikayetçi. Kalkınma Bankası istiyor, yani krediyi veren bankalar işletmenin başarısında pay ve sorumluluk sahibi olacak. TOBB başkanı, bankaların verdikleri 100 TL mevduat faizine karşılık 51 TL masraf tahsil ettiklerini ortaya sürüyor.
* * *
3 yerli otomotiv markamız var, BMC bunlardan bir tanesi. Taşıma dünyası için önemi büyük.
Satış ihalesi başladı. BMC'nin yakın zamanda üretime geçmesini dilerim. 
(297 yolcu ile düşen Malezya uçağından bir iz bile bulunamadı, hayret!) ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159